Balandžio 27 d. – Lietuvos medicinos darbuotojų diena

Saulė teka: 5 val. 52 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 43 min.

Sunkiausia Lietuvos gydytojams kovoti su prasta ligonių atmintimi – tie puikiai prisimena tik tai, kas gydymo įstaigose negerai.<br>V. Balkūnas
Sunkiausia Lietuvos gydytojams kovoti su prasta ligonių atmintimi – tie puikiai prisimena tik tai, kas gydymo įstaigose negerai.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 27, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:02 PM

Su vardo diena sveikiname Anastazą, Gotautą, Aušrą, Žydrę, Ediliją, Zitą

Šią dieną Lietuvoje

Profesinė Lietuvos medicinos darbuotojų šventė, minima nuo 2004 m. Data pasirinkta, nes šią dieną 1918 m. Lietuvos valstybės taryba sudarė Sveikatos komisiją. Pagerbk daktarą. Juk sunku, kai tave myli tik ligoniai, o sveikieji keikia už kyšius, klaidas ir PSD mokestį. Dar sunkiau, kai tavo darbas yra tuos ligonius versti tais sveikaisiais... Taigi, į sveikatą!

1922 m. vis dar Antantės valstybių vardu Prancūzijos valdomo Klaipėdos krašto pramonininkai pasirašė prekybos sutartį su Lenkija, kuri užtikrino per karą nutrūkusį medienos tiekimą į uostą.

Šią dieną pasaulyje

Paskutinį balandžio penktadienį amerikiečiai eina sodinti medelių. Nacionalinę Arbor (lot. medis) dieną pirmą kartą Nebraskos mieste 1872 m. surengė J. Sterlingas Mortonas. Manoma, kad tada buvo pasodinta apie milijoną medžių, o ir dabar pasodinama nemažai.

Siera Leonė švenčia nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės (1961 m.), o Tongas – nuo Prancūzijos (1960 m.) dienas. Suomiai iškelia vėliavą Nacionalinę karo veteranų dieną, o slovėnai ir vėliavą kelia, ir laisvą dieną turi minėdami Sukilimo prieš okupantus dieną. Taip prisimenamas 1941 m. įkurtas išlaisvinimo frontas, kuris kovojo su vokiečių, italų ir vengrų okupantais.

Keisčiausia šventė šiandien - Pietų Afrikos Respublikoje. Ten vienu metu minimos ir Laisvės, ir Nelaisvės dienos. Laisvės dieną prisimenami 1994 m. įvykę pirmieji nerasistiniai demokratiški rinkimai. O Nelaisvės dieną pradėjo minėti Abahlali baseMjondolo judėjimo nariai, kurie teigia, kad skurdžiai šioje šalyje vis tiek nelaisvi. Nelaisvės dienos proga rengiami žvaigždžių koncertai, filmų festivaliai, diskusijos ir šviečiamieji renginiai. Gražu, tačiau skurdžiai juk visame pasaulyje nėra laisvi. Be to, reikia dar išsiaiškinti, ar ne atvirkščiai – gal tie, kurie nėra laisvi savy, tampa skurdžiais? Beje, tiek vieniems, tiek kitiems padeda išsilavinimas, tad AbM veikia teisingai.

1509 m. popiežius Julijus II įsaku atskyrė nuo Bažnyčios visą Venecijos regioną. Gal blogai pirko jo aktyviai pardavinėtas indulgencijas?

1521 m. Filipinuose vado Lapu-Lapu gentis susirėmė su keliautojo Magelano komanda. Maktano mūšyje aborigenai nužudė ir patį Ferdinandą Magelaną.

1667 m. aklas ir nuskurdęs poetas Johnas Miltonas pardavė teises į savo epinį kūrinį „Prarastas rojus“ už 10 svarų. Nuo to laiko nuolat perleidžiama daugiatomė poezijos knyga dažnai yra vadinama pačiu iškiliausiu anglų kalba parašytu literatūriniu darbu.

1810 m. Beethovenas sukūrė savo garsiąją pjesę pianinui „Elizai“. Mi, mi bemol, mi, mi bemol, mi, si, re, do, la…

1865 m. sprogo ir paskendo Misisipės upe (JAV) plaukęs garlaivis „Sultana“. Laive buvo 2,4 tūkst. keleivių, manoma, kad žuvo 1,5-1,9 tūkst. žmonių. Daugiau negu garsiajame „Titanike“, tačiau, prisipažinkite, kas apie tai buvote girdėję?

1945 m. italų partizanai susėmė fašistų lyderį Benito Mussolini, kuris mėgino sprukti apsimetęs vokiečių kareiviu.

1974 m. 10 tūkst. amerikiečių žygiavo Vašingtono gatvėmis reikalaudami į skandalą įsivėlusio JAV prezidento Richardo Nixono atstatydinimo.

1981 m. mokslinių tyrimų kompanija „Xerox PARC“ pasauliui pristatė kompiuterio pelę.

2007 m. Estijos valdžia iš Raudonosios sovietų armijos karo memorialo Taline iškėlė bronzinio kario skulptūrą. Šis veiksmas sukėlė riaušes mieste ir gerokai supykdė Rusijos valdžią.

Amerikiečiai šiandien švenčia Marinuotų šonkaulių dieną. Teisingai – pasodinai medelį ir… sukūreni kitą lauko kepsninėje šonkauliukus kepindamas. Aišku, geriau negu tik kūrenti, o gerokai atšilusius orus savaitgalį ir mums verta atšvęsti. Na, gerai, tik to tuos amerikiečių šonkaulius – tiks ir lietuviški „šašlai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.