Juodaodžių gynėjo M.L.Kingo svajonė per 50 metų neišsipildė

Praėjo 50 metų nuo garsiosios kovotojo už juodaodžių teises Martino Lutherio Kingo kalbos „Aš turiu svajonę“ rugpjūčio 28 dieną. Kalboje, laikomoje viena iš didingiausių žmonijos istorijoje, pripažintoje retorikos meno šedevru, M.L.Kingas reikalavo rasinės lygybės ir užbaigti diskriminaciją. Atlikus apklausą paaiškėjo, kad ir po 50 metų garsioji svajonė išlieka tik svajone – net 49 proc. apklaustųjų galvoja, jog dar reikia daug nuveikti, kad būtų įgyvendinta vizija, išsakyta M.L.Kingo kalboje, praneša „Reuters“.

M.L.Kingo kalba, pasakyta 1963 m. nuo Linkolno memorialo laiptų, tapo oratorystės klasika.<br>"Reuters" nuotr.
M.L.Kingo kalba, pasakyta 1963 m. nuo Linkolno memorialo laiptų, tapo oratorystės klasika.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 27, 2013, 11:17 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:17 PM

Tačiau 73 proc. apklaustų juodaodžių ir 81 proc. baltaodžių galvoja, kad abi rasės sugyvena „labai gerai“ ar „gana gerai“.

Apklausą telefonu atliko Vašingtone įsikūręs „Pew“ tyrimų centras. Rugpjūčio 1-11 dienomis buvo apklausta 2 tūkst. 321 suaugęs žmogus, iš jų 376 juodaodžiai amerikiečiai ir 218 ispaniškos kilmės.

Ketvirtadalis juodaodžių pasakė, kad dabar juodaodžių gyvenimas geresnis nei prieš 5 metus, iki amerikiečiams išsirenkant pirmąjį juodaodį prezidentą Baracką Obamą. 2009 m., po B.Obamos išrinkimo, jie buvo nusiteikę optimistiškiau – net 39 proc. juodaodžių manė, kad jų gyvenimas pagerės.

Apklausą atlikusio centro vienas iš vadovų Richas Morinas tokį rožinių akinių nukritimą iš dalies aiškina ekonomikos nuosmukiu, kuris skaudžiai smogė visiems amerikiečiams, bet ypač – juodaodžiams.

M.L.Kingo kalba, pasakyta nuo Linkolno memorialo laiptų, tapo svarbiausiu žygio į Vašingtoną momentu. Jos klausėsi net 250 tūkst. žmonių. Joje garsusis oratorius taip apibūdino juodaodžių amerikiečių gyvenimą: „Negrai gyvena izoliuotoje skurdo saloje neaprėpiamame materialinės gerovės vandenyne“.

„Pew“ apklausa nustatė, kad ekonominis atotrūkis tarp baltaodžių ir juodaodžių yra beveik toks pat, koks buvo prieš pusę šimtmečio.

Atotrūkis tarp baltųjų ir juodųjų namų ūkių pajamų ir namų turto srityse netgi padidėjo, bet atotrūkis tarp tokių dalykų, kaip vidurinio mokslo baigimas ir tikėtina gyvenimo trukmė, sumažėjo.

Skirtumai tarp rasių, koks procentas gyvena skurde bei koks turi nuosavus namus, liko tokie pat, kaip prieš 40 metų.

Tyrimų centro duomenimis, nuo 1967 iki 2011 m. trijų asmenų juodaodžių šeimos vidutinės pajamos išaugo nuo 24 tūkst. iki 40 tūkst. dolerių. Juodaodžių šeimų pajamos sudaro apie 59 proc. baltaodžių šeimų pajamų. Tai labai menkas padidėjimas – 1967 m. sudarė apie 55 proc. (1967 ir 2011 m. duomenys pateikiami išreikšti 2012 m. doleriais).

Išreiškus doleriais, juodųjų ir baltųjų pajamų skirtumas net padidėjo. Septintojo dešimtmečio pabaigoje skirtumas buvo 19 tūkst., o dabar – 27 tūkst. dolerių. Namų ūkių turto atotrūkis tarp rasių išaugo nuo 75 tūkst. 224 dolerių 1984 m. iki 84 tūkst. 960 dolerių 2011 m.

Kiti finansinės gerovės rodikliai per pastaruosius dešimtmečius taip pat nedaug pasikeitė. Juodaodžių bedarbystė nuo šeštojo dešimtmečio išlieka maždaug dvigubai didesnė nei baltaodžių.

Septyni iš dešimties juodaodžių ir trečdalis baltaodžių sako, kad policija į juodaodžius žiūri kitaip nei į baltaodžius. Apie du trečdalius juodaodžių ir ketvirtadalis baltaodžių galvoja, kad su juodaodžiais blogiau elgiamasi ir teismuose.

35 proc. juodaodžių apklaustųjų sakė per praėjusius metus patyrę diskriminaciją dėl savo rasės. Palyginimui, diskriminaciją dėl rasės sakėsi patyrę 20 proc. ispaniškos kilmės ir 10 proc. baltaodžių apklausos dalyvių.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.