Kovo 11 d. – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena

Saulė teka: 6 val. 45 min. Saulė leidžiasi: 18 val. 14 min.

Lietuvoje šiandien šventė! Ir neapsigauk – ši šventė tavo. To, kuris savo Tėvynei duoda rankas ir protą, o ne tų, kurie garsiai rėkdami mėgina jai duoti kuo daugiau problemų.<br>R. Danisevičius
Lietuvoje šiandien šventė! Ir neapsigauk – ši šventė tavo. To, kuris savo Tėvynei duoda rankas ir protą, o ne tų, kurie garsiai rėkdami mėgina jai duoti kuo daugiau problemų.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 11, 2013, 12:01 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:50 PM

Su vardo diena sveikiname Gediminą, Kostą, Konstantiną, Pauliną, Konstanciją, Vijolę

Šią dieną Lietuvoje

1387 m. Lietuvos Didysis Kunigaikštis Jogaila Vilniui pirmajam Lietuvoje suteikė Magdeburgo miesto teises – miestiečiai galėjo turėti miesto valdžią, atskirą teismą, patys reguliuoti amatus ir prekybą.

1566 m. įsigaliojo 10 žmonių komisijos – 5 katalikų ir 5 stačiatikių – parengtas Antrasis Lietuvos Statutas. Jis įteisino bajorų demokratiją – luomines reformas, atstovavimą Seime, renkamus bajorų žemės teismu.

1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Aktą. Po to buvo blokada, nepriklausomybės moratoriumas, 1991 m. sausio įvykiai ir aukos, tačiau šalis jau atgimė. Tik ar išmokome ją branginti ir mylėti?

Šią dieną pasaulyje

Rusijoje šiandien Narkotikų kontrolės darbuotojų diena. Zambijoje švenčiama Jaunimo diena. Tadžikai švenčia savo Spaudos dieną. Lesote minamas karalius Mošas I, suvienijęs Basuto tautos gyvenamąsias teritorijas. O amerikiečiai sodina obelis, persuka laikrodžius vasaros laiku ir mini žmogaus, išauginusio Indianos, Ilinojaus bei Ohajo valstijose pirmuosius obelų sodus, Johnny Appleseedo, dieną.

1302 m. Susižadėjo Romeo ir Džiuljeta. Jei, aišku, tikėsime Shakespeare'u.

1702 m. Anglijoje pasirodė pirmasis spausdintas nacionalinis dienraštis „The Daily Courant“.

1818 m. gimė Frankenšteinas. Išties jis niekada negimė, tiesiog šiandien pasirodė garsioji Mary Shelly siaubo knyga „Frankenstein“.

1931 m. Sovietų Sąjunga uždraudė į šalį įvežti ir joje prekiauti „Biblija“.

1985 m. Michailas Gorbačiovas neeilinės TSKP CK sesijos metu buvo išrinktas generaliniu Sovietų Sąjungos Komunistų partijos sekretoriumi. Buvo juo iki 1991 m.

1993 m. Gruzijos parlamentas suteikė Gruzijos pilietybę visiems šalies žmonėms, nesvarbu, ar jie moka gruzinų kalbą.

2004 m. piko valandą traukiniuose sugriaudėjo keli sprogimai, Madride (Ispanija) žuvo 191 žmogus.

2011 m. 130 km nuo Japonijos krantų įvykęs 9 balų žemės drebėjimas sukėlė cunamį, kuris Japonijoje nusinešė tūkstančius gyvybių ir sukėlė antrą pagal dydį branduolinės elektrinės avariją pasaulio istorijoje.

Įsirengę nuosavas dirbtuves šiandien gali paminėti Įrankių šlovinimo dieną. Siaubų mylėtojai laukia žaibo ir mini daktarą Frankenšteiną. O visas pasaulis iškilmingai sveikina santechnikus su Pasauline santechniko diena! Taigi, atsukime virtuvėje čiaupą ir žiūrėdami į vandens srovę prisiminkime tuos, kurie tiesiai į butą mums atveda upes. Juk kitu atveju santechnikus prisimename, tik kai įvyksta avarija arba gauname sąskaitą…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.