Ukmergės gimnazijos sienos slėpė istorines vertybes

Lapkričio 16-ąją 75 metų sukaktį minėsianti Ukmergės Antano Smetonos gimnazija parodys ir renovacijos metu mokykloje aptiktus horeljefus su kryžiumi, Vyčiu bei Lietuvos prezidento A.Smetonos atvaizdu, rašo „Lietuvos rytas”.

Ukmergės Antano Smetonos gimnazija.
Ukmergės Antano Smetonos gimnazija.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Nov 13, 2013, 7:09 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:09 AM

Kad šioje gimnazijoje turėtų būti A.Smetonos portretas, mokyklos vadovai daug kartų buvo girdėję iš pirmųjų laidų abiturientų.

Atvykę į susitikimus jie dažnai teiraudavosi, kur dingo mokyklos prezidento atvaizdas.

Tik šiemet, remontuojant gimnaziją, paaiškėjo, kad jis slėpėsi sienoje po storu tinko sluoksniu.

Dažytojams lyginant antrajame mokyklos aukšte esančio informacinių technologijų kabineto sienas nuo vienos jų atšoko sudrėkusio tinko gabalas, po juo ir išryškėjo neįprastas radinys.

Be horeljefo su A.Smetonos atvaizdu, tame pačiame kabinete, tik kitoje sienoje, buvo rastas ir horeljefas su kryžiumi, o bibliotekoje – Vytis.

„Mūsų žiniomis, kryžiais ir Vyčiais buvo papuošti visi mokyklos kabinetai. Bet sovietmečiu šie lietuvybės ir katalikybės simboliai buvo išdaužyti arba užtinkuoti.

Dar neremontuotas trečiasis aukštas, tad neaišku, ką ten rasime”, – sakė Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Vitalija Žiupkienė.

Atidarymo iškilmėse dalyvavo ir A.Smetona

Per metus pastatytą ir 1938-ųjų rudenį atidarytą Ukmergės gimnaziją pagal geriausius to meto architektūros reikalavimus suprojektavo architektas Feliksas Bielinskis.

Prezidento A.Smetonos gimtajame krašte statoma mokykla turėjo būti reprezentacinė, o jos statybą globojo ir atidarymo iškilmėse dalyvavo pats prezidentas.

Ketvirtajame dešimtmetyje visuomeninių pastatų interjerų puošyba stipriai veikė viešąją nuomonę, tad buvo naudojami puošybos elementai, skiepiję ištikimybę savo šaliai, jos laisvės siekiams ir atspindintys religijos svarbą.

Ukmergės gimnazijoje buvo įrengti ornamentais išpuošti fontanėliai, sienas puošė mozaikos, horeljefai.

Turininga, meniška ir ideologiškai orientuota puošyba to meto provincijoje išsiskyrė tik dvi gimnazijos – Antano Smetonos Ukmergėje ir Maironio Raseiniuose.

Įvairiais vardais vadinta (Ukmergės Jono Biliūno valstybinė gimnazija, Ukmergės 1-oji vidurinė, Ukmergės 2-oji mergaičių gimnazija, Ukmergės 2-oji mergaičių vidurinė mokykla, Ukmergės 2-oji vidurinė mokykla, Ukmergės Aleksandro Gudaičio-Guzevičiaus vidurinė mokykla, Ukmergės 2-oji vidurinė mokykla, Ukmergės A.Smetonos vidurinė mokykla) gimnazija be pertraukų veikė visą laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.