Balandžio 18 d. – Tarptautinė paminklų apsaugos diena

Saulė teka: 6 val. 13 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 25 min.

Paminklai saugo istorijos pamokas geriau negu įrašai vadovėliuose – tik iš arti pažiūrėjęs į kai kuriuos monstrus, supranti, kokia gali būti apgailėtina didybė ir didingas apgailėtinumas.<br>M. Kulbis
Paminklai saugo istorijos pamokas geriau negu įrašai vadovėliuose – tik iš arti pažiūrėjęs į kai kuriuos monstrus, supranti, kokia gali būti apgailėtina didybė ir didingas apgailėtinumas.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 18, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:51 AM

Su vardo diena sveikiname Apolonijų, Eitvilą, Girmantę, Žarą

Šią dieną Lietuvoje

1518 m. Bona Sforza Krokuvoje (Lenkija) ištekėjo už Žygimanto Senojo ir buvo karūnuota Lenkijos karaliene bei Lietuvos didžiąja kunigaikštiene. Sakoma, kad ji buvo ne tik Žygimanto Augusto, bet ir Lenkijos bei Lietuvos virtuvės motina, iš Italijos mūsų stalui atvežusia bulves, pomidorus bei agurkus.

1694 m. Vilniaus vyskupas Konstantinas Kazimieras Bžostovskis, pajutęs Lenkijos karaliaus Jono III Sobieskio paramą, ekskomunikavo Lietuvos didiką bei kariuomenės vadą Joną Sapiegą ir jo šalininkus. Tai įžiebė dalies Lietuvos bajorų priešiškumą Sapiegoms

1791 m. Ketverių metų Seimas priėmė miestų įstatymą. Lietuvos ir Lenkijos miestiečiai, ilgą laiką buvę politinio gyvenimo nuošalėje, tapo veikliu ir aktyviu visuomenės sluoksniu, įsitraukusiu į valdymo struktūrų kūrimo darbą.

1914 m. lietuvių socialdemokratų susirinkime Krokuvoje (Lenkija) apsilankė Rusijos bolševikų vadas Vladimiras Leninas.

1960 m. įjungtas paskutinis, ketvirtasis, Kauno hidroelektrinės generatorius. Elektrinė pasiekė projektinę 90 MW galią.

1990 m. Sovietų Sąjunga pradėjo „nepaklusniosios“ Lietuvos ekonominę blokadą nutraukdama naftos tiekimą Mažeikių naftos perdirbimo gamyklai.

Šią dieną pasaulyje

Zimbabvėje – Nepriklausomybės diena (1980 m. ją atgavo iš Jungtinės Karalystės), o Irane – armijos diena. Pasaulinė radijo mėgėjų diena – 1925 m. Paryžiuje buvo įkurta tarptautinė radijo mėgėjų sąjunga. 

Tarptautinė paminklų apsaugos diena minima nuo 1984 m. Paminklai primena mums istoriją, kuria didžiuojamės arba kurios gėdijamės, tačiau neturime teisės užmiršti. Pagaliau visi Grūto parko leninai galės ramiai pasiausti, o grafičių paišytojai – bent vieną naktį pailsėti. Jei turi stabą, nupūsk nuo jo dulkes ir pasveikink paminklosaugininką, nubaudusį už ne vietoje įrengtą palėpės langą!

1506 m. Vatikane (Roma, Italija) padėtas pirmasis pamatinis akmuo būsimai šv. Petro Bazilikai. Bazilika tapo didingiausiu to laikotarpio statiniu Europoje, prie projekto dirbo žymiausi architektai, o galutinį statinio dizainą užbaigė Mikelandželas Buonarotis.

1775 m. neapsikentę britai nutarė pasiųsti karius numalšinti Amerikos kolonistų protestus prieš nesąžiningus muito mokesčius, kurie jau priminė sukilimą. Anglijos armija Bostone sėdo į laivus, kolonistų žvalgai pranešė apie tai sukilėlių vadams, žodžiu, prasidėjo Amerikos revoliucija! Ir viskas tik dėl per brangios arbatos…

1897 m. Osmanų imperijos pasiuntinys Atėnuose susitiko su Graikijos užsienio reikalų ministru ir pranešė apie diplomatinių santykių nutraukimą. Taip buvo oficialiai paskelbtas jau kurį laiką tarp Graikijos karalystės ir Osmanų imperijos brendęs karas. Jis dar vadinamas 30 dienų karu, nes tiek laiko prireikė akivaizdžiai gausesnėms turkų pajėgoms visiškai sumušti graikus. Gėdinga graikams taika buvo pasirašyta rugsėjo 20 d.

1906 m., 5 val. 12 min. ryto, San Franciske (JAV) įvyko smarkus žemės drebėjimas. Trūkus ir užsiliepsnojus dujotiekiams kilo milžiniškas gaisras, beveik visiškai sugriovęs miestą.

1912 m. Niujorką pasiekė garlaivis „Carpathia“, kuris atgabeno 705 po katastrofos išsigelbėjusius „Titaniko“ keleivius.

1924 m. Niujorko leidybinė kompanija „Simon & Schuster“ išleido pirmąją atskirą kryžiažodžių knygelę, kuri buvo parduodama kartu su pieštuku ir iškart sulaukė beprotiško populiarumo.

1930 m. BBC radijo naujienų laida pranešė, kad šiandien… nėra jokių naujienų!

1946 m. Hagoje (Olandija) įvyko pirmasis Tarptautinio Teisingumo Teismo posėdis.

1949 m. lygiai vidurnaktį 26 Airijos apskritys oficialiai išstojo iš Britų sąjungos ir saliutas ant O’Connellio tilto Dubline pranešė apie Airijos paskelbimą respublika.

1968 m. architekto Rennie statytą, pasenusį Londono tiltą už 2,5 mln. dolerių nusipirko JAV verslininkas Robertas P. McCullochas. Tiltas buvo išmontuotas, nugabentas iš Anglijos į JAV ir vėl sumontuotas Arizonos valstijoje. Ten Robertas McCullochas vystė namų statybos projektus ir tiltu tikėjosi prisivilioti pirkėjų. Keista, bet projektas atsipirko ir pasiteisino! O gandai, kad kvailas amerikietis pirko tiltą, nes manė, jog tai žymusis Londono Tauerio tiltas, buvo paneigti ir pardavėjų, ir pirkėjų.

JAV linksmuoliai šiandien švenčia „darbe – su pižama“ dieną. Palinkėtume ir jums pasilinksminti einant į darbą apsirengus pižama, tačiau sunku pasakyti, ar šalyje, kur žmogaus vaikščiojimas po savo namus vien su trumpikėmis vadinamas pedofilijos požymiu, toks humoras nesibaigs liūdnai. Kita vertus – geri pokštai reikalauja aukų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.