Afganistanas gedi komunizmo aukų

Pirmadienį Afganistano

1978 metais Afganistane įvyko „socialistinė revoliucija”, per kurią į valdžią šalyje atėjo SSRS remiamos jėgos.<br>AP nuotr.
1978 metais Afganistane įvyko „socialistinė revoliucija”, per kurią į valdžią šalyje atėjo SSRS remiamos jėgos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 30, 2013, 5:54 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:41 PM

Šis sprendimas buvo priimtas paskelbus plačiajai visuomenei anksčiau neprieinamus žmonių, kuriuos 1978 ir 1979 metais nužudė Afganistano specialiosios tarnybos, sąrašus.

Juos aptiko Nyderlandų pareigūnai, tiriantys karinius nusikaltimus Afganistane. Apie šiuos dokumentus buvo sužinota 2010 metais apklausiant vieną iš buvusių Afganistano žvalgybos vadovų Amanullah Osmaną, kuris 1993 metais persikėlė į Nyderlandus. Jis, be kita ko, papasakojo, kad pasirašinėjo žmonių, kuriuos reikia sušaudyti, sąrašus.

Vėliau olandai surado 93 metų amžiaus moterį, išsaugojusią 154 puslapius teksto darių kalba. Išvertus paaiškėjo, jog tai žmonių, kuriems 1978 ir 1979 metais buvo įvykdyta mirties bausmė, sąrašai.

Šiuose sąrašuose nurodyti ne tik aukų, bet ir jų tėvų vardai, taip pat nužudytųjų profesijos, gyvenamosios vietos, kaltinimai.

Tarp žmonių, įtrauktų į sąrašus, buvo mokytojų, studentų, valdininkų, karininkų, parduotuvių savininkų. Dokumentų autoriai juos visus vadino „islamo fundamentalistais”.

1978 metais Afganistane įvyko „socialistinė revoliucija”, per kurią į valdžią šalyje atėjo SSRS remiamos jėgos. Bet kokie protestai prieš jas buvo žiauriai slopinami. Tai ir sukėlė pilietinį karą, kuris tęsiasi iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.