Gegužės 10 d. – pirmojo traukinio Lietuvoje diena

Saulė teka: 5 val. 25 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 07 min.

Turime dvi progas prisiminti garvežius – 1861 m. jie ėmė važinėti pro Lietuvą, o 1869 m. jais tapo įmanoma nuvažiuoti nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno.<br>M. Patašius
Turime dvi progas prisiminti garvežius – 1861 m. jie ėmė važinėti pro Lietuvą, o 1869 m. jais tapo įmanoma nuvažiuoti nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-10 01:01, atnaujinta 2018-03-06 23:45

Su vardo diena sveikiname Putiną, Antoniną, Viktoriną, Songailę

Šią dieną Lietuvoje

1604 m. šv. Kazimiero giminaičio, Lenkijos karaliaus ir LDK didžiojo kunigaikščio Zigmanto Vazos bei Jėzuitų ordino rūpesčiu Vilniuje pradėta statyti Šv. Kazimiero bažnyčia. Manoma, kad pirmoji barokinė Vilniaus bažnyčia statyta pagal architekto Bernadoni Giovanni Marios projektą, parengtą Romos jėzuitų bažnyčios pavyzdžiu.

1861 m. viešam naudojimui atiduotas pirmasis geležinkelis Lietuvoje. Per Kauną ir Virbalį ėjo 1860 m. statyto Sankt Peterburgo-Varšuvos geležinkelio ruožas.

1938 m. Palangą nusiaubė klebonijos pastate prasidėjęs didysis gaisras. Sudegė Mokyklų rūmai, 1,5 tūkst. gyventojų liko be pastogės.

1993 m. aukščiausią pasaulio viršukalnę Everestą įveikė pirmasis lietuvis – Vladas Vitkauskas.

Šią dieną pasaulyje

Meksikoje, Salvadore ir Gvatemaloje mamos šiandien sulaukia daug šiltų žodžių – tose šalyse minima Motinos diena. Mikronezijos Federacinės Valstijos, šalis, kurios vienoje saloje vis dar naudojami akmeniniai pinigai, mini Konstitucijos dieną. JAV Šiaurės ir Pietų Karolinos valstijose minima oficiali pralaimėjusių XIX a. pilietiniame kare Konfederatų diena. 1865 m. buvo sučiuptas konfederatų prezidentas Jeffersonas Davisas.

70 m. karvedys Titas, Romos imperatoriaus Vespasiano sūnus, po ilgos apgulties pradėjo žydų sukilėlių užimto Jeruzalės miesto puolimą  sutelkęs dėmesį į trečiąją miesto sieną šiaurės vakarų pusėje. Taktika pasiteisino – sienos neatlaikė katapultų smūgių ir galiausiai pavyko įsiveržti į miestą.

1497 m. Amerigo Vespucci išplaukė iš Kadiso uosto (Ispanija) į pirmąją savo kelionę link „Naujojo pasaulio“. Vėliau tas pasaulis gavo jo vardą – Amerika.

1773 m. Britanijos parlamentas priėmė „Arbatos įstatymą“, kuris suteikė „Britiškai Rytų Indijos kompanijai“ absoliutų monopolį prekybai arbata su Šiaurės Amerika. Taip britai mėgino išgelbėti kompaniją nuo bankroto, o galiausiai išgelbėjo save nuo Amerikos. Iš esmės būtent „Arbatos įstatymas“ tapo kibirkštimi, įžiebusia Amerikos kolonijų išsivadavimo karą, po kurio atsirado JAV.

1774 m. Prancūzijos karaliumi ir karaliene tapo Liudvikas XVI su Marija Antuanete. Iškart prisimename absoliučią monarchiją, Aleksandro Diuma romanus, artėjančią revoliuciją...

1824 m. duris atvėrė Nacionalinė Londono galerija.

1837 m. praėjus dienai po Vienos biržos kracho, prasidėjo Niujorko bankų griūtis. Nedarbas JAV pasiekė neregėtas aukštumas.

1849 m. kurį laiką trukęs aršus ginčas tarp žymiausio Amerikos aktoriaus Edwino Forresto ir žymiausio anglų aktoriaus Williamo Charleso Macready, kuris iš jų geriau atlieka pagrindinius vaidmenis Shakespeare'o dramose, virto… kruvinomis riaušėmis. Aktorių gynėjai netruko iškelti politinius šūkius (anglų ar amerikiečių miestas yra Niujorkas?) ir Astor operos Manhatane (Niujorkas, JAV) pastate prasidėjo rimtas susistumdymas, netrukus persimetęs į miesto gatves. 25 žmonės žuvo ir daugiau nei 120 buvo sužeisti. Riaušėms malšinti pirmą kartą JAV istorijoje policija prieš piliečius panaudojo šaunamuosius ginklus, o po jų buvo įkurti specialūs ginkluoti policijos padaliniai. Spėjame, kad apsižiūrėję, kuo baigėsi jų rietenos aktoriai, pagalvojo: „Tai bent pasiginčijom.“

1869 m. įkaltas auksinis kaištis, simbolizavęs tai, kad JAV užbaigta pirmojo transkontinentinio geležinkelio, sujungusio rytinę ir vakarinę pakrantes, statyba.

1933 m. nacistinėje Vokietijoje prasidėjo nepageidaujamų ir netinkamų autorių knygų deginimai. Galime drąsiai teigti, kad tie laužai jau užtikrino dar neprasidėjusio karo baigtį – naikinantys kultūrą pasmerkti sunaikinti save.

1954 m. Billo Haley ir grupės išleistas dainos „Rock Around the Clock“ įrašas tapo pirmuoju rokenrolo žanro kūriniu, pasiekusiu pirmąją „Billboard“ geriausių kūrinių sąrašo vietą.

1994 m. Nelsonas Mandela tapo pirmuoju Pietų Afrikos Respublikos prezidentu juodaodžiu.

2005 m. George'ui Bushui sakant kalbą Tbilisyje (Gruzija) teroristo Vladimiro Arutiniano mesta rankinė granata nukrito 20 metrų atstumu nuo JAV prezidento. Granata nesuveikė ir sprogimas neįvyko.

Na, o minintiems tik rimtas šventes – šiandien „Susitvarkyk savo kambarį!“ diena. Puiki diena tėvams ir tragiška vaikams. Tėvai tikisi, kad jai baigiantis bus įmanoma įveikti vaiko kambarį nė karto mirtinai nesusižalojus, o vaikai tikisi, kad bus kuo nors labai svarbiu užimti ir neteks griauti savo kambario jaukumo. Vakare kas nors vis tiek švęs!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.