KGB šnipinėjęs vokietis: „Viską dariau dėl banalios priežasties“

Albrechtas Dittrichas, dar žinomas Jacko Barsky slapyvardžiu, – greičiausiai paskutinis KGB agentas JAV. Jis, nuo 1978 metų šnipinėjęs sovietų slaptosioms tarnyboms, galiausiai savo istoriją atvėrė visuomenei.

Iš kuklaus, bet gabaus studento A.Dittrichas tapo sovietų agentu Jacku Barsky, kuris dabar gailisi savo praeities žygių.
Iš kuklaus, bet gabaus studento A.Dittrichas tapo sovietų agentu Jacku Barsky, kuris dabar gailisi savo praeities žygių.
Iš kuklaus, bet gabaus studento A.Dittrichas tapo sovietų agentu Jacku Barsky, kuris dabar gailisi savo praeities žygių.
Iš kuklaus, bet gabaus studento A.Dittrichas tapo sovietų agentu Jacku Barsky, kuris dabar gailisi savo praeities žygių.
A.Dittricho nelegalią veiklą atskleidęs FTB agentas J.Relly (iš kairės) tapo vokiečio draugu.
A.Dittricho nelegalią veiklą atskleidęs FTB agentas J.Relly (iš kairės) tapo vokiečio draugu.
Daugiau nuotraukų (3)

Jolita Venckutė, specialiai lrytas.lt, Berlynas

Jun 4, 2015, 11:08 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 8:17 AM

Šią savaitę vienas paslaptingiausių sovietų agentų papasakojo savo istoriją vokiečių žurnalistams. Šnipas prisipažino, kad tokį jo gyvenimo kelią lėmė ne politika, ne idealai ir ne pinigai.

Priežastis esą buvo banalesnė ir patvirtino stereotipus bei posakius – vyras prisipažino buvęs silpnavalis, mat jo pasirinkimą šnipinėti lėmė moterys. Vyras per du dešimtmečius sukūrė dvi šeimas dviejose šalyse ir 6794 dienas gyveno du sudėtingus gyvenimus.

Suėmė po dešimtmečių

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) įgudęs kovoti su užsienio šalių žvalgyba. Bet FTB agentai A.Dittrichą sulaikė tik 1997 metų gegužės mėnesį prie Delavarų upės važiuojantį savo „Mazda 323“ iš Niujorko.

„Ar aš areštuotas? Kodėl užtrukote taip ilgai?“ – kone nusivylęs tepaklausė A.Dittrichas jį sustabdžiusio FTB agento.

Tik labai gerai įsiklausius jo balse buvo galima išgirsti menkutį akcentą. Klausimas ne be pagrindo: 1997-aisiais Sovietų Sąjungos nebebuvo, o ir Šaltasis karas jau buvo istorija.

Sulaikytas komunistų agentas tuo metu buvo 47-metis Jackas Barsky. Aukštas blondinas. Vedęs, turintis vaikų, gyvenantis priemiestyje. Kaip milijonai kitų amerikiečių, kas rytą važiuojantis į darbą, su dukra žaidžiantis krepšinį ir kartais su kaimynais sode kepantis mėsą, ją užgeriantis alumi.

Taip jis būtų daręs ir toliau, jei ne FTB kontržvalgybos agentas Joe Relly, amerikietis patriotas, konservatorius ir katalikas.  A.Dittrichas buvo didžiausia jo sugauta žuvis.

J.Relly apsimetė ornitologu, stebinčiu paukščius iš kaimyninio namo. Jis stebėjo kaimyno kasdienybę, kol vieną dieną jo žmona aptiko, kad vyras gyvena dvilypį gyvenimą. Teisindamasis jis lyg tarp kitko prisipažino, kad šnipinėjo KGB.

J.Relly suimtą A.Dittrichą visą savaitgalį tardė viename motelyje. Šis prisipažino ir net parodė, kokiais būdais perdavinėjo informaciją KGB, papasakojo apie rusų agentų rengimo ir jų darbo metodus.

FTB nusprendė geriau pasinaudoti A.Dittrichu negu supūdyti jį kalėjime. Taip vokietis išvengė bausmės. Ir net susidraugavo su J.Relly, su kuriuo iki šiol žaidžia golfą.

Dvilypis agento gyvenimas

Jacko Barsky istorija prasidėjo dar 1969 metais.

Tada 20-metis studentas iš Jėnos miesto tvirtai tikėjo, kad socializmas ir marksizmas gerokai pranašesni už kapitalizmą. Tuometėje Vokietijos Demokratinėje Respublikoje (VDR) jis tikėjosi tapti chemijos profesoriumi.

Vieną šeštadienį į jo kambario studentų bendrabutyje duris pasibeldė pilku kostiumu apsirengęs 40-metis vyriškis, prisistatė esąs Carlo Zeisso optikos gamyklos atstovas ir pasiūlė jaunuoliui pasikalbėti apie jo ateitį.

A.Dittrichas instinktyviai nujautė, kad bus kalbama apie valstybės saugumo tarnybą. Ką daryti, kai esi apimtas asmeninės krizės?

A.Dittrichas tuo metu visais būdais bandė pamiršti savo didžiąją meilę Rosi, kuri po ketverių draugystės metų pasirinko kitą. Jis pasinėrė į studijas. Pasiūlymas iš esmės pakeisti gyvenimą atėjo pačiu laiku.

Pilkasis VDR slaptosios tarnybos „Stasi“ agentas supažindino A.Dittrichą su vietiniu KGB agentu, kuris kaipmat pamatė, kad jis smalsus ir gabus. Berlyne, Karlshorsto kareivinėse, jaunuolis pamokytas rinkti informaciją, slapto rašto ir kaip atsikratyti persekiotojų.

Tomis dienomis šokių vakarėlyje A.Dittrichas susipažino su Gerlinde – trapia šviesiaplauke, kurią įsimylėjo iš pirmo žvilgsnio. Bet KGB jau nenorėjo paleisti studento iš savo rankų. KGB karininkas Berlyne leido jam pasirinkti: arba jis apsisprendžia išsiskirti su Gerlinde ir praleisti įdomų gyvenimą Vakaruose, arba liks mažu pėstininku žemės ūkyje VDR.

Studentas pasirinko darbą slaptosiose tarnybose, tačiau Gerlinde mylėjo jį taip stipriai, kad buvo pasiruošusi jo laukti ir netgi dalytis su KGB. Jaunuoliai susituokė dar prieš A.Dittrichui išskrendant į JAV.

Nuo to laiko vokietis gyveno dvilypį gyvenimą. Jacko Barsky užduotis buvo iš arti stebėti JAV prezidento nacionalinio saugumo patarėjo Zbigniewo Brzezinskio politinį gyvenimą.

Tiesa, vėliau A.Dittrichas prisipažino, kad su Z.Brzezinskiu jis net neužmezgė kontakto. Jo tikrasis darbas buvo pramoninis šnipinėjimas.

Gelbėjo melagio gebėjimai

A.Dittrichas prasitarė buvęs paprasčiausiai geras melagis.  Tai išgelbėjo jį daugelyje situacijų. Kas dvejus metus A.Dittrichas grįždavo į Vokietiją aplankyti šeimos. Gerlinde susilaukė sūnaus Matthio. A.Dittrichas turėjo draugių ir JAV, kur galų gale nusprendė vesti antrą kartą.

Penelope, imigrantė iš Gvinėjos, tuo metu buvo jau nėščia ir netrukus pagimdė dukrą Chelsea, o vėliau dar vieną – Jessie.

A.Dittrichas taip pamilo Chelsea, kad nusprendė nutraukti ryšius su Vokietija. 1988 metais jis persikėlė gyventi į nedidelį miestelį Pensilvanijos valstijoje. KGB jis pranešė užsikrėtęs ŽIV, kurį galima gydyti tik JAV.

Dukters paragintas jis atvertė naują savo gyvenimo puslapį.

Kai Chelsea suėjo 18 metų, tėvas papasakojo jai apie savo tikrą tapatybę – kad jis yra vokietis ir jau ilgus metus dirba KGB. Ir apie tai, kad Chelsea Vokietijoje turi du brolius: Matthią ir dar vieną – nesantuokinį A.Dittricho sūnų.

Grįžo į gimtinę

A.Dittrichas norėjo pamiršti praeitį, bet Chelsea, kuriai šiandien 27-eri, nusprendė susirasti brolius. Ir jai tai pavyko, mat rasti žmones per socialinius tinklus šiais laikais vis lengviau.

Matthias netrukus atskrido į JAV ir po 27 metų susipažino su tėvu. A.Dittrichas, tapęs kompiuterių specialistu, tuo metu dirbo vienoje Niujorko energetikos kompanijoje ir netikėtai buvo priverstas prisiminti senus laikus.

Už tai, kad jo gyvenimas nesubyrėjo po melo ir apsimetinėjimų konstrukcija, jis turėtų būti dėkingas savo trečiajai žmonai.

Shawna – nuoširdžiai tikinti amerikietė iš Jamaikos – iš karto pareiškė nenorinti dangstyti vyro melo.

Su Shawna A.Dittrichas pradėjo gyvenimą dar kartą – prieš penkerius metus vedė ir susilaukė dukters Trinity.

Žmonos paragintas, buvęs šnipas neseniai vėl buvo nuvykęs į Vokietiją ir aplankė jam svarbias vietas: tėvų namus Saksonijoje, studentų bendrabutį Jėnoje, krepšinio klubo draugus. Norėjo aplankyti ir savo žmoną, bet ji taip ir neatsigavo po vyro dingimo 1988 m. Skelbiama, kad Gerlinde nenori palaikyti su vyru jokių ryšių.

A.Dittrichas sako, kad šis grįžimas į gimtinę – kaip antra paauglystė. Tiktai dabar, sulaukęs 65 metų, jis jaučiasi subrendęs. Visavertis. Moterų dėka tapęs žmogumi. Ir laisvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.