Maskvos spaudžiami sovietų politiniai kaliniai šaukiasi pagalbos Lietuvoje

Buvę Sovietų Sąjungos ir Rytų Europos šalių politiniai kaliniai nusivylę Rusijos valdžia – ši neleido jiems Maskvoje surengti Tarptautinio SSRS politinių kalinių forumo.

Buvę sovietinės sistemos politiniai kaliniai ir šiandien Rusijoje jaučiasi diskriminuojami.<br>SSRS politinių kalinių forumas
Buvę sovietinės sistemos politiniai kaliniai ir šiandien Rusijoje jaučiasi diskriminuojami.<br>SSRS politinių kalinių forumas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-21 14:13, atnaujinta 2018-03-11 09:39

Pasak organizacinio komiteto pirmininko Germano Obuchovo, sovietų politiniai kaliniai Rusijoje iki šiol tebėra diskriminuojami, o buvę jų budeliai, KGB darbuotojai sėdi šiltose valstybinėse tarnybose.

Negavę galimybės pernai spalį surengti forumo Rusijoje, politiniai kaliniai išplatino kreipimąsi į keleto kitų Rytų Europos šalių vyriausybes, prašydami leisti buvusiems sovietinio gulago kaliniams surengti forumą jų šalyse. Lietuva taip pat gavo tokį prašymą. Pateikiame jo tekstą.

Kreipimasis į Lietuvos prezidentę, Vyriausybę ir verslo bendruomenę

Rusija šiandien tampa nedemokratiška, autoritarine valstybe, kurioje pažeidžiamos piliečių teisės, žmonės persekiojami dėl politinių motyvų ir vyksta neteisingi teismai. Dėl to tampa aišku, kodėl Rusijos valdžia nepanoro Maskvoje 2012 m. spalį matyti Tarptautinio SSRS politinių kalinių forumo.

Forume siūloma aptarti buvusių politinių kalinių reabilitacijos ir socialinės apsaugos klausimus ir padėtį demokratijos ir žmogaus teisių srityje pokomunistinėse šalyse. Rusijos valdžia nepanoro išgirsti buvusių sąžinės kalinių, kurie norėjo atvirai išsakyti savo nuomonę apie „suverenią demokratiją“, apie žmogaus teisių pažeidimus ir naujas politines represijas.

Mes kreipiamės į savo draugus ir Europos kaimynus, kviesdami priimti mūsų forumą bet kuriame Europos mieste ir suteikti galimybę kartu susirinkti buvusiems SSRS ir Rytų Europos šalių politiniams kaliniams. Daugiau kaip 200 buvusių politinių kalinių, kurie turi atvažiuoti į šį forumą iš 17 pasaulio šalių, sovietiniame gulage kartu sudėjus atsėdėjo daugiau kaip 1000 metų.

Maskva atsakinga už visas politines represijas tiek SSRS, tiek Rytų Europos šalyse. Bet šiandien Rusijoje bandoma šį faktą nugramzdinti į užmarštį ir iškreipti istoriją. Dar daugiau, tie žmonės, kurie tikslingai persekiojo laisvai mąstančius Sovietų Sąjungoje, šiandien klesti globojami Rusijos valdžios.

Vienas iš liūdniausiai pagarsėjusių atvejų – KGB tardytojas Viktoras Čerkesovas, 1970-1980 m. pasiuntęs už grotų daugybę disidentų, šiandien yra Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos deputatas ir Rusijos prezidento draugas, gaunantis generolo pensiją ir deputato atlyginimą. Ir tai vyksta tuo metu, kai daugybė buvusių SSRS politinių kalinių gyvena už elgetiškas pensijas.

Buvę KGB darbuotojai dabartinėje Rusijoje visur užima aukštas valstybines pareigas ir turi gausybę privilegijų. Ar galima įsivaizduoti, kad buvę gestapo ar „Stasi“ darbuotojai šiandien Vokietijoje užimtų valstybės tarnautojų pareigas? Tuo pat metu Vakarų šalys demonstruoja liberalizmą asmenų, vykdžiusių politines represijas SSRS, atžvilgiu, leidžia jiems laisvai važinėti po pasaulį, įsigyti tose šalyse nekilnojamojo turto ir bankuose atidaryti sąskaitas.

Antrojo pasaulinio karo veteranai ir nacistinių lagerių kaliniai kasmet rengia susitikimus ir konferencijas. Sovietinio gulago kaliniai tokios galimybės iki šiol neturi, nors jie nusipelnė tos teisės, ir jų balsas turi būti išgirstas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.