Švedų narai iš Baltijos traukia lobius ir istorines vertybes (video)

Švedijos povandeniniams archeologams šią vasarą Baltijos jūra ypač dosni. Nardydami prie Elando salos, anksčiau šį mėnesį tarp legendinio švedų karo laivo „Mars“ nuolaužų narai rado 16 a. sidabro monetų lobį, kuris vertas ne vieno milijono eurų. O visai neseniai prie tos pačios salos karališkojo laivo „Kronan“ nuolaužose buvo rasta neįtikėtinai puikiai išsilaikiusi 300 m. senumo kaukolė, galinti padėti istorikams atskleisti nemažai mįslių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2012, 7:00 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:27 PM

Vazų dinastijos karaliaus lobis

Kaip rašo thelocal.se, Baltijos jūros dugne rastos monetos – puikios būklės ir labai domina istorikus. Sidabrinės monetos siekia Švedijos karaliaus Eriko XIV laikus, kuris valdė Švediją 1560-1568 m.

Galingasis „Mars“ buvo vienas didžiausių to meto laivų. Jis turėjo 107 pabūklus ir 800 žmonių įgulą.

Legendinio „Mars“ paieškos tęsėsi keletą dešimtmečių. Pernai rugpjūtį narai pranešė aptikę laivo liekanas ir tvirtino esą įsitikinę, jog tai – legendinis karinis laivas, nuskendęs po įnirtingo dvi dienas trukusio mūšio su danais, praėjus vos metams po pirmojo išplaukimo. Pagal vieną iš versijų, laivą pražudė į į pataikęs patrankos sviedinys, pagal kitą – susprogęs jame buvęs parakas.

Baltijos dugne laivas išgulėjo nepaliestas 447 metus. Pastaroji ekspedicija, vadovaujama jūrų archeologijos profesoriaus Johano Rönnby, prasidėjo liepos 1 d. ir vyko pirmąsias dvi mėnesio savaites.

Kaukolė užminė mįslę

300 metų senumo kaukolę su smegenų audinio likučiais narai aptiko Baltijos jūros vandenyse prie tos pačios Elando salos krantų tyrinėdami nuskendusį karališkąjį laivą „Kronan“. Iš viso buvo rasti dviejų įgulos narių palaikai. Dėl palankių sąlygų jie puikiai išsilaikę.

Karališkasis laivas „Kronan“ nuskendo 1676 m. birželio 1 d., dar prieš prasidedant garsiam Pietų Elando mūšiui su danų kariniu laivynu.

Iš skęstančio laivo išsigelbėjo tik 40 vyrų, o apie 800 kitų įgulos narių atgulė Baltijos jūros dugne.

Laivo nuolaužos buvo aptiktos 1980 m. - nuo to laiko iš laivo iškelta daugiau kaip 20 tūkst. radinių. Ir anksčiau buvo rasta įgulos narių kaukolių, tačiau pastaroji tyrinėtojams pateikė staigmeną ir užminė mįslę.

Laivas vyko į mūšį, tad įgula turėjo būti užėmusi mūšio pozicijas. O puikiai išsilaikiusi kaukolė buvo rasta apatinėje laivo dalyje. Būtent ši vieta leido palaikams taip gerai išsilaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.