Balandžio 25 d. – Pasaulinė DNR diena

Saulė teka: 5 val. 56 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 39 min.

Nors retas ištartume visą DNR pavadinimą, daugelis žinome, kad tai – spiralė, kurios grandys paverčia mus tokiais, kokie esame.
Nors retas ištartume visą DNR pavadinimą, daugelis žinome, kad tai – spiralė, kurios grandys paverčia mus tokiais, kokie esame.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 25, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:47 PM

Su vardo diena sveikiname Morkų, Tolmaną, Žadmantę

Šią dieną Lietuvoje

Senovės lietuviai pradėdavo dirbti daržuose - štai jums ir Daržų diena. Keista, kad ne morkų – sako, senovės lietuviai pirmiausia sėdavo morkas. Matyt, pagerbdami jas krikščionys ir sutapatino šią dieną su šv. Morkaus varduvėmis… Na, gerai, teorija abejotina.

1919 m. Juozas Tumas-Vaižgantas pradėjo leisti dienraštį „Nepriklausoma Lietuva“. Jis buvo ir vienas laikraščio redaktorių.

1998 m. įvyko steigiamasis Naujosios sąjungos (socialliberalų) suvažiavimas. Buvo patvirtinti partijos įstatai, priimta programa, išrinkta taryba, partijos pirmininku išrinktas Artūras Paulauskas. Kaip ir visos naujokės Lietuvoje, partija iš pradžių buvo itin populiari, o 2011 m. išnyko susijungusi su Darbo partija.

Šią dieną pasaulyje

DNR diena. Nors retas ištartume visą šio dalykėlio pavadinimą, tačiau daugelis žinome, kad tai - tokia spiralė, kurios sujungtos grandys paverčia mus tokiais, kokie esame. Vienas pakeitimas ir turėsi vietoj veido užpakalį, dar vienas – ir būsi musė. Diena švenčiama prisimenant, kad 1953 m. žurnale „Gamta“ mokslininkai paskelbė pirmąjį straipsnį apie DNR struktūrą. Negana to, šią dieną 2003 m. paskelbta, kad praktiškai užbaigtas žmogaus genomo projektas. Taigi, žinome apie save beveik viską, bet pažinti savęs tai visai nepadeda…

Nuo 2008 m. minima Tarptautinė kovos su maliarija diena. Bet maliarijos Lietuvos uodai dar nesiūlo, tad imkimės pingvinų. Pasaulinė pingvinų diena sutapatinta su kasmet šiuo metu Antarktikoje prasidedančia žiema ir pingvinų migracija į žemyno gilumą, kur poros perės kiaušinius. Na, o jei turi fraką ir nemoki skraidyti, jau ir esi šiek tiek pingvinas, tad ir progą švęsti turi. Taip gali pasveikinti pažįstamus orkestrų dirigentus ir žiemos maudynių entuziastus.

Šiaurės Korėjoje - Armijos diena. Žodžiu, visos liaudies šventė – ten juk visi kareiviai. Australai su Naujosios Zelandijos gyventojais taip pat pagerbia karius – ANZAC dieną prisimenami žuvę ir šiaip dalyvavę savo šalies karinėse operacijose. Fareruose - Vėliavos diena, kazachai švenčia Kazachstano futbolo dieną, italai mini šalies išvadavimo nuo fašizmo, o egiptiečiai – Sinajaus pusiasalio išvadavimo nuo Izraelio armijos metines.

1607 m. vykstant Aštuonmečiam karui sukilusių olandų laivynas Gibraltaro sąsiauryje visiškai sunaikino mūšio nelaukusį Ispanijos laivyną.

1792 m. du svarbūs Prancūzijos istorijai įvykiai. Claude’as Josephas Rouget de Lisle sukūrė būsimą Prancūzijos himną - „Marselietę“. Panaudojant giljotiną įvykdyta pirmoji mirties bausmė – nukirsta galva pakelės plėšikui Nicolasui J. Pelletierui. Vargšo daktaro J. Guillotino pavardė pateko į istoriją nemaloniame kontekste. O juk jis tik pasiūlė humaniškesnes elgesio taisykles su nuteistuoju mirti, jo giminėmis bei turtu. Ir šiaip – giljotina žudė daug neskausmingiau, negu iki tol naudotas kaulus laužantis ratas ar ne visuomet tiksli budelio ranka.

1859 m. britų ir prancūzų inžinieriai pradėjo Sueco kanalo statybą. Šiuo metu kanalas yra vienu pagrindinių Egipto pajamų šaltinių.

1901 m. Niujorko valstija pirmoji Amerikoje pareikalavo, kad automobiliai turėtų registracijos numerius.

1939 m. komiksų leidykla „DC Comics“ išleido pirmąją knygelę, kurios vienu pagrindinių veikėjų tapo Betmenas. Vėliau jis virto vienu populiariausių visų laikų komiksų herojumi.

1945 m. Elbės diena. JAV ir Sovietų Sąjungos armijos susitiko prie Elbės upės, padalindamos fašistinės Vokietijos armijos likučius į dvi dalis. Tuo pat metu paskutiniai Vokiečių kariai paliko Suomiją. Iki karo Europoje pabaigos liko kelios dienos.

1960 m. JAV karinis povandeninis laivas „Triton“ tapo pirmuoju, kuris apiplaukė Žemės rutulį neišniręs į vandenyno paviršių.

1961 m. Robertas Noyce’as užpatentavo mikroschemą.

1966 m. milžiniškas žemės drebėjimas sugriovė Uzbekistano sostinę Taškentą.

2005 m. Bulgarija ir Rumunija pasirašė stojimo į Europos Sąjungą sutartis.

Raudonosios kepurės diena. Nieko bendro su mergaite, kuri ėjo mišku pas bobutę ir sutiko vilką, ši diena neturi. Raudonosios kepurės organizacija, 1998 m. įteigta JAV, vienijo 50-metes ir vyresnes moteris. Šiuo metu jai gali priklausyti bet kokio amžiaus moterys iš įvairių pasaulio šalių. Iš esmės organizacijos narės užsiima tuo, kad bendrauja ir apsirengusios raudonai renkasi arbatėlės. Lietuvoje šios organizacijos dar nėra, tad puiki proga ją įkurti!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.