Ir po 50 metų Amerika pasiduoda J.F.Kennedy kerams

Praėjus penkiems dešimtmečiams nuo tada, kai iš Teksaso knygų saugyklos nuaidėję

Johnas F. Kennedy ir Jacqueline Kennedy 1963 metų lapkričio 22 dieną Dalaso oro uoste. Tą dieną JAV prezidentas buvo nušautas.<br>"Reuters" nuotr.
Johnas F. Kennedy ir Jacqueline Kennedy 1963 metų lapkričio 22 dieną Dalaso oro uoste. Tą dieną JAV prezidentas buvo nušautas.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2013, 4:29 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:23 AM

J.F.Kennedy buvo ketvirtasis JAV prezidentas, kuris neteko gyvybės užimdamas valstybės vadovo postą, tačiau tik jo nužudymo akimirka buvo nufilmuota, o šie kadrai daugybę kartų parodyti sukrėstai tautai.

Oratoriniais sugebėjimais garsėjęs JFK, pirmasis prezidentas televizijos amžiuje, buvo nužudytas įpusėjus kadencijai vos 46 metų amžiaus ir liko žmonių sąmonėje kaip pažado, kuris taip ir nebuvo įgyvendintas, simbolis.

Pagal oficialią versiją, kuri paremta keturiais nuodugniais tyrimais, J.F.Kennedy pakirto šūviai, paleisti 26 metų Lee Harvey Oswaldo, buvusio JAV karinio jūrų laivyno pėstininko, kuris buvo pabėgęs į Sovietų Sąjungą ir kurį laiką ten gyveno, bet vėliau sugrįžo.

Tačiau iki pat šių dienų esama daug žmonių, kuriems sunku susitaikyti su tuo, jog toks, regis, pamišėliškas poelgis, kurį įvykdė vienas veikęs asmuo, galėjo turėti tokių istorinių pasekmių.

Vis dar gajos sąmokslo teorijos, esą L.H.Oswaldas buvo apkaltintas nepagrįstai arba priklausė didesnei grupei sąmokslininkų, įkvėpė ne vieną romaną ir kino filmą.

Nors Amerikos visuomenė vis dar skirtingai vertina prezidento nužudymo aplinkybes, niekas nekelia klausimų dėl to, kad JFK buvo didi politinė figūra, nors valstybės vadovo poste jis praleido vos pusę kadencijos.

Viešosios nuomonės tyrimo agentūros „Gallup“ apklausa, surengta rengiantis minėti 50-ąsias J.F.Kennedy nužudymo metines, parodė, jog trys ketvirtadaliai respondentų vis dar vertina jį palankiai ir skyrė pirmąją vietą tarp prezidentų pradedant JFK pirmtaku Dwightu Eisenhoweriu ir baigiant dabartiniu vadovu Baracku Obama.

Nors J.F.Kennedy mirė, kai Jungtinės Valstijos varžėsi su Sovietų Sąjunga branduolinės ginkluotės ir kosmoso lenktynėse ir buvo įklimpusios į karą Vietname, daugelis amerikiečių su nostalgija prisimena laikus, kai prie šalies vairo stovėjo didelius lūkesčius kursčiusi jo administracija.

Prezidento žmona Jackie Kennedy, kurią milijonai žmonių tą 1963 metų lapkričio 22-ąją išvydo per televiziją apimtą siaubo su kruvinu rožinės spalvos „Chanel“ kostiumėliu, vis dar yra garbinama figūra. Didžiulio dėmesio sulaukia ir kiti likę gyvi Kennedy klano nariai.

Nors nemažai šio Bostono katalikų klano atstovų neišvengė skandalų, ne vienas jo narys pelnė šlovę ir tapo iškilia Amerikos politikos figūra.

Vienas iš nužudyto prezidento brolių Robertas Kennedy, jo administracijoje užėmęs generalinio prokuroro postą, pats buvo nužudytas 1996-aisiais, o kitas brolis - Tedas Kennedy - buvo iškilus demokratų politinis veikėjas, beveik penkis dešimtmečius dirbęs Senate.

Caroline Kennedy, vienintelė tebegyvenanti JFK atžala, nedalyvaus šią savaitę vyksiančiuose prezidento nužudymo metinių renginiuose, bet tik todėl, kad mažiau nei prieš savaitę išvyko į Tokiją užimti JAV ambasadorės Japonijoje posto.

Penkiasdešimtosios JFK nužudymo metinės bus paminėtos virtine didžiulių ir mažų, viešų ir privačių, atminimo pagerbimo ir sąmokslo teorijų skleidimo renginių. Daugiausiai jų vyks trijuose miestuose - Kennedy šeimos bastione Bostone, Vašingtone, kur JFK buvo Baltųjų rūmų šeimininkas, ir Dalase, kuris jis buvo nužudytas.

Trečiadienį popiet prezidentas Barackas Obama, kurį lydės pirmoji ponia Michelle Obama, kartu su buvusiu prezidentu Billu Clintonu ir jo žmona Hillary Clinton padės vainiką prie J.F.Kennedy kapo Arlingtono nacionalinėse kapinėse Vašingtono priemiestyje.

Žinoma, bus pasakyta iškilminga kalba, bet abu prezidentai jau pareiškė J.F.Kennedy didžiausią pagarbą, kai įtraukė jo palikimą į savo pačių rinkimų kampanijas.

B.Clintonui teko laimė nusifotografuoti su J.F.Kennedy per susitikimą Baltųjų rūmų Rožių sodelyje 1963 metų liepą. Jis dalijosi prisiminimais, kaip paspaudęs JFK ranką pats nusprendė siekti prezidento posto.

Svarbiu 2008 metų rinkimų kampanijos momentu B.Obama perėmė J.F.Kennedy demokratų idealizmo deglą ir Amerikos universitete Vašingtone gavo senatoriaus Tedo Kennedy pritarimą.

Dalase, kur J.F.Kennedy nostalgija tebėra vienas pagrindinių turizmo ramsčių, 12 val. 30 min., kai aną lemtingą dieną nuaidėjo šūviai, skambės varpai, o prezidento žūties vietoje Dealey aikštėje įvyks ceremonija.

Amerikiečiai, kurie negalės dalyvauti minėjimuose arba nepriklauso tiems dešimtims tūkstančių, kurie kasmet aplanko J.F.Kennedy kapą Arlingtono kapinėse, gali bent jau mėgautis ir taip didelės su jo vardu susijusios kultūrinės produkcijos banga.

Nors apie jaunąjį prezidentą jau yra išleista maždaug 40 tūkst. knygų, šiemet knygynuose pasirodė dar dešimtys naujų, be to, turi būti parodyti dar mažiausiai du televizijos serialai.

Kai kuriose istorijose pasakojama apie jo užkulisinį gyvenimą mitais apipintoje šeimoje, vadinamajame Kamelote, įskaitant ir daugelį santuokinės neištikimybės atvejų.

Kitose dėstomos sąmokslo teorijos dėl jo mirties, o vienoje net rašoma, kokia būtų buvusi Amerika šiandien, jei jis būtų likęs gyvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.