Ar Paryžiuje atsiras M. Thatcher vardu pavadinta gatvė? (papildyta)

Pačiame Paryžiaus

M. Thatcher vizitas Paryžiuje 1987 metais. Viešnią priima Prancūzijos prezidentas Francois Mitterrand'as.<br>AP
M. Thatcher vizitas Paryžiuje 1987 metais. Viešnią priima Prancūzijos prezidentas Francois Mitterrand'as.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 12, 2013, 9:44 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:21 AM

Paryžiaus savivaldybės tarybos narys konservatorius Jerome'as Dubusas šį mėnesį vyksiančiame tarybos susitikime siūlys, kad Prancūzijos sostinėje būtų pagerbtas balandžio 8 dieną mirusios buvusios britų premjerės atminimas ir jos vardu pavadinta gatvė.

Tačiau šalyje, kurios santykiai su kitapus Lamanšo esančia kaimyne ilgus šimtmečius buvo įtempti, nepaisant Didžiosios Britanijos vaidmenį Antrajame pasauliniame kare primenančios gatvės, ši idėja neišvengia kritikos.

Miesto tarybos narys ultrakairiųjų pažiūrų Ianas Brosstas šį pasiūlymą atrėmė kitu - paskirti aikštę arba gatvę Bobby Sandsui, bado streiką paskelbusiam IRA kaliniui, kuris mirė 1981 metais protestuodamas prieš britų valdymą Šiaurės Airijoje, kurios M. Thatcher nesutiko atsisakyti.

„Neturėdama kokios nors asmenybės arba lyderio UMP (konservatorių partija) gręžiojasi į savo pasakišką praeitį ir į kitą Lamanšo pusę“, - sakoma I. Brossato trumpame pareiškime.

Paryžiaus Sen Deni priemiestyje jau yra trumputė B. Sandso vardo gatvė ir daugiau buvusių komunistų arba socialistų politikų, poetų ir lyderių vardais pavadintų gatvių. Netoliese yra Pirmojo pasaulinio karo laikų JAV prezidentą Woodrow Wilsoną pagerbianti gatvė.

Žinia apie M. Thatcher mirtį buvo prieštaringai sutikta ir Didžiojoje Britanijoje, kur dalis visuomenės nepritarė jos laisvosios rinkos ideologijai ir praminė Geležine ledi.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos vyriausybė siūlo M. Thatcher atminimui pastatyti paminklą Londono Trafalgaro aikštėje, kurios centre stovi lordo Nelsono paminklas, primenantis 1805 metų britų laivyno pergalę prieš... Prancūziją.

Kairieji pasiūlymą kritikuoja Tarybos narys Ianas Brossat, atstovaujantis komunistų palaikomam Kairiajam frontui, pasmerkė šiuos planus ir sakė, kad sostinėje geriau būtų pagerbti B. Sandsą - Šiaurės Airijos kalinį, kuris mirė per bado streiką 1981 metais, kai M. Thatcher buvo premjerė. „Paryžiaus dešiniųjų cinizmas beribis, - skundėsi I. Brossat. - Jerome'o Dubus pasiūlymas yra pokštas.“ Sakydamas, kad M. Thatcher buvo „britų ultraliberalizmo apaštalė, palikusi piktinantį palikimą valstybei ir darbininkų klasėms“, I. Brossat tvirtino, kad gatvei būtų geriau suteikti B. Sandso vardą. Pasak jo, M. Thatcher tam aktyvistui „leido mirti iš bado kartu su kitais kaliniais“. Keliuose Prancūzijos miestuose jau yra Bobby Sandso vardu pavadintos gatvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.