Donato Banionio vaidmuo įkvėpė Vladimirą Putiną tapti šnipu

Jei ne Donato Banionio vaidmuo filme apie šnipus „Ne sezono metas“, Vladimiras Putinas galbūt niekada nebūtų tapęs KGB agentu, nebūtų iškilęs iki pasaulį bauginančio Kremliaus šeimininko. Apie rašo portalas „The Daily Beast“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2014, 7:56 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:30 PM

Rugsėjo 4-ąją miręs D.Banionis buvo ypač garsus aktorius Sovietų sąjungos laikais. Jo neužmiršo ir dabartinėje, Vladimiro Putino Rusijoje - prezidentas lietuvių aktoriui yra skyręs apdovanojimą. O D.Banioniui mirus Rusijos vadovas išreiškė užuojautą.

„Iš gyvenimo išėjo Donatas Banionis – iškilus artistas, ryškus, išskirtinis žmogus. Tai didžiulė netektis Lietuvos liaudžiai, milijonams žmonių įvairiose šalyse“, – sakoma prezidento užuojautos tekste.

Toks V. Putino pareiškimas - ne atsitiktinis ir galbūt išties nuoširdus. Mat būtent D.Banionis 1968 m. suvaidino sovietų žvalgą Ladeinikovą Savos Kulišo filme "Ne sezono metas". Šis vaidmuo atnešė D. Banioniui šlovę Sovietų Sąjungoje, o pirmą sykį išvydęs šį filmą V. Putinas tikino nusprendęs kuo nori tapti gyvenime - žvalgybos karininku. Tai D. Banioniui yra pripažinęs pats V. Putinas, o aktoriaus nuotraukos iš filmo iki šiol puikuojasi KGB muziejuje Maskvoje.

Meninė juosta „Ne sezono metas“ 1968-aisiais sumušė visus populiarumo rekordus – ją žiūrėjo beveik 35 milijonai žiūrovų. Filme pasakojama apie Šaltojo karo laikais įprastą praktiką - priešininkų apsikeitimą šnipais. Filmas paremtas tikra išdaviko Konono-Gordono apkeitimo į Sovietų Sąjungoje pagautą britų agentą Viną sceną. Ji buvo filmuojama netoli Maskvos. Iš tikrųjų pats apsikeitimas įvyko 1964-aisiais metais balandžio 24-ąją tarp VDR ir Vakarų Berlyno. Kitą žvalgą, į kurį buvo keičiamas Kononas-Gordonas, vaidino žymusis lietuvių aktorius Laimonas Noreika.

Beje, 1968-aisiais, kai buvo kuriamas minėtas filmas, „Lenfilmo“ vadovai buvo suabejoję, ar tokį svarbų vaidmenį galima patikėti būtent D. Banioniui, kurio išvaizda, pasak „Lenfilmo“ biurokratų, vargu ar atitinka drąsaus rusų žvalgo įvaizdį.

Tąsyk D. Banionio kandidatūrą apgynė tikras KGB darbuotojas Kononas Molody, kurio istorija ir buvo vaizduojama filme, o pats agentas - stebėtinai panašus į D. Banionį, konsultavo filmo kūrybinę grupę. K. Molody, Vakaruose dar žinomas kaip Gordonas Arnoldas Lonsdale'as buvo vienas garsiausių sovietų agentų Jungtinėje Karalystėje įkūręs žvalgų "nelegalų" tinklą - jo agentai apsimetinėjo vietos gyventojais ir šnipinėjo Maskvai. Sugautas K.Molody buvo iškeistas į sovietų laikomą britų agentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.