XX a. pr. paryžietiškas Vilniaus perstatymo planas – su metro

Turbūt kiekvienam smalsu sužinoti, kaip šiandien galėjo atrodyti Lietuvos sostinė, jei būtų įgyvendintas vienas ar kitas jos pertvarkymo sumanymas. Ketvirtadienį su viena utopinių Vilniaus vizijų galima bus susipažinti Lietuvos nacionaliniame muziejuje rengiamame vakare.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2015, 1:37 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:04 PM

Jame Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto doktorantas Karolis Kučiauskas pristatys mažai kam žinomo lenkų grafiko ir Paryžiuje diplomuoto urbanisto Januszo Tłomakowskio (1896–1980) Vilniaus miesto viziją.

1932 m. sausio 16 d. tuomečiam Vilniaus miesto prezidentui Józefui Folejewskiui (taip tarpukariu vadinti merai) iš Paryžiaus atkeliavo nedidelė Vilniaus miesto futuristinio plano nuotrauka. Plano autorius – jaunas urbanistas ir grafikas vilnietis Januszas Tłomakowskis, žinodamas, kad šis miestas stokoja kryptingos tvarkybos strategijos, pasiūlė savo ateities Vilniaus viziją.

Pagal Lietuvos centriniame valstybės archyve išlikusią korespondenciją žinoma, kad autorius vėliau atsiuntė ir rašto darbą, tiesiogiai susijusį su planu. Šiandien šį darbą pavyko atrasti ne Vilniuje, o Paryžiaus universiteto Urbanistikos institute, kuriame jis buvo apgintas 1931 m. daktaro laipsniui gauti.

Vilniaus miestas projektuotas taisyklingo, 5 km spindulio apskritimo formos. Apskritimo centre – Misionierių bažnyčia. Didysis Vilniaus bulvaras aplink apskritimą turėjo būti kertamas svarbiausių miesto kelių.

Autorius kalba ir apie galimybę formuoti gyvenamuosius miesto rajonus, ten apgyvendinant panašių profesijų ar socialinių sluoksnių vilniečius. Naujajame plane suformuota keturiasdešimt gyvenamųjų rajonų, kiekvienas jų išskirtinai apibūdintas.

Su į dangų besistiebiančiais dangoraižiais ir net metro Vilniaus miestas turėjo tapti anų laikų pasididžiavimu.

Kultūros istorijos vakare bus pristatomas minėtasis J. Tłomakowskio kūrinys, jo utopiniai užmojai ir įtakos. Atsekama, kaip maksimalistinės studento fantazijos atkartojo žymių urbanistų idėjas, o didžiausių pasaulio miestų modelis mėgintas taikyti Vilniui.

Nepaisant daugumos stebėtinai naivių urbanistinių siekių, kiekvienas J. Tłomakowskio darbo puslapis – didelės meilės gimtajam miestui išraiška. Vien tam, kad „senasis Vilnius galėtų tapti panašus į didelį ir šiuolaikišką miestą“.

Vakaras vyks sausio 22 d. 17 val. Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Arsenalo g. 3).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas