Prancūzijos revoliucionierių laivo kopija atplaukė į Ameriką

Praėjus daugiau kaip dviem šimtmečiams nuo to laiko, kai burlaiviu „Hermione“

Dešimtys prancūzų ir amerikiečių veikėjų taip pat atėjo aplankyti burlaivio „Hermione“ kopijos.<br>AP nuotr.
Dešimtys prancūzų ir amerikiečių veikėjų taip pat atėjo aplankyti burlaivio „Hermione“ kopijos.<br>AP nuotr.
Dabartinis burlaivis „Hermione“ šį ir kitą mėnesį dar bus pagerbtas lankydamasis 11 uostų JAV rytų pakrantėje, kur užsuks ir į Filadelfiją bei Bostoną, o vėliau ir Kanadą.<br>AP nuotr.
Dabartinis burlaivis „Hermione“ šį ir kitą mėnesį dar bus pagerbtas lankydamasis 11 uostų JAV rytų pakrantėje, kur užsuks ir į Filadelfiją bei Bostoną, o vėliau ir Kanadą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2015-06-05 20:04, atnaujinta 2017-11-27 14:20

Prancūzų ir amerikiečių draugystė buvo pažymėta apie 8 val. 21 min. vietos (15 val. 21 min. Lietuvos) laiku 21 šūviu iš „Hermione“ patrankų; iš JAV rytinės pakrantės buvo atsakyta taip pat 21 šautuvo šūviais.

Po kelių minučių visa laivo įgula pasirodė denyje, o pilką dangų nušvietė fejerverkai.

Nepaisydami įkyrios dulksnos keli šimtai žmonių atėjo pasveikinti šio įspūdingo laivo.

Tristiebis burlaivis, kurio pirmtakas atliko tokią pačią kelionę 1780 metais, išėjo į jūrą iš Ekso salos Prancūzijoje balandžio 18 dieną ir leidosi į 3700 jūrmylių kelionę per Atlanto vandenyną.

„Laukiau šios akimirkos 18 metų. Labai emocinga akimirka“, – sakė „Hermione“ draugų grupės prezidentė Brigitte van den Hove-Smith.

Krante žiūrovai mojavo vėliavomis, aidėjo dūdos ir tamburinai, kai kurie žmonės vaikščiojo apsirengę XVII amžiaus rūbus.

„Šiandien tokia nuostabi diena. Niekada neužmiršime Prancūzijos, be kurios mes nebūtume Jungtinės Valstijos“, – sakė Catherine Camillucci iš gretimo Glosterio miesto.

Dešimtys prancūzų ir amerikiečių veikėjų taip pat atėjo aplankyti burlaivio „Hermione“ kopijos.

Būtent Jorktauno uostamiestyje Česapiko įlankoje amerikiečių pajėgos, vadovaujamos George'o Washingtono, kartu su prancūzų kariais, kurių vadas buvo markizas Lafayette'as, 1781 metais pasiekė lemiamą pergalę prieš Britaniją ir privertė ją kapituliuoti.

Lafayette'as, gimęs 1757 metais kilmingoje šeimoje Overnėje, vidurio Prancūzijos pietų regione, prisidėjo prie Amerikos revoliucijos, būdamas 19 metų.

Dabartinis burlaivis „Hermione“ šį ir kitą mėnesį dar bus pagerbtas lankydamasis 11 uostų JAV rytų pakrantėje, kur užsuks ir į Filadelfiją bei Bostoną, o vėliau ir Kanadą.

Ryškiausia šventė turėtų būti Niujorke, kur burlaivį „Hermione“ lydės šimtai jachtų ir motorinių valčių pro Laisvės statulą per liepos 4-osios paradą minint JAV Nepriklausomybės dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.