Balandžio 19 d. – Lietuvos krikšto pripažinimo diena

Saulė teka: 6 val. 10 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 27 min.

Tikėjimą turėjome ir iki krikšto, tačiau ne visi tuo tikėjo, tad teko įtikinti tą tikėjimą keičiant.<br>R. Neverbickas
Tikėjimą turėjome ir iki krikšto, tačiau ne visi tuo tikėjo, tad teko įtikinti tą tikėjimą keičiant.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:13 AM

Su vardo diena sveikiname Eirimą, Simoną, Leoną, Aistę, Laisvūnę, Leontiną, Nogailę

Šią dieną Lietuvoje

1389 m. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Jogailos įvykdytas Lietuvos krikštas pripažintas teisėtu. Popiežius Urbonas VI pripažino, kad LDK yra krikščioniška valstybė.

1740 m. Vilniuje pradėtas leisti pirmas Lietuvoje periodinis leidinys – laikraštis „Kurjer Litewski“.

1918 m. Lietuvos Tarybos komisija, į kurią įėjo J. Basanavičius, A. Žmuidzinavičius ir T. Daugirdas paskelbė protokolą, kad tautinę Lietuvos vėliavą sudaro trys spalvos: raudona apačioje, žalia viduryje ir geltona viršuje. Vėliavos viršutiniame kampe, prie koto arba jos viduryje, privalo būti valstybės herbas. Anksčiau J. Basanavičius siūlė Lietuvos vėliava pripažinti LDK vėliavą su baltu raiteliu raudoname lauke. Antanas Žmuidzinavičius buvo parengęs žaliai raudonos vėliavos projektą – šios dvi spalvos dominavo tautiniuose drabužiuose ir juostose, tačiau daug kam ši vėliava atrodė niūri. Archeologas Tadas Daugirdas buvo siūlęs tarp raudonos ir žalios spalvų įterpti ploną geltoną juostą. Nors T. Daugirdo pasiūlymas heraldikos požiūriu būtų buvęs taisyklingiausias, akivaizdu, kad komisija priėmė kompromisinį sprendimą.

1958 m. gimė kino ir teatro aktorius, televizijos laidų vedėjas ir humoristas, šou žvaigždė ir šiaip išskirtinė asmenybė, amžinatilsį Vytautas Šapranauskas.

1962 m. pusiaukelėje tarp Vilniaus ir Kauno pastatytos Lietuvos valstybinės rajoninės elektrinės statybininkų gyvenvietė pavadinta Elektrėnais.

1971 m. gimė kita išskirtinė asmenybė – dainininkas, muzikos ir tekstų autorius, populiarus televizijos laidų vedėjas, žurnalistas, žmogus ilgiausiai tituluotas „Lietuvos svajonių jaunikiu“, Marijonas Mikutavičius.

Šią dieną pasaulyje

Amerikiečiai ir olandai švenčia draugystės dieną. 1782 m. būsimas antrasis JAV prezidentas Buvo oficialiai priimtas Hagoje ir tą pačią dieną mieste nusipirko namą, kuris tapo pirmąją JAV ambasada pasaulyje.

Anglijoje minima raktažolės diena. Tai buvo mėgstamiausia 1881 m. mirusio premjero Bendžamino Dizraelio (Benjamin Disraeli) gėlė.

Urugvajuje švenčiama 33 patriotų ekspedicijos diena. 1825 m. šią dieną pradėję, jie po keturių mėnesių paskelbė Urugvajaus nepriklausomybę, o dar po 500 dienų karo ją pripažino ir prieš tai šalį okupavusi Brazilija. Venesueloje minima nepriklausomybės judėjimo užgimimo dieną, o Kiribačio Respublikoje – nacionalinė sveikatos diena.

1770 m. Kapitonas Jamesas Cookas horizonte išvydo žemę. Dabar toji žemė vadinama Australija, o tai ką jis išvydo, buvo rytinis žemyno krantas.

1775 m. prasidėjo Amerikos revoliucijos karas. Ir prasidėjo jis nuo amerikiečių pergalės – iš vakaro įspėti apie anglų armijos judėjimą, kolonistai ją sumušė Lexingtono ir Concordo mūšyje.

1839 m. pasirašyta Londono sutartis, kuria įkurta Belgijos karalystė.

1919 m. amerikietis Leslie Irvinas atliko pirmąjį istorijoje sėkmingą šuolį parašiutu, prasidėjusi laisvu kritimu. Jam tai pavyko panaudojus naujos konstrukcijos, savaime išsiskleidžiantį, sudedamą parašiutą.

1927 m. JAV aktorė ir dramaturgė Mae West, teismui pripažinus, kad pirmasis jos vaidmuo Brodvėjaus teatro spektaklyje „Sex“ (kurį ji pati ir parašė ir režisavo) „tvirkina jaunimą“, buvo nuteista 10 dienų kalėjimo. Po to aktorė pasakojo, kad cypėje pietaudavo su kalėjimo viršininku ir dėvėjo šilkinius apatinius. Aišku, ji nieko nepasimokė – antras aktorės spektaklis vadinosi „The Drag“ buvo apie homoseksualus.

1956 m. Viena gražiausių ir aristokratiškiausių visų laikų Holivudo aktorių, Grace Kelly, realybėje išgyveno pelenės istorija – iš JAV kaimo kilusi mergina ištekėjo už Monako princo Rainiero ir tapo princese. Be to, labai savo liaudies mylima princese.

1971 m. rasistas, satanistas ir psichopatas, fanatiškos gaujos „Manson Family“ vadeiva, Charlesas Mansonas, už nėščios režisieriaus Romano Polanskio žmonos (tuo metu vadintos viena gražiausių pasaulio moterų), Sharon Tate ir kelių jos svečių nužudymo organizavimą, nuteistas mirties bausme. Vėliau bausmė pakeista į kalėjimą iki gyvos galvos, tad Charlesas ir dabar gyvas, rašo knygas, turi tūkstančius gerbėjų

1987 m. JAV televizijos kanalo „FOX“ humoro laidos metu parodytas trumpas animacinis filmukas „Simpsonai“. Tuomet jo kūrėjai nė neįtaria, kad kurs jį ligi šiol.

1999 m. Vokietijos vyriausybė ir parlamentas grįžo į Berlyną. Čia įvyko pirmasis valdžios struktūrų posėdis po to, kai 1945 m. buvo užimtas Reichstagas.

2011 m. Po 45 metų valdymo Fidelis Castro atsistatydino iš Kubos komunistų partijos centro komiteto pirmininko pareigų.

Nori švęsti – švęsk česnakų dieną. nelabai saldu, bet itin sveika, o ir nuo pastojimo gelbėja (nes labai mažina sekso tikimybę). Aišku, norintieji gali švęsti ir dviračių dieną, tačiau niekam nerekomenduotume kartoti to nuotykio, nuo kurio šis pavadinimas kilo. Paminėsime tik tiek, kad tai įvyko 1943 m., kai chemikas Albertas Hofmannas, prieš tris dienas sintezavęs naują medžiagą LSD, nutarė ant savęs išmėginti, kaip ji veikia. Po to kelionė dviračiu iš darbo namo, įsitikinus, kad jo kaimynė yra ragana, o jis jau miršta, vyrukui paliko neišdildomą įspūdį. Taigi, geriau dviračiu važinėtis prisivalgius česnakų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.