Ar originaliai Valstybės šventes švenčia žinomi Lietuvos žmonės?

Vos po kelių savaičių Lietuva minės savo gimtadienį – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną. Šia proga organizuojamų renginių gausa rodo, kad tikrai mokame džiaugsmingai švęsti, o laikai, kai būdavo apsiribojama tik oficialiu paminėjimu, – jau užmarštyje.

Aktorius Rimantas Bagdzevičius ir Andrius Mamontovas Sausio 13-osios minėjime Nepriklausomybės aikštėje šalia Seimo.<br>V.Balkūno nuotr.
Aktorius Rimantas Bagdzevičius ir Andrius Mamontovas Sausio 13-osios minėjime Nepriklausomybės aikštėje šalia Seimo.<br>V.Balkūno nuotr.
Olimpinis čempionas Virgilijus Alekna.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Olimpinis čempionas Virgilijus Alekna.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Dainininkė Ingrida Kazlauskaitė.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Dainininkė Ingrida Kazlauskaitė.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Prodiuseris Edvardas Žičkus.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Prodiuseris Edvardas Žičkus.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Aktorius Rimantas Bagdzevičius.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Aktorius Rimantas Bagdzevičius.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt

Jun 16, 2015, 3:52 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 3:08 AM

Lietuvoje stiprėja tradicija originaliai paminėti valstybines šventes, tad šįkart naujienų portalas lrytas.lt apklausė žinomus mūsų šalies žmones, teiraudamasis, ką ši diena jiems reiškia ir kaip jie planuoja švęsti.

„Su visais lietuviais giedu himną“ – Ingrida KAZLAUSKAITĖ, dainininkė

Man tai diena, kai atsigręžiame į prieštaringus istorijos vingius. Ji primena mūsų valstybei, jos susikūrimui ir klestėjimui ypač svarbius ir reikšmingus įvykius, tai yra pirmąjį ir vienintelį Lietuvos karalių Mindaugą.

Tai mūsų istorija, kurią kiekvienas šalį gerbiantis žmogus privalo žinoti, minėti ir perduoti savo vaikams bei vaikaičiams iš kartos į kartą. Valstybės dieną mes atiduodame pagarbą ir išreiškiame padėką mūsų pirmajam suvienytos Lietuvos valstybės valdovui, kunigaikščiui Mindaugui ir šią ypatingą dieną minime jo vainikavimo karaliumi šventę. Ši data – labai svarbus mūsų valstybės istorinis faktas.

Laikausi tradicijų, stengiuosi nepraleisti valstybinių švenčių minėjimų, proginių renginių. Kartu svarbiausia, kaip ir dera Lietuvos Respublikos piliečiui, palaikyti pilietiškumą skatinančias iniciatyvas, nepamiršti iškelti trispalvės, taip pat sutartą valandą vienu metu visiems giedoti Lietuvos himną. Mano manymu, tai pati gražiausia ir labiausiai suvienijanti po visą pasaulį išsibarsčiusius tautiečius tradicija, kurią kiekvienas iš mūsų privalo puoselėti ir tęsti.

Šiemet Valstybės dieną švęsiu koncertuodama su šeima. Tad iš esmės šią ypatingą dieną minėsime kartu su visais mūsų tautiečiais.

„Sugalvota šventė. Ir Mindaugas, ir karalystė – kaip mitologija“ – Rimantas BAGDZEVIČIUS, aktorius

Jei atvirai, – beveik visas Valstybės dienas švenčiau dirbdamas: arba vaidindamas, arba vesdamas įvairius valstybinius renginius. Šiais metais tradiciškai bus didžiulis renginys Kaune, tad nenusimato laisvadienio.

Tiesą sakant, man Valstybės diena nėra tokia svarbi šventė kaip Vasario 16-oji arba Kovo 11-oji. Kodėl? Todėl, kad aiškiai žinau, jog valstybė buvo paskelbta ir atkurta ir būtent šiomis dienomis.

O Liepos 6-ajai didelių sentimentų nejaučiu galbūt todėl, kad karalius Mindaugas ir šiaip karalystė man atrodo kaip mitologija. Galbūt jos ir reikia, bet man tai – sugalvota, ne tokia tikra šventė kaip kitos, tiesiogiai susijusios su mūsų valstybe.   „Myliu savo šalį kaip savo močiutę“ – Edvardas ŽIČKUS, televizijos laidų prodiuseris

Esu tikras, kad Valstybės diena kiekvienam lietuviui yra ypatinga. Dažnai šią dieną tenka sutikti svetur, todėl visada stengiuosi prisijungti prie vietos lietuvių bendruomenės ir su ja paminėti Liepos 6-ąją. Kaip gražu matyti, kai mažesnis arba didesnis būrelis lietuvaičių gieda himną, dalijasi savo istorijomis apie Lietuvą, niekas neskuba skirstytis, išdidžiai žvelgia į trispalvę.

Jei tą dieną būnu Lietuvoje, einu giedoti „Tautiškos giesmės“. O po to skubu į Šiaulius pas močiutę, nes ji tądien švenčia savo gimtadienį. Tad Valstybės diena man yra dviguba šventė, nes aš labai myliu savo šalį – it savo močiutę. Kaip bus šiemet, kol kas nežinau, bet esu tikras, kad tai bus visai Lietuvai šauni diena.

„Dažniausiai tekdavo švęsti toli nuo Lietuvos“, – Virgilijus ALEKNA, olimpinis čempionas, legendinis lengvaatletis.

Man, kaip ir visiems mūsų šalies patriotams, tai ypač svarbi diena, primenanti, kurgi ir nuo ko ta mūsų valstybė prasidėjo.

Dažnai atrodo, kad sportininkai neturi nieko bendra su istorija, tačiau būtent iš istorijos kylantis patriotizmas, mūsų pergalingi žygiai ir mūšiai, klestėjimo laikotarpiai amžiai įkvepia naujoms šių dienų pergalėms.

Dažniausiai šią dieną tekdavo švęsti kur nors toli nuo Lietuvos, sporto stovyklose arba čempionatuose, ir šie metai, matyt, bus pirmieji, kai galėsiu Valstybės dieną būti kartu su šeima, eiti į renginius. Neabejoju, kad apsilankysime ir oficialiuose, ir plačiajai visuomenei skirtuose renginiuose.

Būtinai užsuksime ir į Valdovų rūmus. Kaip tokią dieną būtų galima neapsilankyti pačiame svarbiausiame mūsų valstybingumo centre?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip Lietuvos pramonė atsilieps į gynybos programas?