Balandžio 14 d. – Lenkijos valstybės įkūrimo diena

Saulė teka: 6 val. 22 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 18 min.

Sveikiname kaimynus su diena, kuomet žemėlapyje atsirado jų šalis. Ir labai džiaugiamės, kad niekas jiems neprikiša, kad iki tol buvo kitaip, o krikštą Lenkijai atnešė Bohemijos princesė.
Sveikiname kaimynus su diena, kuomet žemėlapyje atsirado jų šalis. Ir labai džiaugiamės, kad niekas jiems neprikiša, kad iki tol buvo kitaip, o krikštą Lenkijai atnešė Bohemijos princesė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:16 AM

Su vardo diena sveikiname Justiną, Visvaldą, Valerijų, Liudviką, Luizą, Vaišvydę, Liudą

Šią dieną Lietuvoje

1362 m. po tris savaitės trukusios apsiausties kryžiuočiai užėmė ir sugriovė Kauno pilį, kurios gynybai vadovavo Kęstučio sūnus, Vaidotas Kęstutaitis. 1368 m. pilis buvo atstatyta.

1909 m. gimė genialus rašytojas Juozas Baltušis. Pagarsėjęs puikiais romanas „Sakmė apie Juzą“, „Su kuo valgyta druska“, „Parduotos vasaros“ ir kontraversišku požiūriu į Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą.

1989 m. įsteigtas tarptautinės katalikiškos moterų organizacijos CARITAS, visame pasaulyje vykdančios humanitarinę veiklą, skyrius Lietuvoje.

Šią dieną pasaulyje

Praktiškai visa pietų ir pietryčių Azija švenčia naujuosius metus (kai kurie jau ne pirmą dieną). Angoloje – jaunimo diena.

Japonijoje – Takajamos pavasario festivalis (Takayama Matsuri). Po Takajamos miestą lyg valtys važinėja didžiuliai puošnūs vežimai, o gatvėse rodomi medinių lėlių spektakliai Gruzijoje – gimtosios kalbos diena, Ukrainoje savo dieną švenčia kelių policininkai.

Jaroslavlio srity minima dirbtinio ežero dugne likusios senovinio miesto, Mologos, diena. Šventikai ir vienuoliai valtimis priplaukia prie kai kur iš vandens kyšančių paskandintų vienuolynų kupolų ir laiko mišias. Dirbtinį ežerą Sovietai sukūrė statydami Rybinsko hidroelektrinę 1940 m. 130 tūkst. žmonių prarado namus, o 294 atsisakė išvykti ir paskendo.

70 m . Imperatoriaus Vespasiano sūnus Titas su keturiais Romos legionais apsupo prieš ketverius metus sukilusių žydų sostinę Jeruzalę ir pradėjo jos apgultį. Užėmę miestą romėnai sugriovė pagrindinę žydų šventyklą – išliko tik vakarinė siena, kuri dabar vadinama „raudų siena“.

966 m. lenkų valdovas pagonis, Mieszko I, vedė krikščionę Dobravą iš Bohemijos ir pats pasikrikštijo. Tai laikoma Lenkų valstybės įkūrimu.

1775 m. Filadelfijoje (JAV) Benjaminas Franklinas ir Benjaminas Rushas įkūrė pirmąją Šiaurės Amerikoje prieš vergovę , kovojusią organizaciją „laisvų negrų, neteisėtai laikomų pančiuose, išlaisvinimui“.

1846 m. persikėlėlių grupė išvyko iš Sringfieldo (Ilinojus, JAV) į Kalifornija. Kelis mėnesius turėjusi trukti kelionė užsitęsė metus. Visi persikėlėlių gyvuliai ir daugelis pačių persikėlėlių žuvo. Donnerio grupės (į istorija ji pateko „Donner Party“ pavadinimu) vargai, riaušės, badas ir masinio kanibalizmo atvejai buvo plačiai aprašyti, įkvėpė ne vieną romaną bei siaubo filmą.

1865 m. teatre Ford, Vašingtone (JAV), aktorius Johnas Wilkes Boothas šovė į JAV prezidentą Abrahamą Linkolną. Kitą dieną po pasikėsinimo Linkolnas mirė. Po dvylikos dienų buvo nušautas ir prezidento žudikas.

1909 m. Osmanų imperija visoje Kilkijoje surengė masines armėnų žudynes, galinčias prilygti genocidui.

1912 m. Šiaurės Atlante, 23 val. 11 min. legendinis garlaivis „Titanikas“ atsitrenkė į ledkalnį. Kitą rytą garlaivis paskendo, kartu nusinešdamas 1517 žmonių gyvybių.

1927 m. Gotheburge (Švedija) pristatytas pirmasis automobilis „Volvo“. 1956 m. Čikagoje (JAV) pristatyta pirmoji magnetinė video juosta.

1978 m. tūkstančiai gruzinų Tbilisyje išėjo į gatves, protestuodami prieš naują konstituciją, pagal kurią gruzinų kalba nebebūtų valstybinė kalba Gruzijoje. Ir Sovietai atsitraukė! Ši diena dabar minima, kaip gruzinų kalbos diena.

1986 m. Reaguodamas į balandžio 5 d. Vakarų Berlyne įvykusį bombos sprogimą, kurio metu žuvo du JAV kariai, prezidentas Ronaldas Reaganas įsakė bombarduoti Libiją. Bombardavimų metu žuvo 60 žmonių.

1988 m. Jungtinių Tautų ceremonijoje, vykusioje Ženevoje, Sovietų Sąjunga pasirašė sutikimą išvesti savo armiją iš Afganistano. Tiesa, to, ką būdami ten pridirbo, ištaisyti nepavyksta iki šiol.

2003 m. užbaigtas žmogaus genomo nuskaitymo projektas. 99,99 proc. tikslumu nuskaityta 99 proc. žmogaus genų struktūros.

Jei nesi iš Pietryčių Azijos ir šiandien nešventi Naujųjų metų, tai bent gerai papokštauk tarptautinės pokštų dienos proga. Kadangi dabar žmones turi ne apgaudinėti, o juokinti, tad kodėl gi nepradėjus nuo pareiškimo, kad šiandien šventi Naujuosius?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.