Gegužės 3 d. – Pasaulinė spaudos laisvės diena

Saulė teka: 5 val. 39 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 54 min.

Galime sakyti, kad spauda miršta, tačiau ekranuose parodoma tiesa po akimirkos būna užmiršta, o laikraščio iškarpa virsta istoriniu dokumentu.<br>R. Neverbickas
Galime sakyti, kad spauda miršta, tačiau ekranuose parodoma tiesa po akimirkos būna užmiršta, o laikraščio iškarpa virsta istoriniu dokumentu.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 3, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:55 AM

Su vardo diena sveikiname Aleksandrą, Jokūbą, Pilypą, Juvenalį, Kantvydę

Šią dieną Lietuvoje

1500 m. Maskvos didysis kunigaikštis Ivanas III paskelbė karą Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei (LDK). Oficiali priežastis buvo neva Lietuvoje skriaudžiami stačiatikiai. Antrojo karo tarp Lietuvos ir Maskvos mūšiai prasidėjo liepą ir baigėsi 1503 m. paliaubomis, nepalankiomis LDK.

1660 m. mirus Karoliui X Gustavui, Olyvoje buvo sudaryta amžinosios taikos sutartis su švedais. Jonas Kazimieras sutiko atsisakyti švedų karaliaus titulo, o Švedija sutiko grąžinti Lietuvai ir Lenkijai dalį Livonijos.

1923 m. Kauno miesto ugniagesių garbės direktorius Domininkas Siemaška savo lėšomis išleido pirmąjį profesinį laikraštį „Lietuvos gaisrininkas“. Vėliau jis buvo pavadintas „Ugniagesiu“. 

1929 m. įvyko steigiamasis pirmosios Lietuvoje turistinės organizacijos „Lietuvos turizmo sąjunga“ susirinkimas.

Šią dieną pasaulyje

Pasaulinę spaudos laisvės dieną JTO Generalinė Asamblėja dar kartą visiems priminė, kokia svarbi yra spaudos nepriklausomybė. Kalbėti apie žiniasklaidą gali visi ir ką nori, tačiau jei jos nebūtų, sunku būtų kalbėti išvis apie ką nors. Tokia jau ta spauda – kai ji yra, daug kas nepatenkinti, kai jos nėra – visi nelaimingi. Jei prisimintume, kad blogį kuria ne tie, kurie apie jį rašo, o tie, kurie jį daro, tai ir proga švęsti atsirastų. Na, už tiesą ir šviesą!

Nuo 1994 m. minima Saulės diena, kurią paskelbė tarptautinė saulės energijos bendrovė ISES-Europe, skirta priminti apie saulės energijos galimybes ir ekologiškumą. Taigi – ar jau turi saulės bateriją?

Japonai ir lenkai mini savo šalių Konstitucijų dienas. Japonijoje dabartinė konstitucija įsigaliojo 1947 m., o Lenkija mini antros seniausios pasaulio konstitucijos (po JAV konstitucijos), kurią Abiejų Tautų Respublikos Seimas priėmė 1791 m., metines.

1481 m. antrą kartą per metus Rodo salą (Graikija) sukrėtė žemės drebėjimas. Šis buvo didžiausias iš trijų ir pareikalavo apie 30 tūkst. aukų.

1802 m. dabartinė Jungtinių Amerikos Valstijų sostinė Vašingtonas gavo miesto statusą.

1830 m. Didžiojoje Britanijoje, Kento grafystėje, pradėjo veikti geležinkelio linija „Canterbury and Whitstable“. Tai buvo pirmoji geležinkelio linija, kurią statant prireikė iškasti tunelį ir kuria reguliariai kursavo keleivinis traukinys.

1837 m. Graikijos sostinėje įkurtas Atėnų universitetas.

1913 m. kino teatrus pasiekė pirmasis pilno metražo indiškas filmas „Raja Harishchandra“. Taip atsirado Indijos kino pramonė, kuri šiais laikais vadinama Bolivudu ir uždirba daugiau negu amerikiečių Holivudas.

1952 m. JAV pilotų Josepho Fletcherio ir Williamo Benedicto pilotuojamas lėktuvas sėkmingai nutūpė Šiaurės ašigalyje.

1973 m. Čikagoje baigtas statyti 108 aukštų dangoraižis „Sears Tower“ (šiuo metu jis vadinamas „Willis Tower“) tapo aukščiausiu statiniu pasaulyje ir išsaugojo šį titulą 25 metus.

1978 m. atsirado elektroninio pašto šiukšlės. Skaitmeninės įrangos kompanijos rinkodaros atstovas išsiuntė pirmąjį reklaminį elektroninį laišką visiems žinomiems adresatams vakarinėje JAV pakrantėje. Šiais laikais tokie laiškai vadinami „spamu“ ir siaubingai visus erzina.

Jei šiandien iš namų išeisi dviem skirtingų spalvų batais, tai ne žioplumas, o Skirtingų spalvų batų dienos šventė! Na, gerai, ją mini gal trys žmonės pasaulyje, tačiau amerikiečiams tai netrukdo vadinti jos Nacionaline skirtingų spalvų batų diena. Sunku pasakyti, ar avint vienu sportbačiu ir vienu kaliošu bus patogu, tačiau linksma bus tikrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.