Nepalas mini pirmojo įkopimo į Everestą 60-metį

Nepalas mini pirmojo įkopimo

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 29, 2013, 1:09 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:23 AM

Keturių dienų „Everesto deimantinis jubiliejus“ trečiadienį tęsėsi ceremonija, per kurią Edmundo Hillary ir Tenzingo Norgay - pirmųjų į Everestą įkopusių žmonių - giminaičiai uždėjo girliandas ant jų statulų.

E. Hillary provaikaitė ir dukterėčia prisidėjo prie italų alpinizmo žvaigždės Reinholdo Messnerio, T. Norgay vaikaičio Tashi Tenzingo ir paskutinio dar tebegyvenančio tos 1953 metų ekspedicijos nario Kanchos Sherpos, kurie žirgų traukiamais vežimais važiavo per Katmandu.

Ta britų finansuota ekspedicija į aukščiausią - 8 848 m - pasaulio viršukalnę visiems laikams pakeitė alpinizmą ir pavertė E. Hillary iš Naujosios Zelandijos ir gidą nepalietį T. Norgay pasaulinėmis garsenybėmis.

„Hillary ir Tenzingas buvo 6-ojo ir 7-ojo dešimtmečių roko žvaigždės, - interviu AFP sakė E. Hillary sūnus Peteris. - Svarbiausias dalykas dėl 1953-iųjų yra tas, kad jie ėjo į nežinomybę“.

„Žmonės nežinojo, kas ten viršuje, jie nežinojo, ar galima neprarasti sąmonės, jie nežinojo, ar gali įkopti į tą paskutinę, aštrią keterą ir užlipti ant to, kas dabar vadinama Hillary laipteliu“, - pridūrė jis.

Trečiadienį vakare Nepalo buvusios karališkosios šeimos rūmuose Katmandu rengiamas iškilmingas renginys, kuriame dalyvaus visa virtinė garsių alpinistų.

Nors Nepalo, kuriam Everestas yra svarbus pajamų pelnytojas, vyriausybė labai reklamuoja šias metines, daugelis alpinistų bendruomenėje galvoja ir apie pernelyg didelio komercinimo pavojus.

Neseniai darytose nuotraukose matyti alpinistai, eilėse laukiantys, kol galės įkopti į viršūnę, ir besikaupiančios šiukšlės, net - alpinistų ir nešikų peštynės. Visa tai iliustruoja problemas ant „pasaulio stogo“.

„Everestas virto veiklos sfera žmonėms su įvairiausiais interesais“, - AFP skundėsi alpinistas veteranas Temba Tsheri Sherpa, kuris vadovauja ekspedicijų kompanijai.

„Jie nori tik naujų rekordų ir, regis, yra pasiryžę mokėti tūkstančius dolerių, kad įgyvendintų savo svajones“, - pridūrė jis.

Everesto viršūnę jau yra pasiekę daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių, rodo vyriausybės duomenys.

Vien šį sezoną į šio kalno viršūnę įkopė 540 žmonių, tarp jų - aštuoniasdešimtmetis, pirmoji moteris amputuota koja, pirmosios moterys iš Saudo Arabijos ir Pakistano, pirmasis berankis vyras.

Kancha Sherpa, kuriam dabar - 81-eri, buvo pirmosios ekspedicijos nešikas ir prisimena ją kaip sunkią, bet galiausiai džiaugsmingą kelionę, nors ir apgailestauja, kad ta šlovė nebedalijama po lygiai visai komandai.

„Visi žinojo, kad Tenzingas ir Hillary įkopė į Everestą, bet niekas nežino, kaip sunkiai mes dirbome pakeliui“, - sakė jis AFP.

„Tūkstantis du šimtai nešikų buvo susirinkę Bhaktapure netoli Katmandu, - pasakojo jis. - Visi ėjo iš ten, nes nebuvo jokių kelių, jokių motorinių transporto priemonių, jokių lėktuvų. Namčėjų (kur dabar prasideda kelias į Everestą) pasiekti mums prireikė 16 dienų“.

Kancha Sherpa sakė, kad jis ir kiti nešikai nukirto 20 medžių ir nešė rąstus į kalną, kur jie vėliau buvo panaudoti kaip kopėčios einant per klastingą Kumbu ledo srautą virš Everesto bazinės stovyklos.

E. Hillary sūnus Peteris ir T. Norgay sūnus Jamlingas, kurie abu yra alpinistai, vėliau trečiadienį prisidės prie karalienės Elizabeth II jubiliejiniame renginyje Karališkojoje geografijos draugijoje Londone.

Naujojoje Zelandijoje Oklando muziejus šių metinių proga surengė parodą, kurioje eksponuojamos nuotraukos, medaliai ir per pirmąją ekspediciją naudota įranga. Kiti eksponatai iliustruoja E. Hillary labdaringą veiklą Nepale po istorinio įkopimo.

T. Norgay vaikaitis T. Tenzingas paragino Nepalo vyriausybę saugoti unikalias šios legendinės viršukalnės savybes.

„Mūsų lyderiai turėtų suprasti kalnų vertę, - sakė jis. - Neturėtume pardavinėti Nepalo kaip pigaus kelionių tikslo“.

Everestas šiuo vardu buvo pavadintas 1865 metais pagerbiant pulkininką George’ą Everestą, vieną iš britų kolonijinių laikų projekto „Great Trigonometrical Survey of India“, vykdytojų.

Būtent šio projekto vykdytojai iki tol niekuo neišsiskyrusį kalną Rytų Himalajuose paskelbė aukščiausiu pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.