Patriotiškai nusiteikę baltarusiai odą margina Vyčio ženklu

1991 m. Baltarusija, paskelbusi savo nepriklausomybę, nacionaliniu herbu pasirinko šarvuotą raitelį su kalaviju ir skydų – mums gerai žinomą kaip Vytį. Tiesa, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus menantis simbolis Baltarusijoje neužsibuvo ilgai – jau 1995 m. jį uždraudė Aliaksandras Lukašenka.

Buvęs herbas patriotiškam Baltarusijos jaunimui šiomis dienomis tapo protesto ir istorinės atminties simboliu. Jie raitelį įamžina tatuiruotėmis ant savo kūno.<br>hudzilin.com nuotr.
Buvęs herbas patriotiškam Baltarusijos jaunimui šiomis dienomis tapo protesto ir istorinės atminties simboliu. Jie raitelį įamžina tatuiruotėmis ant savo kūno.<br>hudzilin.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 7, 2014, 8:12 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:43 AM

Nuo XV a. LDK naudotas simbolis, Baltarusijoje išlaikė savo senąjį, LDK laikų pavadinimą Pagaunė. Tačiau jis, A.Lukašenkos paliepimu, šalyje mėgintas išrauti su visomis šaknimis: buvo panaikintas nuo banknotų, Baltarusijos piliečių pasų, draudžiamas švietimo įstaigose ir ištrintas iš vadovėlių.

A.Lukašenkai LDK menkai rūpėjo, jis šalies istoriją buvo linkęs sieti su Sovietų Sąjunga, todėl ir herbu pasirinko kiek modifikuotą Baltarusijos TSR simbolį. Maža to, Pagaunę viešai demonstruojantiems jis numatė bausmes: pinigines baudas ir areštą.

Buvęs herbas patriotiškam Baltarusijos jaunimui šiomis dienomis tapo protesto ir istorinės atminties simboliu. Jie raitelį įamžina tatuiruotėmis ant savo kūno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.