Kovo 18 d. – Pirmojo pasivaikščiojimo kosmose diena

Saulė teka: 6 val. 30 min. Saulė leidžiasi: 18 val. 26 min.

Dabar į atvirą kosmosą astronautai žengia dažnai ir tai tapo įprasta, tačiau kažkas juk turėjo tai padaryti pirmas.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Dabar į atvirą kosmosą astronautai žengia dažnai ir tai tapo įprasta, tačiau kažkas juk turėjo tai padaryti pirmas.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-18 01:02, atnaujinta 2018-03-07 10:23

Su vardo diena sveikiname Anzelmą, Eimutį, Kirilą, Sibilę, Einorą.

Šią dieną Lietuvoje

1861 m. gimė rašytoja, publicistė ir Lietuvos politinė veikėja Gabrielė Petkevičaitė-Bitė. 1923 m. gimė Sovietų propagandos legenda, paversta kovotoja su fašistinės Vokietijos okupacija, S. Nėries poemoje apdainuota Sovietų Sąjungos didvyrė, komunistinio partizanų būrio „Kęstutis“ įkūrėja Marija Melnikaitė.

1994 m. Lietuvos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai pasirašė sutartį „Dėl draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo“. Nuoširdžiai tikimės, kad tą sutartį visi dar prisimena.

Šią dieną pasaulyje

Amerikiečiai bent šiandien prisimena, kad jų automobiliai klaikiai naikina gamtą, ir mini Nacionalinę biodyzelino dieną. Tiesa, toje šalyje rasti dyzelinį automobilį sunkiau negu pas mus viskuo patenkintą pilietį.

Aruboje – nacionalinės vėliavos ir himno diena. Turkai Gallipoli atminimo dieną prisimena savo pergalę prieš britų ir prancūzų laivyną 1915 m. Mongolijoje – „cergijn bajar“ – vyrų ir karių diena. Na, o Prancūzijos komunistai ir anarchistai gali dūsauti prisiminę Paryžiaus komuną, kuri šią dieną 1871 m. porai mėnesių perėmė valdžią mieste.

1241 m. Mongolų orda įveikė lenkų armiją Chmielniko mūšyje, užgrobė ir išgrobstė Krokuvą.

1314 m. Romos popiežius Klementas V, spaudžiamas smarkiai prasiskolinusios Tamplierių ordinui Prancūzijos karaliaus Filipo IV, nuteisė ir įvykdė mirties bausmę sudeginant ant lėtos ugnies, paskutinį Tamplierių ordino magistrą Žaką de Molay. Tamplierių ordinas, be kita ko, apkaltintas ir homoseksualių santykių propagavimu, buvo sunaikintas.

1921 m. Rygoje tarp Lenkijos ir Sovietų Sąjungos sudaryta antroji taikos sutartis, nustačiusi tarpvalstybines sienas ir galiojusi iki pat Antrojo pasaulinio karo. Lenkija kaip kompensaciją dėl nuostolių, patirtų Rusijos imperijai išdraskius Abiejų Tautų Respubliką, gavo 30 mln. aukso rublių ir geležinkelio įrangos už dar 29 mln. rublių. Taip pat Lenkijai buvo grąžintos po 1772 m. iš šalies išvežtos nacionalinės meno bei kultūros vertybės, tarp jų ir Jogailos gobelenai. Trečias sutarties punktas numatė, kad Lietuva ir Lenkija tarpusavio pasienio problemas spręs pačios.

1965 m. SSRS kosmonautas Aleksejus Leonovas išėjo iš kosminio laivo „Voschod 2“ ir 23 minutes praleido atvirame kosmose. Jis tapo pirmuoju kosminėje erdvėje tik su skafandru pabuvojusiu žmogumi. Grįždamas į laivą A. Leonovas vos nežuvo, nes vakuume išsiplėtus skafandrui negalėjo pralįsti į liuką. Komandos pastangomis šiaip taip pavyko kosmonautą įtempti vidun, kai jo deguonies atsargos beveik baigėsi.

2003 m. Britanijos parlamentas pritarė karinei šalies invazijai į Iraką. 412 narių balsavo už, 149 – prieš. Šalyje sprendimas sukėlė nemažą protestų bangą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.