Po 200 metų nuo Vaterlo mūšio Britanija tebekovoja su Napoleonu

Propaganda

Britanijos sosto įpėdinis princas Charlesas su žmona Camilla apžiūri Vaterlo mūšio inscenizacijos dalyvius po memorialo Hugumono ūkyje netoli Vaterlo (Belgija) atidengimo birželio 17-ąją. Ten sąjungininkų pajėgos atkakliai grūmėsi su prancūzais, kai Napoleonas karštligiškai bandė pralaužti jų gretas.<br>AP nuotr.
Britanijos sosto įpėdinis princas Charlesas su žmona Camilla apžiūri Vaterlo mūšio inscenizacijos dalyvius po memorialo Hugumono ūkyje netoli Vaterlo (Belgija) atidengimo birželio 17-ąją. Ten sąjungininkų pajėgos atkakliai grūmėsi su prancūzais, kai Napoleonas karštligiškai bandė pralaužti jų gretas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 19, 2015, 5:02 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 6:02 AM

Prancūzijos revoliucionierių ir karalžudžių imperatorius tebekelia baimę jo kaimynams kitapus Lamanšo sąsiaurio, nors jau seniai yra miręs Atlanto vandenyno pietuose esančioje Šv.Elenos saloje, sako britų istorikas ir rašytojas Andrew Robertsas.

„Motinos auklėdavo vaikus, gąsdindamos, kad jeigu jie nesisaugos, jie paklius į nagus Boniui“, – A.Robertsas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje dar buvo vaikų, baugintų būtent šitaip“, – pridūrė jis.

A.Robertso naujausios 900 puslapių biografinės knygos „Napoleonas Didysis“ („Napoleon, the Great“) pavadinimas istoriko tėvynėje išties privertė daugelį iš nuostabos pakelti antakius.

Dauguma britų visų pirma ginčytų, kad epitetas „Didysis“ nelabai tinkamas „mažajam Boniui“, kuris tebėra pašiepiamas dėl savo mažo ūgio, bet itin karingo būdo.

Šį požiūrį atskleidžia televizijos „Channel 4“ neseniai parodytas dokumentinis filmas, kuriame, be kita ko, buvo atkreiptas dėmesys, kad imperatoriaus penis tebuvo 1,5 colio (3,8 cm) ilgio.

„Jam taip pat labai nepasisekė, kad atėjo į valdžią tuo pačiu metu, kai dirbo iškiliausi kada nors Britanijoje gimę politiniai karikatūrininkai – Jamesas Gillray ir Thomas Rowlandsonas , – aiškino A.Robertsas. – Jie kažkodėl visuomet jį vaizdavo mažą kaip nykštuką, bet taip pat itin kraugerišką.“

Tie piešiniai, vaizduojantys „liliputą“, „Korsikos rykštę“ ir „Belzebubą“, neseniai buvo pristatyti naujoje parodoje Londone esančiame Britų muziejuje.

„Nemanau, kad anksčiau koks nors kitas istorinis veikėjas buvo taip juodinamas ir išjuokiamas, kaip buvo juodinamas ir išjuokiamas Napoleonas“, – sakė Napoleono biografijos žinovas Timas Claytonas. 

„Kadangi jo bijai, stengiesi jį sumenkinti, kad jis atrodytų ne toks grėsmingas“, – pridūrė tos parodos kuratorė Sheila O'Connell. 

Propaganda

„Deja, britų požiūris į Napoleoną labai senamadiškas, sukurtas Napoleono karų propagandos“, – pabrėžė A.Robertsas.

Tas konservatyvus įvaizdis, lipdantis Napoleonui „monstro ir piktojo diktatoriaus“ etiketes, buvo itin gajus, nors įsimintina išimtis buvo Antrojo pasaulinio karo laikų Britanijos lyderis Winstonas Churchillis, kuris imperatorių laikė „didžiausiu veiksmo žmogumi nuo Julijaus Cezario“.

„Jis buvo užkariautojas, – pridūrė A.Robertsas. – Žinoma, jis buvo negailestingas. Tačiau visi šie dalykai turi būti vertinami totalinio karo, vykusio 22 metus, kontekste.“

„Kaltinti jį ... dėl visų karų, kurie įvyko ir pražudė Europoje daugybę žmonių – apie 6 mln. – manau, yra visiškai nesąžininga“, – teigė istorikas.

Nesutikdamas su kolegomis, tokiais kaip istorikas Adamas Zamoyski, laikantis Napoleoną „megalomanu, nekompetetingu žmogumi ir uzurpatoriumi“, A.Robertsas argumentuoja, kad jo didvyris buvo tiek agresijos kurstytojas, tiek jos auka.

Britanijos, Austrijos ir Prūsijos monarchai pradėjo pirmąjį karą prieš revoliuciją išgyvenusią Prancūziją 1792 metais, kai Napoleonas „tebebuvo artilerijos jaunesnysis leitenantas“.

Tačiau jis gali būti kaltinamas dėl „pasibaisėtinai oportunistinės atakos Iberijos pusiasalyje prieš Ispaniją 1807-aisiais ir Portugaliją 1808-aisiais – taip pat, be abejo, dėl invazijos į Rusiją“, – pabrėžė A.Robertsas.

Nors Napoleonas patyrė triuškinamą ir lemtingą pralaimėjimą Vaterlo mūšyje, jis buvo vienas iš iškiliausių visų laikų karvedžių, dalyvavęs 60 mūšių ir iškovojęs 47 pergales bei septynerias „lygiąsias“.

Debatai, ar jis buvo tironas, ar didvyris, suteikė peno tūkstančiams knygų, nugulusių Britanijos bibliotekų lentynose ir internetiniuose knygynuose, tokiuose kaip Amazon.co.uk.

Šio veikėjo asmenybė yra itin nuodugniai ir viešai išnagrinėta, todėl A.Robertsą glumina faktas, kad Napoleonas iki šiol gali būti lyginamas su Irako diktatoriumi Saddamu Husseinu, Libijos despotu Muamaru Kadhafi, nacių lyderiu Adolfu Hitleriu arba sovietų diktatoriumi Josifu Stalinu, kaip buvo padaryta neseniai BBC parodytame dokumentiniame filme.

„Tie žmonės neturi absoliučiai nieko bendra – išskyrus tai, kad Napoleonas mėgino veržtis į Rusiją, kaip ir Hitleris“, – sakė istorikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.