„Rojus“, iš kurio pabėgome prieš ketvirtį amžiaus

Per ketvirtį amžiaus Lietuvoje užaugo ir subrendo nauja karta, gimusi jau nepriklausomoje šalyje ir apie sovietinį laikotarpį žinanti tik iš vyresnių žmonių pasakojimų, knygų ar fotografijų. Šios kartos atstovai nepatyrė to, ką iš tikrųjų reiškia žodis „deficitas“ ir kelių valandų eilės ne prie bilietų į mėgstamo užjūrio atlikėjo koncertą ar naujausio modelio išmaniojo telefono, o prie kasdienės duonos.

Eilėje prie degtinės.<br>Peter Turnley/Corbis nuotr.
Eilėje prie degtinės.<br>Peter Turnley/Corbis nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 7, 2014, 11:58 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 5:31 AM

Kiekvienas nors kartą esame sutikę buvusių laikų amžininką, verkšlenantį, kad „prie ruso buvo geriau“. Kaip jie apibūdina tą gėrį? Ogi pirmiausia prisimena, kad viskas buvo pigu. Duonos kepalas kainavo 20 kapeikų. Tiek pat kainavo ir pieno litras. Kefyras – kiek brangiau – 28 kapeikos.

Vadinamosios „trikapeikės“ bandelės iš tiesų kainavo tik tris kapeikas. Puslitrinis limonado „Buratinas“ butelis – 30 kapeikų, iš kurių net 20 atgaudavai pridavęs butelį. Grąžinai vieną butelį – gavai duonos kepalą. Pridavei penkis – gavai visą rublį.

O už vieną rublį galėdavai gauti penkias riebaus plombyro ar net 16 vaisinių ledų porcijų ir t. t. Tačiau „ruso laikus“ geru minintys žmonės primiršo arba nenori prisiminti, kad, be duonos ir pieno, daugiau nelabai ko ir rasdavai  parduotuvių lentynose ar ant prekystalių.

Vos tik kurioje nors parduotuvėje „išmesdavo“ šlapios dešros ar mėsos kaulų, tuojau pat prie jos nusidriekdavo dešimtis metrų siekiančios eilės. Jeigu „šlapdešrė“ nesibaigė anksčiau, nei atėjo tavo eilė, tau pasisekė!

Siūlome pavartyti nuotraukų albumą ir palyginti, kaip mūsų gyvenimas pasikeitė per porą dešimtmečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.