Kodėl prieš 600 metų neįvyko antrasis Žalgirio mūšis?

Spalio 28 d. Trakų salos pilyje vyks tradicinis istorinis vakaras Vytautui Didžiajam atminti. Istorikas Tomas Baranauskas skaitys pranešimą „Neįvykęs antrasis Žalgiris“, koncertuos grupė „Thundertale“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-24 18:17, atnaujinta 2018-01-24 18:50

„Spalio 27-ąją sukanka 584 metų nuo Vytauto Didžiojo mirties, – pasakoja Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas. – Daug kalbama apie valdovo karinius žygius, valstybingumo tvirtinimo politiką, bet kai kurios temos nėra analizuojamos plačiajai visuomenei prieinamoje erdvėje.“

Dažnai girdime, kad Žalgirio mūšis buvo lemiama pergalė prieš kryžiuočius. Po jo Vokiečių ordinas nebeatgavo savo galybės, prasidėjo jo nuosmukio laikotarpis. Lietuva galėjo atsikvėpti – dingo du šimtmečius ją varginusi grėsmė. Taip Žalgirio mūšio reikšmę matome iš šimtmečių istorinės perspektyvos.

Tačiau ar taip jį suvokė ir amžininkai? Ar jie tikrai lengviau atsikvėpė, laikė kovą baigtą ir nebematė grėsmės? Jei Lietuvai reikėjo sąjungos su Lenkija visų pirma sėkmingai kovai su Vokiečių ordinu, kodėl būtent po Žalgirio mūšio ši sąjunga buvo tik stiprinama, iškilmingai sudaryta Horodlės unija, Lenkijos ir Lietuvos bajorai dalinosi herbais ir amžinos sąjungos pažadais?

Pasak istoriko T.Baranausko, lygiai prieš 600 metų, 1414-aisiais, žygio į Prūsiją vėl susirinko ir prieš kryžiuočius pajudėjo didžiulė Lietuvos ir Lenkijos kariuomenė – ne mažesnė kaip 1410-aisiais, kai įvyko Žalgirio mūšis. Akivaizdžiai būtent tuomet ketinta suduoti lemiamą smūgį kryžiuočiams ir padaryti tai, ko nepavyko po Žalgirio. Ne Žalgiris, o antrasis žygis amžininkų planuose turėjo tapti tuo lemiamu lūžiu. Bet... antrasis Žalgiris neįvyko. Vokiečių ordinas pakeitė taktiką ir antrojo mūšio išvengė. Palikuonių akyse naujos pergalės nebenustelbė didžiojo mūšio šlovės. O didžiajam 1414-ųjų žygiui buvo lemta nugrimzti užmarštin. 600-osios jo metinės – puiki proga prisiminti šį dramatišką kovų ir vilčių laikotarpį.

Renginys „Neįvykęs antrasis Žalgiris“. Spalio 28 d. 17 val. Trakų salos pilies Didžioji menė. Prieš renginį, 16 val., rekordine 1000 metrų ilgio Lietuvos trispalve  bus nutiestas kelias į Trakų salos pilį. Trispalvė susideda iš keturių ritinių po 250 metrų, kurie simbolizuoja Lietuvos etninius regionus – Aukštaitiją, Žemaitiją, Dzūkiją ir Suvalkiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.