Prezidentui A. Stulginskiui atminti - parkas

Tarpukario prezidento Aleksandro Stulginskio tėviškę Kutalių kaime (Šilalės r.) užsimojęs atstatyti 74-erių Antanas Pocius jau sulaukė ir garbingo svečio – iš JAV atvykusio A. Stulginskio anūko.

A. Pocius J. Juozevičiui padovanojo vietos gyventojų parašytus prisiminimus apie A. Stulginskio gimimo vietą.<br>E. Baronaitė
A. Pocius J. Juozevičiui padovanojo vietos gyventojų parašytus prisiminimus apie A. Stulginskio gimimo vietą.<br>E. Baronaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė ("Lietuvos rytas")

2012-10-11 11:29, atnaujinta 2018-03-16 04:52

A. Pocius prezidento A. Stulginskio vardo įamžinimu Kutalių kaime pradėjo rūpintis dar prieš dvylika metų.

Pensininkas kreipėsi į rajono savivaldybę su siūlymu greta Kutalių kaimo kryžkelėje A.Stulginskio garbei 1991 metais pastatytą stogastulpį perkelti į prezidento tėviškę, tačiau ši idėja politikų tuomet nesudomino.

Iš prezidentūros pagalbos nesulaukė

Prieš dvejus metus A. Pocius pagalbos kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Prezidentės patarėja Rūta Kačkutė raštu atsakė, jog, prezidentės nuomone, Lietuvai nusipelniusių asmenų pagerbimas bei įamžinimas – svarbus valstybės stabilumui ir tapatybės kūrimui, o pensininkui padėkojo už aktyvią pilietinę poziciją bei visuomeninę veiklą ir palinkėjo geros kloties.

„Netrukus į Kutalių kaimą atvykusi R. Kačkutė man patarė pačiam rūpintis prezidento gimimo vietos įamžinimu: rašyti projektą ir gauti finansavimą. Esą žmonės man už tai bus dėkingi.

Tikrai nesitikėjau, kad Lietuvai nusipelniusių buvusių prezidentų atminimo įamžinimas politikams nesvarbus“, - pasakojo A.Pocius.

Vardinių medžių nesodins

Po R. Kačkutės vizito A. Pocius įkūrė Laumenų kaimo Aktyvių kaimo žmonių bendruomenę ir jos vardu Šilalės rajono savivaldybės paprašė padėti naujam gyvenimui prikelti prezidento tėviškę.

Kutalių kaime esančioje sodyboje išliko buvusi dūminė pirkia, kurioje 1885-ųjų vasario 26 dieną gimė būsimasis prezidentas.

Nepavykus nupirkti žemės sklypo prie pat buvusios dūminės pirkios, Šilalės rajono savivaldybė A. Stulginskio parkui skyrė netoliese esantį laisvą 1,7 hektaro valstybinėje žemėje.

Politikai buvo numatę parke pasodinti medį ir dabartinės Lietuvos prezidentės garbei. Tačiau aktyvusis A. Pocius šiam sumanymui paprieštaravo.

Anot pensininko, poilsiui skirtame parke turi stovėti paminklas tik A. Stulginskiui.

„Buvome numatę, kad inauguracijos metu ar baigęs kadenciją prezidentas, pagerbdamas A.Stulginskį, parke pasodintų medį. Bet vietos gyventojai šiai idėjai nepritarė“, - sakė Šilalės rajono meras Jonas Gudauskas.

Rūpi padėti žmonėms

Nuo praėjusio pavasario Kutaliuose kuriamame A.Stulginskio parke jau pasodinti nauji medžiai, pastatyta pavėsine, lauko tualetas, įrengta krepšinio aikštelė.

Rėmėjų lėšomis parką ketinama apjuosti medine tvora, iškasti jame tvenkinį, pastatyti bendruomenei skirtą pastatą ir paminklą A. Stulginskiui.

Parkas kuriamas Laumenų kaimo Aktyvių kaimo žmonių bendruomenės, A. Stulginskio universiteto, Kaltinėnų A. Stulginskio gimnazijos, Tenenių girininkijos geranoriškumo dėka.

„Man malonu, kad rūpinamasi senelio vardo įamžinimu. Gražus paminklas seneliui yra Jokūbavo kaime, Kretingos rajone.

Aš gyvo senelio nemačiau, bet žinau, kad jis buvo pasišventęs Lietuvai.

Kai seneliai buvo tremiami iš Lietuvos, savo vienturtei dukrai, mano motinai, kuriai dabar 91 metai, jie paliko raštelį, kuriame parašė, kad ji visada atsimintų, jog ji - katalikė, lietuvė, kad būtų doras žmogus.

Kai aš buvau mažas, senelis man parašė: „Būk geras mokinys“. Kaip ir seneliui, man svarbu - dorumas, išsilavininimas, todėl į Lietuvą atvykstu padėti žmonėms, lankau senelio vardu pavadintose mokyklose“, - apžiūrėdamas parką pasakojo iš JAV atvykęs A. Stulginskio anūkas 57 metų Jonas Linas Juozevičius.

A. Pocius J. Juozevičiui padovanojo vietos gyventojų parašytus prisiminimus apie A. Stulginskio gimimo vietą.

Marijonos ir Dominyko Stulginskių šeimoje Aleksandras buvo jauniausias iš dvylikos vaikų. Kai Aleksandrui sukako beveik 4 metai, Stulginskiai išsikėlė iš Kutalių kaimo į kitą kaimą Žemaitijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.