Lietuvių švietimo draugijos „Rytas“ švęs šimtmetį

Lietuvybės puoselėjimui Vilniaus krašte ir lietuvių švietimui daug nusipelniusiai Lietuvių švietimo

Parodoje Naujajame arsenale bus eksponuojamos „Ryto“ draugijos švietėjišką veiklą liudijančios nuotraukos, dokumentai, senųjų vilniečių išsaugotos istorinės relikvijos.<br>Parodos rengėjų archyvas
Parodoje Naujajame arsenale bus eksponuojamos „Ryto“ draugijos švietėjišką veiklą liudijančios nuotraukos, dokumentai, senųjų vilniečių išsaugotos istorinės relikvijos.<br>Parodos rengėjų archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 28, 2013, 6:49 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:37 AM

Ekspozicijoje - „Ryto“ draugijos švietėjišką veiklą liudijančios fotografijos ir dokumentai, senųjų vilniečių išsaugotos istorinės relikvijos. Pateiktą istorinę medžiagą papildys edukacinis vaizdo siužetas apie draugijos veiklą.

1913 m. sausio 31 d. Vilniuje įsteigta Lietuvių švietimo draugija „Rytas“ sunkiomis karo ir okupacijų sąlygomis atkakliai vykdė kilnią ir labai reikalingą misiją. Jos tikslas buvo vaikų ir suaugusiųjų švietimas, švietimo darbuotojų rengimas, lietuviškų mokyklų organizavimas ir išlaikymas.

Į pirmąją draugijos valdybą buvo išrinkti Jonas Basanavičius, kunigai Juozapas Kukta ir Vladas Mironas, Liudas Gira, Juozas Kairiūkštis, pirmininku - kunigas Jonas Steponavičius. „Ryto“ valdyba įgaliojo pirmininką steigti draugijos skyrius ir pradžios mokyklas. Jau po metų Vilniaus krašte veikė 37 „Ryto“ draugijos skyriai ir skaityklos. Tačiau rusų valdžia neleido „Ryto“ draugijai steigti lietuviškų pradžios mokyklų, leista steigti tik vienklases ir dviklases mokyklas.

Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui „Ryto“ veikla sumenko, bet nenutrūko. Vokiečių valdžia uždarė draugiją ir tik pateikus naują draugijos statutą davė leidimą tolesnei veiklai, bet neleido steigti naujų skyrių. Pasitraukus kun. J. Steponavičiui draugijos pirmininku buvo išrinktas kunigas, būsimasis Vilniaus arkivyskupas Mečislovas Reinys. 1915 m. lapkritį buvo įsteigti pedagoginiai kursai liaudies mokytojams rengti. Jų vedėju paskirtas būsimasis Lietuvos prezidentas Aleksandras Stulginskis. Draugija apsiėmė globoti dr. J. Basanavičiaus, Mykolo Biržiškos ir Povilo Gaidelionio įsteigtus lietuvių gimnazijos kursus ir kunigo J. Kuktos vedamus vakarinius kursus mergaitėms.

Karui pasibaigus ir Lietuvai trumpam atgavus Vilnių dėl lėšų stygiaus „Ryto“ draugija nepajėgė tinkamai pasirūpinti gimnazijos reikalais, todėl draugijos valdybos sprendimu ji buvo perduota Švietimo ministerijai. Vilnių užėmus bolševikų kariuomenei ir Lietuvos Vyriausybei išsikėlus į Kauną rūpintis gimnazija vėl teko „Ryto“ draugijai, ją globojusiai iki 1939 metų. 1919 m. sausį lietuvių gimnazija buvo atidaryta ir Švenčionyse. Ten nuo 1920 m. savarankiškai darbavosi Švenčionių „Ryto“ draugija.

Lenkijai okupavus Vilniaus kraštą į pateiktą prašymą dėl draugijos įteisinimo 1920 m. balandį buvo gautas palankus valdžios atsakymas. Tačiau „Ryto“ statutas buvo keičiamas ir tvirtinamas dar ne kartą. Pagal 1928 m. lenkų administracijos patvirtintą statutą, „Ryto“ draugija turėjo teisę veikti lietuvių gyvenamose vietovėse visoje Lenkijoje. Jose „Rytas“ steigė savo skyrius, pradžios mokyklas, skaityklas, organizavo vakarinius mokytojų kursus. Nors lenkų valdžia įvairiais būdais kenkė ir trukdė draugijos švietėjiškai veiklai, 1925-1926 m. „Rytas“ Vilniuje globojo lenkų valdžios patvirtintas šias lietuviškas mokymo įstaigas: Vytauto Didžiojo gimnaziją, Lietuvių mokytojų seminariją, pavyzdinę pradžios mokyklą prie Mokytojų seminarijos, dvi pradžios mokyklas ir kt.

1927-1928 mokslo metų pradžioje Vilniaus krašte veikė per 100 „Ryto“ draugijos lietuviškų mokyklų. Daugelis jų turėjo savo knygynėlius, rengė mokinių vaidinimus.

Tais pačiais mokslo metais lenkų valdžia uždarė net 47 kaimo mokyklas, Lietuvių mokytojų seminariją. Buvo suimti jos direktorius kun. Kristupas Čibiras ir „Ryto“ draugijos pirmininkas kun. Petras Kraujalis bei 15 mokytojų. Nuolatinėmis represijomis prieš „Ryto“ draugiją lenkų valdžia stengėsi sužlugdyti jos veiklą. Tai buvo įvykdyta 1938 m. vasario 25 d. Draugijos veikla atnaujinta 1939 m., prieš pat Lietuvai susigrąžinant Vilniaus kraštą, ir buvo tęsiama iki sovietinės okupacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.