Gegužės 11 d. – pirmojo muziejaus diena

Saulė teka: 5 val. 23 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 09 min.

1989 m. gegužės 11 d. gimusi Agnija Ditkovskytė – viena gražiausių Rusijos moterų. Tuo maloniau suvokti, kad Lietuvoje tokių nemažai.<br>R. Danisevičius
1989 m. gegužės 11 d. gimusi Agnija Ditkovskytė – viena gražiausių Rusijos moterų. Tuo maloniau suvokti, kad Lietuvoje tokių nemažai.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:32 PM

Su vardo diena sveikiname Vaitnorą, Marmetą, Skirgaudą, Pilypą, Miglę

Šią dieną Lietuvoje

1855 m. įkurtas Senienų muziejus Vilniuje. Po 1863 m. sukilimo dalis muziejaus eksponatų buvo išvežta į N. Rumiancevo muziejų Maskvoje. Senienų muziejus tapo Vilniaus viešosios bibliotekos dalimi. 1919 m. V. Mickevičiaus-Kapsuko Vyriausybė įkūrė Istorijos-Etnografijos muziejų, kurio pagrindą turėjo sudaryti Senienų muziejaus ir Lietuvių mokslo draugijos rinkiniai. Muziejaus direktoriumi paskirtas Jonas Basanavičius.

1956 m. gimė krepšinio treneris, Šiaulių miesto garbės pilietis Antanas Sireika. 1969 m. gimė vienas talentingiausių Lietuvos aktorių, kada nors dirbusių televizijoje, puikus komikas ir nuostabus tragikas Rolandas Kazlas. 1978 m. gimė krepšininkas Vidas Ginevičius. 1989 m. gimė lietuvių kilmės aktorė, viena gražiausių Rusijos moterų pripažinta Agnija Ditkovskytė. Sveikiname visus ir linkime laimingiausių metų.

Šią dieną pasaulyje

Indijoje minima Nacionalinė technologijų diena. Šiandien tos šalies mokslininkai ir verslininkai apdovanojami už mokslinius bei industrinius pasiekimus.

Nisga’a indėnų tautelė švenčia Galutinio susitarimo dieną – 1999 m. jie pasirašė sutartį su Kanados ir Britų Kolumbijos provincijos valdžia, kuria tautai buvo garantuota žemė Naso upės slėnyje ir sukurtas vandens rezervatas.

Minesotos valstijos žmonės švenčia dieną, kai 1858 m. jų kraštas tapo JAV valstija.

868 m. Kinijoje išleista seniausia iki šiol išlikusi tiksliai datuota spausdinta knyga. Tai buvo švento budistų teksto, vadinamo „Deimantinė sutra“, vertimas iš sanskrito į kinų kalbą. Šiuo metu XX a. pradžioje aptiktas 4,8 metro ilgio mediniu presu spausdintos knygos rulonas saugomas Britanijos bibliotekoje.

1310 m. Prancūzijoje apkaltinti erezija ant laužų sudeginti 54 tamplierių ordino riteriai. Ordino turtas atiteko seniai į jį besikėsinusiam Prancūzijos karaliui, o legendos apie to ordino paslaptis ir mistinius ryšius su šiuolaikiniais masonais gyvos iki šiol.

1502 m. Kristupas Kolumbas ketvirtą ir paskutinį kartą išvyko į savo atrastą Vakarų Indiją.

1712 m. Rusijoje caro Petro I įsakymu atidaryta Tulos ginklų gamykla. Ji veikia iki šiol.

1867 m. Europos valstybių atstovai konferencijoje Londone Liuksemburgo hercogystei garantavo nepriklausomybę ir neutralitetą.

1924 m. Gottliebui Daimleriui ir Karlui Benzui sujungus savo kompanijas, buvo sukurta „Mercedes-Benz“.

1949 m. Izraelis įstojo į Jungtinių Tautų Organizaciją, o Siamas antrą kartą pasivadino Tailandu. Pirmą kartą pavadinimas buvo pakeistas 1939 m., tačiau 1945 m. šalis vėl tapo Siamu.

1987 m. Baltimorėje (JAV) pirmą kartą žmogui sėkmingai persodinti plaučiai. Plaučių ir širdies persodinimo operaciją atliko daktaras Bruce’as Reitzas iš Stanfordo universiteto medicinos mokyklos.

1997 m. IBM kompiuteris „Deep Blue“ mače įveikė pasaulio šachmatų čempioną Garį Kasparovą ir tapo pirmuoju kompiuterių čempionu.

2000 m. Indijoje gimė milijardoji šios šalies gyventoja Asta Arora.

2004 m. Rusijoje pradėtas filmuoti realybės šou „Namas 2“ (Dom 2). Iki šiol filmuojama laida pateko į Guinnesso rekordų knygą, kaip ilgiausias realybės šou pasaulyje. Nemažai šou metu susikūrusių porų spėjo ir pagimdyti vaikus, ir išsiskirti, kai kurie ramiai sau gyvena trise, o namo, kurį visi jie tiek metų stato, laimėtojas jau niekam ir neberūpi.

Amerikiečiai šiandien pagerbia karių sutuoktinius. Išties, yra žmonių, kuriems namie būna dar sunkiau, negu kariams mūšyje – tiems, kurie juos myli. Na, o visi pasaulio žmonės, kurie dar turi skrandį, šiandien gali švęsti dieną „Valgyk ką tik nori“. Ir nesvarbu, ar tai lėktuvo sparnas, ar sauja angliukų po vakarykščio tokio paties pavalgymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.