Pažadas susprogdinti Kremlių parduotas už rekordinę sumą

Prieš du šimtmečius

Vykdydami Napoleono įsakymą kariai susprogdino kelis Kremliaus, kuriame buvo įsikūrę imperatoriaus rūmai ir kariuomenės tvirtovė, bokštus bei sienų fragmentus.<br>123rf
Vykdydami Napoleono įsakymą kariai susprogdino kelis Kremliaus, kuriame buvo įsikūrę imperatoriaus rūmai ir kariuomenės tvirtovė, bokštus bei sienų fragmentus.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 3, 2012, 7:45 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:58 PM

„Ketinu susprogdinti Kremlių spalio 22 dieną, 3 valandą ryto“, - parašyta skaičiais užšifruotame laiške, jame matomas paskubomis brūkštelėtas imperatoriaus parašas - „Nap“.

Laiškas, datuotas 1812 metų spalio 20 dieną, kai Napolenas pasitraukė iš Maskvos centro, adresuotas prancūzų imperatoriaus užsienio reikalų ministrui Huguesui Bernardui Maret, tuo metu buvusiam Vilniuje.

Tikėtasi, kad už jį aukcione Fontenblo bus sumokėta 10-15 tūkst. eurų (34,5-51,8 tūkst. litų).

Vykdydami Napoleono įsakymą kariai susprogdino kelis Kremliaus, kuriame buvo įsikūrę imperatoriaus rūmai ir kariuomenės tvirtovė, bokštus bei sienų fragmentus. Vėliau jie buvo visiškai atstatyti.

Tačiau kitas Napoleono rankraštis, paskutinis, kurį jis padiktavo gyvendamas tremtyje Šv.Elenos saloje, buvo parduotas už rekordinę 375 tūkst. eurų sumą. Ekspertai anksčiau prognozavo, kad kolekcionieriai už jį turėtų nepagailėti nuo 62 tūkst. iki 80 tūkst. eurų.

„Ši suma yra rekordinė kada nors sumokėta už Napoleono rankraštį“, - pareiškė „Osenat“ aukciono atstovas.

Savo rankraštyje „Esė apie kampanijos fortifikavimą“ (Essai sur la fortification de campagne) sužlugdytasis imperatorius niekaip negali užmiršti invazijos į Rusiją pasekmių. Šiame daugiau nei 300 puslapių rankraštyje yra 44 iliustracijos.

„Negalima to pavadinti atsitraukimu, nes pati kariuomenė buvo nugalėtojų“, - rašė jis apie savo žygį, kuris, kaip matoma šiandien, iš esmės pakeitė Napoleono karų eigą ir labai susilpnino prancūzų galias Europoje.

Būdamas tremtyje Šv.Elenos saloje Napoleonas be paliovos galvojo apie savo mūšį bei karinę strategiją, o savo mintis padiktavo ištikimajam generolui Bertrandui“, - anksčiau sakė aukciono Imperijos skyriaus vadovas Jeanas Christophe Chataignier.

„Esė“, kurią pateikė generolo Bertrando šeima, buvo rašoma nuo 1818 metų liepos iki 1819 metų rugpjūčio mėnesio.

Maskvą Napoleono kariuomenė pasiekė 1812 metų rugsėjo 14 dieną, tačiau iki to laiko daugelis gyventojų jau buvo spėję pabėgti iš miesto ir karingasis imperatorius buvo priverstas atsitraukti oficialiai neiškovojęs pergalės prieš Aleksandą I.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.