Karo muziejus keičia išvaizdą

Vytauto Didžiojo karo muziejus pamažu įgauna naują veidą. Šiuo metu vyksta beveik prieš aštuonis dešimtmečius statyto istorinio pastato fasado, antrojo aukšto parodų salių ir vestibiulio rekonstrukcija.

Kol vyksta muziejaus remontas, lankytojai į pastatą patekti gali pro arkadą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kol vyksta muziejaus remontas, lankytojai į pastatą patekti gali pro arkadą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Oct 6, 2013, 6:34 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:38 AM

Prieš kelerius metus pradėti Karo muziejaus atnaujinimo darbai šį rudenį sparčiai įsibėgėjo, praneša „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Ūkio ministerija iš Europos Sąjungos fondų vienam seniausių šalyje muziejų šįmet skyrė 3 mln. litų, tad atsirado galimybė tęsti ne tik statinio patalpų remontą, bet ir atnaujinti jo išorę.

Karo muziejaus direktorius atsargos pulkininkas Kęstutis Kuršelis tvirtino, jog statinio fasadas kapitališkai tvarkytas nebuvo nuo pat jo pastatymo ir atidarymo 1936 metais.

Per dešimtmečius pastato sienos gerokai apiro ir suskilo, atsirado nemažų plyšių. Statybininkai jas tvirtina naudodami metalo sijas, kitas konstrukcijas ir šiuolaikines medžiagas.

Siekiama išlaikyti valstybės saugomo tarpukario architekto Vladimiro Dubenecko suprojektuoto muziejaus fasado autentiškumą.

„Muziejaus viduje kiek įmanoma stengiamasi išsaugoti seną tinką, medines ir metalines detales, anų laikų grotas, duris, varines palanges“, – pasakojo K.Kuršelis.

Kol vyksta muziejaus remontas, lankytojai į pastatą patekti gali pro arkadą. Planuojama, jog šiemet pradėti darbai bus baigti kitų metų rudenį. Vėliau ketinama remontuoti arkadą ir muziejaus bokštą.

Karo muziejaus rekonstrukcijos darbai buvo pradėti prieš kelerius metus. Atnaujinti pastatą imtasi tuomet, kai Vyriausybė išskyrė istorijos ir kultūros paveldo objektus, kuriuos pirmiausia būtina skubiai restauruoti ir pritaikyti turizmo reikmėms. Sąraše atsidūrė Nacionalinis Kauno dramos teatras ir Vytauto Didžiojo karo muziejus.

2010 metais buvo sutvarkyta reprezentacinė Karo muziejaus Didžioji salė ir dvi ekspozicijų salės: „Karyba priešistorinėje Lietuvoje“ bei „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės karybos istorija XIII–XVII a.“

Pernai atnaujinta „Lituanicos“ memorialinė ir dar kelios ekspozicijų salės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.