Baltarusijoje dygsta Lietuvos kunigaikščių paminklai

Kad Baltarusijoje Lietuvos kunigaikščiai laikomi jų kunigaikščiais, ir kad apskritai šios šalies istorikai mėgsta įrodinėti, jog Baltarusija yra tiesioginė LDK paveldėtoja, jau seniai nestebina. Penktadienį Vitebske buvo atidengtas paminklas Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Algirdui, arba, kaip jie vadina, Olgierdui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2014, 11:29 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:17 AM

Paminklo atidengimas davė pradžią birželio 27-29 dienomis vykusiems Miesto dienų renginiams. „Paminklo atidengimo ceremonija, kurios Vitebskas laukė ketverius metus, užtruko mažiau nei valandą“, - konstatuoja baltarusių portalas tut.by.

Teatralizuotas renginys prasidėjo choreografiniu pasirodymu. Po jo į Rotušės aikštę žirgu atjojo pats šventės „kaltininkas“ - kunigaikštis „Olgierdas“. Jį lydėjo žmona kunigaikštienė ir miestelėnai – viduramžių Vitebsko gyventojai. Visus šiuos personažus įkūnijo istorinių rekonstrukcijų klubų nariai.

„Šlovingieji Vitebsko miesto gyventojai! Į jus kreipiuosi aš, Olgierdas, Gedimino sūnus, Lietuvos didysis kunigaikštis“, - „Olgierdas“ pasveikino žiūrovus. Jiems buvo perskaityti svarbiausi faktai iš šio kunigaikščio biografijos, tačiau apie tai, kad jis kariavo su Maskvos kunigaikštyste ir du kartus buvo apsiautęs Maskvą, nebuvo užsiminta, pastebi tut.by.

Valdžios atstovai jokių iškilmingų kalbų paminklo atidengimo proga nesakė. Baltas audeklas nuo paminklo buvo nutrauktas skambant katedros varpams.

Paminklas Algirdui išlietas iš bronzos, jo viduje yra metalinis karkasas. Monumentas sveria 3,2 tonos, iš jų 2,9 tonos – bronza. Kompozicijos aukštis panašus į dviaukščio namo. Skulptūros aukštis – 3,6 m, postamento – 2,8 m.

Paminklo autorius, skulptorius Sergejus Bondarenka prisipažino, kad daug skaitė apie Algirdą ir jo vaidmenį istorijoje. „Jau vien tas faktas, kad valdant Algirdui nebuvo jokių neramumų, liudija, kad jis buvo išmintingas ir tikras valdytojas“, - aiškina skulptorius.

Ant kunigaikščio rankos jis „patupdė“ sakalą – tai, pasak skulptoriaus, pasiuntinys iš praeities į ateitį. „Nereikia galvoti, kad kunigaikštis vyksta į medžioklę, čia nėra medžioklės atributų, pavyzdžiui, medžiotojo pirštinių. Jis išjojo iš savo pilies, bet ne į medžioklę. Tai didesnė simbolika, pasiuntinys. Šita skunigaikštis kažką įdėjo į kiekvieną iš mūsų, kuo galima didžiuotis ir kuo naudotis mūsų nacionalinėje savimonėje“, - sako S.Bondarenka.

S.Bondarenka netrukus Baltarusijoje pastatys dar vieną Lietuvos valdovo paminklą – Naugarduke išdygs paminklas karaliui Mindaugui.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.