Tarpukario drugelių kolekcija neprarado vertės ir šiandien

Nuo gegutės kukavimo iki liūto riaumojimo ir tropikų lietaus – nuo šiol tokie garsai lydės vienos Panevėžio kraštotyros muziejaus salių lankytojus. 106 tūkstačių litų finansinė investicija leido muziejininkams atnaujinti ir salę, kurioje eksponuojama įspūdinga tarpukariu surinkta 6500 egzempliorių drugelių ir vabzdžių kolekcija.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Apr 1, 2014, 3:51 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:16 PM

Vienas iš Panevėžio, kaip Kultūros sostinės, renginių bus ir muziejaus parengta edukacinė programa „Drugelio kelionė po pasaulį“. Lankytojai galės išsamiau, nei iki šiol susipažinti su Panevėžio rajone gyvenusio mokytojo ir gamtininko Valerijono Straševičiaus (1885 – 1968) drugelių ir vabzdžių kolekcija. Nemažai jos eksponatų iki šiol buvo saugota muziejaus fonduose. Tačiau po salės rekonstrukcijos ekspozicija buvo papildyta.

Joje yra ir pats didžiausias pasaulyje naktinis drugys, ir pats greičiausias, pasiekiantis keliasdešimt kilometrų per valandą greitį. Kolekcijoje yra ir drugiai, galintys nukeliauti kelis tūkstančius kilometrų.

Unikalioje ekspozicijoje – ne tik drugiai spalvotais, įvairiai raštuotais, net ir peršviečiamais sparnais, bet ir keisčiausių vabalų pavyzdžiai. Tarp jų ir didžiausias pasaulyje skraidantis vabalas, kuris gali sverti net 100 gramų. Ekspozicijoje yra ir Lietuvoje jau išnykusios mėlynosios bitės keli egzemplioriai. Kai kurie eksponatai buvo sugauti prieš 100 metų.

Dalį kolekcijos V.Straševičius surinko pats, o didelė dalis pačių įdomiausių eksponatų buvo pirkta arba papildyta mainų būdu. Dar prieš Antrąjį pasaulinį karą drugelių kolekcijai V.Straševičius išleido 10 tūkstančių litų, o tais laikais ši suma buvo didžiulis turtas.

1941 metais kolekcininkas buvo ištremtas į Barnaulą, vėliau į Jakutijos Šiaurę. Tačiau ir ten būdamas jis neatsisakė savo pomėgio, domėjosi vietos gamta ir ją aprašinėjo savo dienoraštyje.

Po tremties V.Straševičius persikėlė gyventi pas savo sūnų į Lenkiją. Kolekcininkui būnant tremtyje jo drugelių kolekcija atsidūrė muziejuje.

„V.Straševičiaus sūnus džiaugėsi, kad tėvo surinktas turtas nepražuvo, o yra vertinamas ir prieinamas lankytojams. Jis mums parašė ir apie tėvo gyvenimą po tremties. Sužinojome, kad V.Straševičius pateko į eismo įvykį, buvo sužalotas ir po kelių savaičių mirė“, – prieš keliolika metų vykusį susirašinėjimą prisiminė Panevėžio kraštotyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas.

Dar vienoje atnaujintoje salėje muziejaus darbuotojai rengs naujas edukacines programas įvairaus amžiaus moksleiviams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.