Istorinis klausimėlis: kuo karaliai skiriasi nuo kunigaikščių

Žinomas LRT televizijos žurnalistas Arnas Mazėtis neabejoja, kad Valstybės diena daugelį lietuvių džiugina dėl kelių priežasčių – tądien niekam nereikia dirbti, o ir pati šventė vyksta gražiausiu metų laiku, kai yra didžiausia tikimybė, jog bus geras oras.

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanas profesorius R.Petrauskas.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanas profesorius R.Petrauskas.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Žurnalistas A.Mazėtis.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Žurnalistas A.Mazėtis.<br>Valdovų rūmų archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 21, 2015, 12:04 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 1:34 AM

„Dažniausiai šią dieną tenka dirbti, tačiau jei nedirbu – ne tik liepos 6-ąją, bet ir per kitas svarbias valstybės šventes, – apsilankau įvairiuose renginiuose, kurių Vilniuje išties būna daug. Ir smagu, kad pastaruoju metu šie renginiai nėra oficioziniai, o dažniau tiesiog patriotiniai, skirti plačiajai visuomenei“, – sakė A.Mazėtis.

Žurnalistas patikino, kad jam ši diena dažnai primena tai, jog lietuviai turi didžiuotis savo valstybe. „Tokia, kokią mes ją turime – laisva, nepriklausoma ir nedaloma. Tai ne valstybės, o mūsų visų gimtadienis“, – teigė jis ir mielai sutiko pasitikrinti istorijos žinias Valdovų rūmų muziejaus inicijuotame „Istoriniame klausimėlyje“:

A.Mazėčio atsakymus į istorinius klausimus komentuoja Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanas profesorius Rimvydas Petrauskas.

– Kodėl Valstybės diena susieta su Mindaugo karūnavimu?

Arnas Mazėtis: Tai klausimas istorikams, bet aš manyčiau, kad dėl to, jog mes per visą savo istoriją turėjome vieną karalių.

Rimvydas Petrauskas: Visiškai teisingai. Istorikai irgi taip mano.

– Kodėl tik Mindaugas įvardijamas karaliumi, o kiti Lietuvos valdovai – kunigaikščiais?

A. M.: Karalius yra vienas, nes karūna – viena. Matyt, Mindaugas su niekuo nesidalijo ta karūna, tai kitiems teko priimti žemesnį titulą. (Juokiasi.)

R.P.: Vėl puiki istorinė refleksija. Mindaugas buvo pirmasis Lietuvos monarchas, tikrai nenorėjęs su niekuo dalytis karūna. Nebent perduoti savo sūnums. Kadangi ir jie buvo nužudyti, Lietuva prarado karalystės tęstinumo galimybę. Žinoma, po to buvo galima ją atkurti arba gauti (kaip siekė Vytautas) iš naujo, tačiau čia ir slypi Mindaugo išskirtinumo istorija – tik jam vienam tai pavyko.

– O kuo skiriasi karalius nuo kunigaikščio?

A.M.: O kuo skiriasi direktorius nuo generalinio direktoriaus? aktas tas, kad karalius tikriausiai yra vienu laipteliu aukščiau.

R.P.: Generaliniai direktoriai, generaliniai sekretoriai ir visas kitas generalitetas viso labo yra pareigūnai, skiriami konkrečiam laikotarpiui. Karalius yra karalius visą gyvenimą. Ir po mirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.