Gegužės 8 d. – Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus diena

Saulė teka: 5 val. 28 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 03 min.

Tai tik simboliai, tačiau už jų stovintys žmonės kovoja ir žūva tik tam, kad kiti gyventų.
Tai tik simboliai, tačiau už jų stovintys žmonės kovoja ir žūva tik tam, kad kiti gyventų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:40 AM

Su vardo diena sveikiname Stasį, Viktorą, Mykolą, Džiugą, Audrę, Stanislovą, Stasę

Šią dieną Lietuvoje

Praktiškai visuotinio ašarojimo diena. Pirmiausia todėl, kad šiandien Cibulinis – diena, kai senovės lietuviai sodindavo svogūnus (paašarokime). Be to, Šv. Stanislovo, kuris nors ir stebuklingai pasveiko būdamas keturiolikos, aštuoniolikos vis tiek mirė (paverkime), diena. Galiausiai šiandien – Antrojo pasaulinio karo aukų atminimo diena (minutę patylėkime).

1569 m. vykdydamas valakų reformą karališkasis žemaičių matininkas Jokūbas Laskauskas pirmą kartą paminėjo Telšių miesto vardą.

1919 m. įsigaliojo laikinieji Lietuvos muitinių įstatymai. Ši diena laikoma Muitinės profesine švente.

1924 m. Tautų Sąjunga Paryžiuje pasirašė konvenciją, pagal kurią Klaipėdos kraštas perduotas Lietuvai. Paskatinti sėkmės lietuviai ėmėsi dar labiau kovoti dėl Vilniaus atgavimo.

Šią dieną pasaulyje

Visa Europa švenčia Europos pergalės dieną – 1945 m. įsigaliojus Vokietijos pasirašytam kapituliacijos aktui, Europoje pasibaigė Antrasis pasaulinis karas.

Pietų Korėjoje švenčiama Tėvų diena. Meksikiečiai mini Migelio Hidalgo dieną – 1753 m. gimė Meksikos nepriklausomybės kovų iniciatorius.

Pasaulinė Raudonojo Kryžiaus ir Pusmėnulio diena. Šis pasaulinis humanitarinis judėjimas vienija 97 mln. savanorių, narių ir darbuotojų. 1863 m. Ženevoje įkurta organizacija tris kartus apdovanota Nobelio taikos premija. Sunku įsivaizduoti, kaip reikia tokių žmonių, kol jų nereikia tau. Todėl ir ačiū – už visus.

1886 m. vaistininkas Johnas Sythas Pembertonas pradėjo prekiauti gydomuoju ir tonizuojančiu gazuotu gėrimu „Coca-Cola“.

1912 m. įkurta viena didžiųjų kino pramonės kompanijų „Paramount pictures“.

1927 m. startavę be žinios dingo pirmą kartą be nusileidimo perskristi Atlantą iš Paryžiaus į Niujorką mėginę lakūnai Charlesas Nuggeseras ir Francois Coli.

1946 m. estės mokinukės Aili Jogi ir Ageeda Paavel susprogdino sovietų memorialą, kuris buvo įkurtas prieš bronzinį karį Taline. Vėliau jos buvo suimtos, teistos ir ištremtos.

1979 m. „Six Flag Magic Mountain“ atrakcionų parke (Kalifornija, JAV) pradėjo veikti amerikietiškieji kalneliai „Revolution“. Tai buvo pirmieji kalneliai, kuriose buvo įrengta vertikali mirties kilpa.

1980 m. Pasaulio sveikatos organizacija patvirtino, kad raupai nebėra pavojinga liga. Tai - viena iš ligų, kurią įveikti padėjo skiepai.

1984 m. Sovietų Sąjunga paskelbė, kad boikotuos 1984 m. olimpines žaidynes Los Andžele (JAV). Oficiali priežastis buvo JAV militarizmas, tačiau akivaizdu, kad tai buvo atsakas į 1980-ųjų žaidynių Maskvoje boikotą.

Jei Antrojo pasaulinio karo pabaigos šventės tau nepakanka, gali minėti Dieną be kojinių. Gal ir beprasmiška, tačiau kojinių bent jau nereikės skalbti. Aišku, teks išmesti pradvokusius batus, bet tai juk visai kas kita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.