Šiuolaikiniai riteriai perrašinėja istoriją: „Lietuviai nebuvo vėzdais ginkluoti laukiniai“

Lietuviai nebuvo vėzdais ginkluoti laukiniai, pabėgę iš Žalgirio mūšio lauko – tokią žinutę visuomenei penktadienio vidurdienį siuntė prie Švietimo ir mokslo ministerijos susirinkęs būrelis viduramžių istorijos entuziastų, vilkinčių autentiškus kryžiuočių ordino šarvus ir drabužius.

Penktadienio vidurdienį prie Švietimo ir mokslo ministerijos susirinkęs būrelis viduramžių istorijos entuziastų siekė sugiauti stereotipišką LDK karių įvaizdį.<br>J. Stacevičius
Penktadienio vidurdienį prie Švietimo ir mokslo ministerijos susirinkęs būrelis viduramžių istorijos entuziastų siekė sugiauti stereotipišką LDK karių įvaizdį.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Sep 28, 2012, 2:18 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:21 PM

„Mums, riteriams, kelia nerimą tai, kad ir praėjus 602 metams po Žalgirio mūšio, visuomenėje tebėra gajūs nedraugiškų Lietuvai istorikų paskleisti mitai, esą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariai pabėgo iš mūšio lauko, mūšyje vilkėjo kailiais ir buvo ginkluoti vėzdais“, – sakė piketui vadovavęs riteris Karolis Jankauskas.

„Bandymai nupiešti lietuvius pusiau laukiniais ir bėgliais iš mūšio lauko pirmiausia žeidžia ir menkina mūšyje narsiai besikovusių riterių atminimą“, - pabrėžė riteris.

Siekia perrašyti vadovėlius

Viduramžių rekonstrukcijos entuziastų nuomone, Švietimo ir mokslo ministerija bei kitos valstybės institucijos galėtų skirti dar daugiau pastangų informuojant moksleivius, studentus ir Lietuvos visuomenę apie naujausius mokslininkų tyrimus, susijusius su Žalgirio mūšiu ir kitais viduramžių Lietuvos valstybės istorijos įvykiais.

Piketas surengtas rugsėjo 28 d., paminint prieš 602 metus, 1410 metų rugsėjo pabaigoje valdovų Jogailos ir Vytauto nutrauktą kryžiuočių sostinės Marienburgo (dabar Malborkas, Lenkija) apsiaustį ir sugrįžimą į Lenkiją ir Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.