Rusų carai neturi ramybės – šią savaitę ekshumuos Aleksandrą III

Tiriant bylą dėl paskutinės rusų carų šeimos žūties, artimiausiu metu prasidės imperatoriaus Aleksandro III palaikų ekspertizė. Tai agentūrai „Interfaks“ pranešė Rusijos Federacijos tyrimų komiteto (RF TK) Vyriausiosios kriminalistikos valdybos vyresnysis tyrėjas kriminalistas Vladimiras Solovjovas.

Aleksandras III, Rusijos imperatorius, Lenkijos karalius ir Suomijos didysis kunigaikštis nuo 1881 m. kovo 13 d. iki savo mirties 1894 m. lapkričio 1 d. Paskutinio Rusijos imperatoriaus Nikolajaus II tėvas.
Aleksandras III, Rusijos imperatorius, Lenkijos karalius ir Suomijos didysis kunigaikštis nuo 1881 m. kovo 13 d. iki savo mirties 1894 m. lapkričio 1 d. Paskutinio Rusijos imperatoriaus Nikolajaus II tėvas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2015, 2:05 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 1:35 AM

„Neatmestina, kad šią savaitę Petropavlovsko katedroje prasidės imperatoriaus Aleksandro III kapavietės atidengimo darbai“, – sakė jis pirmadienį.

Tyrimų komitetas atnaujino baudžiamosios bylos dėl paskutinio Rusijos imperatoriaus Nikolajaus II ir jo šeimos žūties tyrimą. Papildomi tyrimai atliekami tam, kad būtų patvirtintas Nikolajaus II vaikų – caraičio Aleksejaus ir didžiosios kunigaikštystės Marijos palaikų autentiškumas. Jų palaikai šiuo metu laikomi Rusijos Federacijos valstybiniame archyve.

Rugsėjį iš Sankt Peterburgo į Maskvą buvo atgabenti Nikolajaus II, jo žmonos Aleksandros palaikų ir Rusijos imperatoriaus Aleksandro II drabužių pavyzdžiai.

Praėjusią savaitę V.Solovjovas pranešė „Interfaksui“, kad priimtas sprendimas ištirti ir Nikolajaus II aplinkos žmonių, kuriuos nužudė bolševikai kartu su caro šeima, palaikus.

„Ekspertizė atliekama. Detalių kol kas atskleisti negaliu. Tai daroma tam, kad papildomai patvirtintume Jekaterinburgo palaikų autentiškumą. Mes turime vieną kapą, jame ir caro šeima, ir jų aplinkos žmonės“, – sakė V.Solovjovas.

Rusų stačiatikių bažnyčia ir kai kurie Romanovų palikuoniai mano, kad kol kas caro šeimos palaikų autentiškumas neįrodytas. Ji tikisi, kad diskusiją užbaigs naujas tyrimas.

Tyrimų komitetas tikisi, kad tyrimų rerzultatai paaiškės iki šių metų pabaigos.

Rugsėjį RF TK neatmetė galimybės atgabenti iš Izraelio į Maskvą didžiosios kunigaikštienės Jelizavetos Fiodorovnos palaikų pavyzdžių. „Tačiau tai labai sudėtinga užduotis: tarptautiniai santykiai, gabenimas iš kitos šalies. Galutinio sprendimo nėra. Kalbama apie Aleksandros Fiodorovnos tikrą seserį – didžiąją kunigaikštienę Jelizavetą Fiodorovną. Ji buvo didžiojo kunigaikščio Sergejaus Aleksandrovičiaus – Maskvos generalgubernatoriaus – žmona“, – tuomet sakė V.Solovjovas.

Parengė Milda Augulytė  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.