Balandžio 24 d. – Pasaulinė laboratorinių gyvūnėlių diena

Saulė teka: 5 val. 59 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 37 min.

„Kas geriau – ar sotus gyvenimas auksiniame narvelyje, ar pasiaukojimas dėl mokslo?.. Nagi, parodykit tą narvelį!“<br>M. Patašius
„Kas geriau – ar sotus gyvenimas auksiniame narvelyje, ar pasiaukojimas dėl mokslo?.. Nagi, parodykit tą narvelį!“<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:07 PM

Su vardo diena sveikiname Fidelį, Kantrimą, Gražvydą, Erviną

Šią dieną Lietuvoje

1414 m. Grabovo (Kujavijoje) suvažiavime Lietuva pareikalavo Žemaitijos iki Nemuno ir Baltijos jūros.

1794 m. Vilniuje, Rotušės aikštėje, paskelbtas Lietuvos sukilimo aktas, pasirašytas 2328 sukilėlių. Lenkijos sukilimo vadas Tadas Kosciuška pripažintas vyriausiuoju sukilimo vadu, o Jokūbas Jasinskis - visų Lietuvos karinių pajėgų viršininku. Sudaryta Lietuvos Tautinė Aukščiausioji Taryba, kuri lietuviškai pavadinta „Roda Naididžiausia Naradaus Lietuvos“. Taryba valdė iki gegužės 21 d., kuomet nepatenkintas savarankiška jos veikla ir radikaliomis teroro priemonėmis, kovojant su Rusijos šalininkais, Tadas Kosciuška ją paleido.

1904 m. praėjus beveik 40 metų, Rusijos imperija okupuotoje Lietuvos teritorijoje panaikino 1864 m. įsigaliojusį lietuviškos spaudos draudimą.

Šią dieną pasaulyje

Tarptautinė jaunimo solidarumo diena, nors ir skamba, lyg komunistų šūkis, išties labai aktuali ir mums. Šiandien jaunimo organizacijos siekia atkreipti valstybės ir visuomenės dėmesį į jaunimo problemas. Na, o jei valstybė neatkreipia, pigių skrydžių bendrovių pelnas vėl padidėja.

Kovotojai už gyvūnėlių teises prisimena laboratorinių žiurkių, triušių, šunų ir paršelių kančias, kai mokslininkai su jais atlieka eksperimentus. Mes labiau kovojame už žmonių teises, tad Pasaulinę laboratorinių gyvūnėlių dieną tiesiog pagerbsime tuos, kurių mirtys išgelbėja žmones nuo poreikio patiems tapti laboratorinėmis žiurkėmis. Net aršiausias gamtos mylėtojas sutiks, kad naują vaistą prieš duodant jo vaikui visai neblogai būtų išmėginti bent jau su pelytėmis.

Nigeryje vyksta gatvių festivaliai ir didžiulė šventė – minima Konkordo diena. 1995 m. Nigerio vyriausybė pasirašė taikos sutartį su Ginkluoto pasipriešinimo organizacija. Tiesa, reti mūšiai vyko iki pat 1999 m., tačiau ši sutartis tapo 1990-ųjų klajoklių genčių sukilimo pabaigos pradžia. Nepale – Demokratijos atkūrimo diena (2006 m.), Gambijoje – Respublikos diena (1970 m.)

Viso pasaulio armėnai Genocido atminimo dieną pagerbia 1915-1930 m. nužudytus savo tautiečius. Šią 1915 m. dieną iš Osmanų imperijos sostinės Konstantinopolio buvo deportuoti iškiliausi ten gyvenę armėnų tautybės žmonės – inteligentai, gydytojai, žurnalistai, visuomenės veikėjai, vėliau daugelis jų buvo nužudyti. Taip prasidėjo sisteminis armėnų naikinimas visoje Osmanų imperijos teritorijoje. Manoma, kad turkai nužudė nuo 1 iki 1,5 mln. armėnų.

1704 m. Bostone pradėtas leisti pirmas periodinis laikraštis Jungtinėse Amerikos Valstijose – „News-Letter“.

1877 m. Rusijos imperija paskelbė karą Turkijai. Rusija norėjo atgauti po Krymo karų prarastą įtaką regione, o žiaurus osmanų valdžios elgesys su krikščionimis-sukilėliais Bulgarijoje, Bosnijoje ir kituose slavų regionuose papiktino visus Europos gyventojus, o Rusijoje sukėlė tikrą įniršio bangą. Šio karo metu iš Turkų jungo buvo išvaduotos Rumunija, Serbija, Montenegras, o Bulgarija įgijo autonomiją.

1913 m. Niujorke (JAV) atidarytas Woolwortho dangoraižis. 57 aukštų pastatas, kainavęs 13,5 mln. dolerių (visą sumą užsakovas Frankas Woolworthas sumokėjo grynaisiais) išliko aukščiausiu pasaulyje iki pat 1930 m. Šiuo metu 241 m. aukščio pastatas yra tarp 50 aukščiausių JAV pastatų ir 20 aukščiausių Niujorko dangoraižių.

1918 m. Prancūzijos šiaurėje, prie Viler Bretonneux miestelio, Pirmojo pasaulinio karo metu įvyko pirmasis istorijoje tankų mūšis. Trys anglų tankai „Mark IV“ susikovė su trimis vokiečių A7V. Vokiečiai mūšį laimėjo, tačiau jau kitą dieną juos iš miestelio išgrūdo australų pajėgos.

1926 m. Berlyne Sovietų Sąjunga ir Vokietija pasirašė penkerių metų tarpusavio neutraliteto sutartį. Abi šalys pasižadėjo išlikti neutralios, jei viena iš jų pradės karą su kuria nors trečia šalimi.

1967 m. neišsiskleidus kosminio laivo „Sojuz 1“ grįžimo kapsulės parašiutui, žuvo rusų kosmonautas Vladimiras Komarovas. Oficialiai jis yra pirmasis Žemės gyventojas, žuvęs kosminėje misijoje.

1970 m. į kosmosą pakilo pirmasis kinų palydovas „Dong Fang Hong 1“. Pavadinimas skamba kaip riedančios skardinės, bet kosmosą jis pasiekė.

1990 m. startavo kosminis keltas „Discovery“, kuris į Žemės orbitą kėlė Hablo teleskopą. Kitą dieną teleskopas buvo paleistas į parinktą Žemės orbitą 600 km aukštyje ir puikiai veikia ligi šiol.

2005 m. Pietų Korėjoje gimė pirmasis pasaulyje klonuotas šuo Snuppy.

Šiandien JAV – Nacionalinė vaikų mokymo taupyti diena. Idėja nebloga, tik kodėl amerikiečių vaikus to moko bankininkai? Šiaip ar taip, o per pastaruosius keletą metų jie akivaizdžiai parodė, kad puikiai sugeba nuvilti taupančiuosius ir investuojančiuosius, o po to dar puola skatinti juos švaistyti. Žodžiu, vaiką taupumo mokyti reikia, tačiau geriau jau tai patikėti ne bankininkui, o bobutei – jei ji išgyvena iš pensijos, vadinasi, taupyti moka!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.