Šančių blusų turgaus metu kilusi idėja – kaunietiškos iškylos

Kauniečiai ir miesto svečiai spalio mėnesį gali iš naujo atrasti vieną senųjų miesto rajonų – Šančius, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Laikinoji sostinė". Tai padaryti padės teminių ekskursijų ciklas. Mintis rengti šančiškus pasivaikščiojimus gegužės pabaigoje atidarytos naujos kultūrinės erdvės – „Šančių kiosko“ – organizatoriams kilo dėl kelių priežasčių. Šančių bendruomenė – aktyvi, glaudi ir smalsi, norinti dalytis atsiminimais apie rajoną.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 11, 2014, 6:35 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 5:19 PM

Todėl organizatoriai pasirinko ekskursijas kaip neformalų būdą kartu su gyventojais gyvai tyrinėti aplinką, keistis žiniomis ir susitikti su įdomiais žmonėmis. Kita priežastis – tai noras paskatinti kauniečius domėtis miestu neapsiribojant įprastomis ekskursijomis po senamiestį ar centrą su tradiciniais gidais ir ekskursantais.

Alternatyvūs Kauno turistiniai maršrutai po tokias unikalias miesto dalis kaip Šančiai ir ekskursijos, kurių gidais tampa vietos bendruomenė bei įvairių sričių specialistai, padės atskleisti įvairialypį miesto veidą. Šančių ekskursijų temas, kurios geriausiai atspindėtų rajono istoriją ir unikalumą, išrinko šančiškiai birželio mėnesį vykusiose kūrybinėse dirbtuvėse, Šančių blusų turgaus metu.

Temų buvo pasiūlyta net keliolika, o rinkimų lyderiais tapo Nemunas, Karinis miestelis ir Šančių namukai. Šiomis temomis ir organizuojami savaitgaliniai pasivaikščiojimai. Tikimasi, kad tai bus nevienkartinis ciklas, mat prie idėjos įgyvendinimo prisideda aktyvūs šančiškiai, kurie planuoja tapti rajono gidais.

Spalio 11-ąją 11 valandą ciklą pradės ekskursija tema „Nemunas“. Ekskursijos gidais bus ir šančiškiai, ir Nemuno temos ekspertai.

Apie ypatingą upės pakrančių florą ir fauną pasakos gamtosaugininkas Andrejus Gaidamavičius, Nemuno kilpos geologinės sandaros ypatumus atskleis geologė Danguolė Karmazienė, Kauno laivybą ir prieplaukų specifiką pristatys Kauno vidaus vandenų infrastruktūros ekspertas Gintautas Labanauskas, Erikas Martinaitis kalbės apie Kauno hidroelektrinės istoriją bei Nemuno vandens lygio poveikį aplinkai, o bendrijos „Atgaja“ aktyvistai Saulius ir Dangirutė Pikšriai papasakos apie gamtosaugines problemas Šančiuose.

Kita intriguojanti ekskursijos pasakojimų dalis, atskleidžianti nematomus Šančius, tai šančiškių prisiminimai. Šančius savo meile vadinanti Izolina Paukštienė prisimena, kaip kitame Nemuno krante, prie Napoleono kalno, įsikurdavo čigonų taboras. Atvykdavo jis su senoviškais vežimais, kaip filme „Taboras žengia į dangų“, vakarais rengdavo koncertus: dainuodavo romansus, vykdavo čigoniški šokiai. Persikėlę per upę kartu mielai laiką leisdavo ir šančiškiai.

Po Nemuno ekskursijos, kaip ir po kitų ekskursijų, dalyviai kviečiami ją aptarti. Aptarimo metu bus tobulinamas ekskursijų žemėlapis, o ikonografinę informaciją papildys kolekcininko Aldo Imenicko senųjų Šančių nuotraukų kolekcija, internetinėje erdvėje jau tapusi gyvuoju atsiminimų archyvu.

Į temines ekskursijas po Žemuosius Šančius „Šančių kioskas“ ir Architektūros [ekskursijų] fondas kviečia spalio savaitgaliais (11, 18 ir 19 d.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?