Balandžio 12 d. – Tarptautinė aviacijos ir kosmonautikos diena

Saulė teka: 6 val. 27 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 14 min.

Grįžęs iš kosmoso Jurijus Gagarinas tapo didžiausia ir tikriausia (juk iš dangaus) pasaulinio masto žvaigžde. Todėl, matyt, greit ir sudegė.
Grįžęs iš kosmoso Jurijus Gagarinas tapo didžiausia ir tikriausia (juk iš dangaus) pasaulinio masto žvaigžde. Todėl, matyt, greit ir sudegė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 12, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:36 AM

Su vardo diena sveikiname Julijų, Zenoną, Galmantą, Jūratę, Galkantę

Šią dieną Lietuvoje

1911 m. gimė rašytojas, poetas, prozininkas, kino filmų scenaristas Vytautas Sirijos Gira. 1959 m. gimė aktorė Nijolė Narmontaitė, o 1960 m. – aktorius ir režisierius Arvydas Dapšys.

1917 m. Petrograde (Rusija) išleistas pirmasis lietuvių komunistų laikraščio (vėliau kažkodėl virtusio „organu“) „Tiesa“ numeris. Tokio pavadinimo laikraštis su pertraukomis Lietuvoje leistas iki 1994 m.

1919 m. Lietuvos Tarybai išrinkus šalies prezidentu A. Smetoną, atsistatydino tik mėnesį dirbusi trečioji Lietuvos vyriausybė, kuriai vadovavo Smetonos priešininkas P. Dovydaitis. Prie tą pačią dieną pradėjusios dirbti ketvirtosios Vyriausybės vairo vėl atsidūrė tik mėnesį „pailsėjęs“ antrosios Vyriausybės vadovas Mykolas Sleževičius.

1927 m. po kairiųjų pateiktos interpeliacijos Seimas dauguma balsų pareiškė nepasitikėjimą A. Voldemaro Vyriausybe. Tačiau po karinio 1926 m. perversmo paskelbtas Lietuvos Respublikos valstybės vadu ir netrukus išrinktas prezidentu Antanas Smetona netrukus paskelbė aktą, kuriuo buvo paleistas pats Seimas, tad Vyriausybei niekas nebegrasino.

Šią dieną pasaulyje

Pasaulinės veiksmų prieš karines išlaidas dienos rengėjai sako: „Kiekvienas pagamintas šautuvas, karinis laivas ir paleista kovinė raketa, galiausiai tiesiog išplėšia kąsnį iš burnos tiems, kas badauja.“

Rusai švenčia Kosmonautikos dieną, o visas pasaulis – Jurijaus naktį. Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi, nes ir vieni ir kiti švenčia pirmojo žmogaus skrydžio į kosmosą metines – 1961 m. Jurijus Gagarinas sėkmingai pasiekė Žemės orbitą ir apie valandą praleido kosmose.

1204 m. Ketvirtojo kryžiaus žygio kariai pralaužė Konstantinopolio sienas ir įsiveržė į miestą. Jau kitą dieną visas miestas buvo užimtas.

1606 m. Anglijos karaliaus Jameso I, kuris tuo pat metu buvo ir Škotijos karaliumi Jamesu VI, įsakymu įvesta nauja vėliava, kuri privalėjo būti iškelta abiejų šalių laivuose. Tuo metu Anglija ir Škotija buvo atskiros valstybės, tad naujoji vėliava turėjo parodyti, kad laivai priklauso vienam valdovui. Vėliava buvo pavadinta „Union Jack“. Ta pati, kuri labai nežymiai pakitusi, ir dabar yra oficiali Jungtinės Karalystės vėliava.

1633 m. prasidėjo inkvizicijos teismas Galileo Galilėjui.

1831 m. Mančesteryje (Anglija), kareiviams žygiuojant per pakabinamą Broughtono tiltą, tas sugriuvo. Po šio įvykio, nustačius, kad tiltas sugriuvo nuo žingsnių sukeltos vibracijos, kareiviams draudžiama žygiuoti per tiltus koja kojon.

1861 m. prasidėjo pirmieji Amerikos pilietinio karo mūšiai.

1945 m. eidamas JAV prezidento pareigas mirė Franklinas D. Rooseveltas. 33-iuoju JAV prezidentu tapo viceprezidentas Harry Trumanas.

1955 m. daktaro Jono Salko sukurta vakcina nuo poliomielito paskelbta saugia ir efektyvia. Ligi tol tūkstančiai užsikrėtusių šia nepagydoma liga žmonių likdavo paralyžiuoti.

1970 m. keturias atomines raketas gabenusiame sovietų povandeniniame laive K-8 kilo gaisras ir jis nuskendo Biskajos įlankoje, netoli Prancūzijos.

1981 m. pirmąjį skrydį atliko JAV kosminis keltas „Columbia“.

1992 m. netoli Paryžiaus atidarytas pirmasis Disnėjaus atrakcionų parkas Europoje - Disneilendas.

2009 m. Zimbabvė, taip ir nesugebėjusi suvaldyti infliacijos, visiškai atsisakė savo valiutos – Zimbabvės dolerio. Infliacijai pasiekus 231 mln. procentų (!) buvo išleistas 100 000 000 000 000 dolerių vertės banknotas, bet ir jis tuoj pat nuvertėjo. Šiuo metu šaly galima atsiskaityti bet kuria stabilia užsienio valiuta.

Švenčiame tarptautinę aviacijos ir kosmonautikos dieną, tad jei pažįsti „poliotną“ paną, turi draugų, kuriuos vadina tikrais kosmonautais, arba mėgsti vaikštinėti su skafandru – ruošk baliuką! O jei kur nors skrendi, įsitikink, kad pilotai švęs po skrydžio. Jei kosmosas netraukia, galite krėsti itin laukines išdaigas, minėdami savo Laukinės pusės pažinimo dieną. Na, o jei ir ji nejaudina – galite tiesiog iškilmingai patylėti tylos dienos proga… Kosminės tylos…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.