Balandžio 13 d. – laistymosi vandeniu diena

Saulė teka: 6 val. 25 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 16 min.

Na ir kokie čia Naujieji metai – nei sniego, nei eglutės? O kartu švęsti ir mes galime – tik teks apsieiti be dramblių ir karščio.<br>Reuters
Na ir kokie čia Naujieji metai – nei sniego, nei eglutės? O kartu švęsti ir mes galime – tik teks apsieiti be dramblių ir karščio.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 13, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:17 AM

Su vardo diena sveikiname Martyną, Mingaudą, Liaugaudą, Idą, Algaudę, Liaugintę

Šią dieną Lietuvoje

1891 m. Vilniuje gimė dainininkas, lietuviškos estradinės muzikos pradininkas, populiarių tarpukario šlagerių atlikėjas, išleidęs 16 plokštelių, Danielius Dolskis.

1975 m. 22 val. 30 min. minia žmonių, išėjusių iš Sporto rūmuose vykusio vengrų grupės „Syrius“ koncerto, link miesto centro patraukė per tais laikais šiltuoju metų sezonu veikdavusį pontoninį tiltą (tiltas būdavo montuojamas netoli dabartinio Mindaugo tilto vietos). Pontoninio tilto montavimo darbai dar buvo neužbaigti, tačiau žmonės nepaisė užtvarų su užrašu. Kai ant jo sulipo apie 300 žmonių, laikini tvirtinimo lynai neatlaikė, tiltas nutrūko nuo vieno kranto, neužsandarinti pontonai ėmė skęsti, ir daugelis žmonių atsidūrė vandeny. Oficialiais duomenimis, tą vakarą žuvo 4, o nukentėjo 31 pilietis. Pontoninis tiltas Vilniuje daugiau nebebuvo montuojamas.

2000 m. Kauno miesto meru išrinktas Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Vytautas Šustauskas. Vyras nuoširdus ir linksmas, moka šokti baikerių šventėse, tad puikiai įrodė, koks teisingas Kaune kabėjęs plakatas „Kaunas visada mokėjo pasirinkti“.

Šią dieną pasaulyje

Amerikiečiai švenčia trečiojo prezidento Thomo Jeffersono dieną.

Kambodžoje, Laose ir Tailande prasideda tris dienas truksiantis Naujųjų metų šventimo festivalis Songkran (Kambodžoje pavadinimas kitas, bet taip pat neištariamas). Šiuo metu ten karščiausias metų laikas, tad žmonės švenčia laistydamiesi kvapiu vandeniu. Vyksta tradicinis grožio konkursas, žmonės paleidžia į laisvę gyvūnus, o vienuoliai plauna ir puošia gėlėmis Budos statulas. Šiandien – pirmoji festivalio diena.

1598 m. Prancūzijos karalius Henrikas IV išleido Nanto ediktą, kuriuo hugenotams (Prancūzijos kalvinistams) suteikė tikėjimo laisvę ir politines teises. Ediktas užbaigė visą šimtmetį Prancūziją alinusius religinius karus. 1685 m. šį ediktą atšaukė Henriko anūkas, karalius Liudvikas XIV. Karai nebeprasidėjo, tačiau iš Prancūzijos emigravo 400 tūkst. protestantų ir tai gerokai pakenkė jos ekonomikai.

1796 m. į JAV iš Indijos buvo atgabentas egzotiškas ir nė karto dar šiame kontinente neregėtas gyvūnas – dramblys.

1829 m. Britanijos parlamentas suteikė tikėjimo laisvę ir leido išpažinti ligi tol uždraustą katalikybę.

1943 m. Berlyno radijas visam pasauliui pranešė, kad Vokietijos karinės pajėgos Katynės miške netoli Smolensko (Rusija) aptiko „28 metrų ilgio ir 16 metrų pločio kapą, į kurį 12 sluoksnių vienas virš kito sumesti 3000 Lenkijos karininkų kūnai“. Vokietija net pakvietė ekspertų iš prieš ją kariaujančių šalių, kad parodytų, kokie baisūs jų remiamų sovietų nusikaltimai. Balandžio 14 d. jau buvo aptikta 12 tūkst. kūnų. Sovietai iki pat režimo griūties įrodinėjo, kad žudynes surengė Vokietijos fašistai ir net veidmainiškai pastatė Katynėje paminklą „Fašizmo aukoms“.

1953 m. CŽV direktorius Allenas Welshas Dulles palaimino projektą MKULTRA. Pradėtas ir bent 20 metų vystytas projektas tyrė įtakos žmogaus psichikai ir minčių kontrolės galimybes. Tiriamaisiais objektais tapę JAV ar Kanados piliečiai buvo veikiami narkotikų, hipnozės ir kitais metodais, siekiant rasti geresnių būdų tardymui ir padidinti atsparumą jam, sukelti žinomų ligų požymius ir neapsvaigti nuo alkoholio bei t. t. 1975 m., programai iškilus į viešumą, CŽV sunaikino daugumą dokumentų ir ligi šiol prisiekinėja, kad daugiau tokių eksperimentų nevykdė. Tiesa, kai kurie buvę agentai teigia priešingai.

1960 m. JAV paleido į kosmosą pirmąjį palydovinės navigacijos palydovą „Transit 1-B“.

1967 m. Varšuvoje koncertavo „The Rolling Stones“. Tai buvo praktiškai pirmasis tokio masto roko grupės koncertas socialistinio lagerio šalyse.

1988 m. Estijoje įkurtas Liaudies frontas, kuris siekė šalies nepriklausomybės.

Puiki diena politikams, dvejetukininkams, neklaužadoms ir melagėliams. Šiandien diena, kai kaltas kažkas kitas! Kadangi daugelis mūsų nevalingai teisindamiesi nuolat mėgstame užkrauti savo nuodėmes ir kaltes dėl savų nelaimių kitiems, puiku, kad yra diena, kai galime tai daryti neraudonuodami, ar ne? O jei kas nepavyks, tai kaltas tas, kuris man taip pasakė!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.