Šv. Andriejaus burtai: šiandien nuskinkite vyšnios šakelę

Neduoda ramybės koks nors kankinantis klausimas? Nežinote, ką pasirinkti? Tuomet būtent šiandien suskubkite pasinaudoti mūsų senolių išmintimi. Lapkričio 30-ąją, Šventojo Andriejaus dieną, prasideda tikrų tikriausias kalėdinių burtų maratonas, kurio kulminacija, žinoma, stebuklingąją Kūčių naktį.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Nov 30, 2014, 1:38 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 7:24 AM

Kalėdiniai burtai senajame Lietuvos kaime prasidėdavo dar prieš prasidedant adventui – per Šventąjį Andriejų. Didžioji dalis burtų susijusi su merginų šansais ištekėti.

„Su šia diena susiję labai daug vedybinių burtų, ir netgi labai stiprių, - pasakoja etnologas Libertas Klimka. - Būdavo siekiama susapnuoti savo likimo skirtąjį.

Prie šulinio pabarstydavo aguonų, kanapių, apeidavo šulinį triskart atbulom prieš Saulės tekėjimo kryptį. Tikėta, kad tada sapnas bus pranašingas, jame pamatysi savo likimo skirtąjį ir net galėsi su juo pasišnekėti“.

Per Andriejų būdavo nuskinama vyšnios šakelė, tik būtinai – iš svetimo sodo, ir žiūrima, ar per Kūčias ji pražys. Pražydusi šakelė reiškia, kad likimas tikrai nusišypsos ir svajonė išsipildys. „Pats esu daręs tokį burtą, ir dažnokai“, - prisipažįsta L.Klimka.

Per Andriejų nuskinta vyšnios šakelė per Kūčias gali duoti ir atsakymą į kokį nors svarbų, kankinantį klausimą, į kurį atsakymas gali būti „taip“ arba „ne“. „Skini tą šakelę ir galvoji – išvažiuoti iš Lietuvos ar ne. Jeigu šakelė pražydo – ką sugalvojai, tą ir daryk“, - aiškina etnologas.

Ar galima nusiskinti kelias šakeles, vieną vienu klausimu, kitą kitu? Apie tai L.Klimka tikslaus atsakymo nežino. Kaime merginos vyšnios šakeles paprastai skindavo vienu klausimu – ar ištekės už nusižiūrėto bernelio, ar ne, ar šitas tikrasis, ar ne.

Barboros diena

Visai netrukus, gruodžio 4-ąją, minima Šv. Barboros diena. Merginos sūriai pavalgydavo vakarienę. Kepdavo specialių, labai prisūdytų bandelių.

Buvo tikima, kad po tokios vakarienės susapnuosi, kad kažkas ateis ir atneš tau puodelį vandens atsigerti.

Tas, kuris ateis, bus tau likimo skirtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.