Gėlės nuo S. Dariaus ir S. Girėno karstų išliko iki šių dienų

Šiomis dienomis sukanka 80 metų, kai 1933 metų liepą lietuvių lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas perskrido Atlanto vandenyną. Liepos 15 d. pakilę iš Niujorko, lakūnai perskrido Atlantą ir liepos 17 dieną žuvo Pščelniko miške, tuometinės Vokietijos Soldino apylinkėse, dabar - Lenkijos teritorija.

Dariaus ir Girėno palaikų pagerbimas Aleksoto aerodrome 1933 m. liepos 19 d. Žuvusių lakūnų laukė apie 50 tūkst. žmonių.<br>Nuotr. iš archyvo
Dariaus ir Girėno palaikų pagerbimas Aleksoto aerodrome 1933 m. liepos 19 d. Žuvusių lakūnų laukė apie 50 tūkst. žmonių.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Antanas Seibutis

2013-07-15 12:29, atnaujinta 2018-03-03 01:15

Pasaulinės aviacijos istorijoje šis skrydis minimas kaip vienas iš tiksliausių. Lakūnai iki katastrofos vietos per 37 val. 11 min. nuskrido 6411 km. Pasiektas antras rezultatas pasaulyje pagal skrydžio nuotolį ir ketvirtas pagal ore išbūtą laiką.

Liepos 19- 20 dienomis vykusios lakūnų laidotuvės buvo ypač iškilmingos, buvo sudarytas laidojimo komitetas, tikslus ceremonijos planas, kuris buvo paviešintas spaudos leidiniuose.

Ministro pirmininko įsakymu Liepos 20-ąją, lakūnų laidotuvių dieną, įstaigų tarnautojai atleidžiami nuo darbo, kad galėtų dalyvauti laidotuvių iškilmėse. Pageidaujama, kad ir privačių įmonių savininkai tą dieną atleistų nuo darbo darbininkus.

Iki šių dienų yra išlikusių gėlių, kurias laidotuvių dalyviai paėmė nuo lakūnų karstų ir išdžiovino.

* * *

Laidojimo komiteto 1933 metais viešai paskelbta tragiškai žuvusių S .Dariaus ir S. Girėno laidotuvių tvarka

Liepos 19 d.

1. Lėktuvui nusileidus Kauno aerodrome ir iškėlus iš lėktuvo karstus, apdengtus tautinėmis vėliavomis, grojamas tautos himnas. Garbės sargyba gerbia ginklu.

2. Karstus nešant į pakilą, orkestrai groja maldą. Garbės kuopai komanda :„Kepures nusiimk“.

3. Ministras pirmininkas p. Tūbelis skaito J. Eksc. Pono Respublikos Prezidento aktą ir sega prie karstus dengiančių vėliavų Vyčio Kryžiaus ordino ženklus. Karstai pridengiami Vyčio Kryžiaus Ordino vėliavomis. Orkestras groja maršą. Garbės sargyba gerbia ginklu.

4. Susisiekimo ministro inž. V. Vileišio žodis.

5. Pono Jungtinių Amerikos Valstijų atstovo žodis. Orkestras groja JAV himną. Garbės sargyba gerbia ginklu.

6. Transatlantinių lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno priėmimo komiteto pirmininko prof. Z. Žemaičio žodis.

7. Lietuvos karo aviacijos viršininko generalinio štabo pulkininko Pundzevičiaus žodis.

8. Eisena į Dariaus ir Girėno gatvę. Karstai nukeliami nuo pakilos ir nešami prie Dariaus ir Girėno gatvės. Čia juos sutinka Kauno burmistras. Burmistro žodis. Gatvė atidaroma.

9.Karstus perima bažnytinė procesija ir lydi į Arkikatedrą – Baziliką. Dalyviai eina nustatyta tvarka.

Liepos 20 d.

9 val. 30 min. pamaldos Bazilikoje, kurias celebruos arkivyskupas metropolitas J. Skvireckas. Pamokslą sakys Dvasinės seminarijos rektorius prof. P. Penkauskas. Po pamaldų gedulinga eisena eina į kapus.

Gedulingojo procesija eina Vilniaus ir Prezidento gatvėmis, Laisvės Alėja, Vytauto prospektu.

Prie Bazilikos iš ryto organizacijų nariai, eisenos dalyviai rikiuojasi Rotušės aikštėje tvarkdarių nurodomoje eilėje, organizacijų vėliavos nešamos į Baziliką.

Artimieji, giminės, vyriausybės, diplomatinio korpuso nariai, karo vadovybė, aukštieji valdininkai, žymesnieji visuomenės veikėjai atvyksta į Baziliką pro šonines šventoriaus duris ir eina į presbiteriją pro zakristiją.

Vėliavos pro didžiąsias duris nešamos į Baziliką ir sustoja joms nurodytoje vietoje.

Ministro pirmininko ir organizacijų atstovų kalbos prie kapinių koplytėlės. Vėliavos įnešamos į kapines ir sustatomos tvarkdarių nurodytoje vietoje. Organizacijų atstovų dalis sustoja kapinėse, kiti – gatvėse, tvarkdarių nurodytose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.