Misija - atskleisti be galvos aptikto nacių parašiutininko paslaptį

Per Antrąjį pasaulinį karą sprogimo banga užvertė smėliu du vokiečių desantininkų kūnus. Juos tik šiomis dienomis Vadų miške (Jonavos r.) aptiko archeologai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vidmantas Balkūnas

May 18, 2013, 2:46 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:56 PM

Beveik dvi savaites tirdami vokiečių gynybinės linijos vietą Vadų miške Kaišiadorių muziejaus archeologai ir karybos ekspertai bando atkurti čia 1944 metų liepos antrojoje pusėje vykusių mūšių detales.

Archeologai sluoksnis po sluoksnio atidengia ir fiksuoja visus radinius ir palaikų likučius.

Karo ekspertas pagal juos nustato, kokia buvo ginkluotė, iš kurios pusės buvo šaudoma, kokie padaliniai dalyvavo, iš kur atvyko žuvusysis ir kokį laipsnį jis turėjo.

Tikslesnės vietos ekspertai neatskleidžia, nes baiminasi juodųjų archeologų ir kapų plėšikų apsilankymo. Juolab kad kapų tyrinėjimai dar tik prasideda.

Aptikti žuvę kariai – tik dalis Kaišiadorių muziejaus numatomų tyrimų aiškinantis Antrojo pasaulinio karo paslaptis šiame regione.

Tyrimams vadovaujančios archeologės Livijos Ivanovaitės komandą sudaro ne tik istorijos ir archeologijos specialistai. Kaip lygiavertis grupės narys čia darbuojasi ir Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro ekspertas Ernestas Kuckailis.

Geriausiai išsilaikę skyriaus vado palaikų likučiai. Jie gulėjo apkasų dugne.

Manoma, kad sprogimo banga nuplėšė jam galvą, kurios archeologams nepavyko aptikti. Spėjama, kad kūnų likučius palaidojo po apšaudymo grįžę ir paviršiuje buvusią amuniciją bei po sprogimo nutrauktas kūno dalis surinkę kovos draugai.

Šalia parašiutininko kojų aptikti ir kito kario per pečius nutrauktos rankos likučiai. Jo kūno nesurasta.

Jau aptikta apie pusę tūkstančio įvairių radinių. Didelę jų dalį sudaro artilerijos sviedinio skeveldros ir amunicijos likučiai.

Ant palaikų esantys drabužiai beveik suirę. Likę tik 21-ojo inžinerinio parašiutininkų pulko nario uniformos, kurią sukūrė tuomet dar niekam nežinomas dizaineris Hugo Bossas, likučiai ir kelnių diržo sagtis.

Bene geriausiai išsilaikė suvarstomi desantininko batai ir jų odiniai raišteliai. Iš karinio laipsnio identifikavimo ženklų pavyko aptikti smarkiai apirusias rankovės antsiuvų juostas ir laipsnio ženkliuką.

Atkasti ir keli nedažnai pasitaikantys radiniai. Tai žymios prancūzų bendrovės „Bruyere” pypkė, vado švilpukas, prancūziška franko moneta ir degtinės butelis.

Visa tai, kai bus galutinai ištirta, atsidurs muziejaus ekspozicijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.