Gegužės 1 d. – Tarptautinė darbininkų solidarumo diena

Saulė teka: 5 val. 43 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 50 min.

Kai pabėgome iš Sovietų Sąjungos, manėme, kad tai tik komunistų šventė. Dabar jau aišku – darbininkų solidarumas kur kas aktualesnis kapitalizmo sąlygomis.
Kai pabėgome iš Sovietų Sąjungos, manėme, kad tai tik komunistų šventė. Dabar jau aišku – darbininkų solidarumas kur kas aktualesnis kapitalizmo sąlygomis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:37 AM

Su vardo diena sveikiname Juozapą, Zigmą, Žilviną, Zigmantą, Vydmantę, Anelę

Šią dieną Lietuvoje

1576 m. Transilvanijos princas Steponas Batoras vedė Oną Jogailaitę ir abu buvo karūnuoti Lenkijos bei Lietuvos valdovais.

1993 m. įkurta Tėvynės sąjunga, kuri skelbėsi Sąjūdžio politinės veiklos tęsėja.

2004 m. Lietuva tapo Europos Sąjungos nare. Ta proga iškilmingi renginiai vyko visose senųjų ES valstybių sostinėse ir pasienyje. Tą pačią dieną, švenčiant Lietuvos įstojimą į ES, Vilniuje, Konstitucijos prospekte, oficialiai atidarytas 148,3 m aukščio „Europos bokštas“ – aukščiausias dangoraižis Baltijos šalyse.

Šią dieną pasaulyje

Darbininkų diena pradėta minėti XIX a. JAV, o dabar ji oficialiai švenčiama visame pasaulyje. Keista – šventė vadinasi Darbo diena, o niekas ta proga nedirba, tad švenčiame ir mes. Sakote, visi darbininkai iš čia emigravo? Nieko, užtat profsąjungos liko, o ir raudonų skepetėlių rasim. Tik nereikia švęsti, kaip Berlyno pankams, kurie šią dieną tradiciškai rengia nesankcionuotą mitingą ir policijos prižiūrimas riaušes. Šiaip ar taip, o iš Vokietijos pankų girdėtą šūkį „Komunizmas yra seksualus“ gali rėkti tik niekada to komunizmo nematę žmonės.

Maršalo salose minima Konstitucijos diena (priimta 1979 m.). Havajuose švenčiama Lei (gėlių girliandos) diena. Keista, kai įsivaizduojame Havajus, atrodo, kad tą gėlių girliandų dieną jie švenčia nuolat.

1707 m. priimtas sąjungos aktas. Anglijos ir Škotijos karalystės susijungė suformuodamos Jungtinę Didžiosios Britanijos Karalystę.

1786 m. Vienoje (Austrija) įvyko Wolfgango Amadeus Mozarto operos „Figaro vedybos“ premjera.

1840 m. Jungtinėje Karalystėje išleistas pirmas pasaulyje priklijuojamas pašto ženklas. Jame juodame fone pavaizduota Anglijos karalienė Viktorija, ženklas kainavo vieną pensą, todėl jis ir pramintas „juoduoju pensu“.

1884 m. JAV pirmą kartą pareikalauta, kad darbo diena turi trukti 8 valandas. 1886 m. jau visoje šalyje vyko demonstracijos, kuriose darbininkai reikalavo 8 valandų darbo dienos.   1899 m. prekyboje pasirodė iki šiol populiarus vaistas – aspirinas.

1907 m. daugelyje Europos valstybių Gegužės pirmosios proga vyko darbininkų eitynės, o Varšuvoje paskelbtas visuotinis streikas.

1927 m. pirmą kartą keleiviniame lėktuve skrydžio metu buvo patiektas karštas maistas. Tai buvo „Imperial Airways“ avialinijų skrydis iš Londono į Paryžių. Atrodo, jau artėja tas laikas, kai galėsime pasakyti: „Paskutinį kartą karštas maistas lėktuve buvo patiektas…“

1931 m. Niujorke atidarytas dangoraižis „Empire State Building“. 443,2 m. aukščio pastatas dar 40 metų buvo aukščiausias pasaulyje. Po to, kai teroristai sugriovė 1972 m. pastatyto Pasaulio prekybos centro dangoraižius, šis pastatas vėl tapo aukščiausiu Niujorke. 

1940 m. prasidėjus Antrajam pasauliniam karui atšauktos 1940-ųjų olimpinės žaidynės.

1948 m. vadas Kim Ill-sungas įkūrė Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką. Dabar ji geriau žinoma, kaip Šiaurės Korėja.

1961 m. Kubos ministras pirmininkas Fidelis Castro paskelbė Kuboje socializmą ir atšaukė rinkimus.

1978 m. japonas Naomi Uemura tapo pirmuoju žmogumi, kuris vienas važiuodamas šunų kinkiniu pasiekė Šiaurės ašigalį.

1989 m. netoli Orlando miesto (Florida, JAV) įsikūrusiame Walto Disney pasaulyje – didžiausioje pasaulio pramogų oazėje – duris atvėrė Disnėjaus ir MGM studijos pramogų parkas.

2009 m. Švedijoje įteisintos vienos lyties asmenų santuokos.

Tikri gamtos mylėtojai ir gimtojo miesto grožio entuziastai šiandien mini Tarptautinę partizaninio saulėgrąžų sodinimo dieną. Nuo 2007 m. visame pasaulyje anoniminiai sodininkai šią dieną labiausiai apleistose ir neprižiūrėtose viešose vietose slapta sodina saulėgrąžas. Kažkuo primena grafičių piešima, tik estetiškiau, gražiau, naudingiau ir nekvepia vandalizmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.