Gedimino prospektu karvės nėjo jau 150 metų

Jeigu žemdirbių ryžtas neišblės ir jie į protesto mitingą Gedimino prospekte ateinantį trečiadienį atsiveš karvių, į Vilniaus istoriją bus įrašytas naujas puslapis, nes šia gatve karvės nėjo jau 150 metų.

Išskyrus arklius, 1903 metų Lukiškėse kitokių gyvulių nematyti.<br>Archyvo nuotr.
Išskyrus arklius, 1903 metų Lukiškėse kitokių gyvulių nematyti.<br>Archyvo nuotr.
Per gėjų eitynes sučiupus ožkos savininką, pareigūnams teko pasirūpinti augintine.
Per gėjų eitynes sučiupus ožkos savininką, pareigūnams teko pasirūpinti augintine.
Išskyrus arklius, 1903 metų Lukiškėse kitokių gyvulių nematyti.
Išskyrus arklius, 1903 metų Lukiškėse kitokių gyvulių nematyti.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Mar 29, 2016, 1:15 PM, atnaujinta May 31, 2017, 7:30 AM

Pastarąjį kartą karvės kanopa dabartinį Gedimino prospektą lietė dar tada, kai Lukiškės buvo gūdus priemiestis, o vėliau aikštėje įkurdintas turgus.

Tad pieno gamintojų noras į sostinės centrinę gatvę atvežti karvių bandą buvo netikėtas ir savivaldybei, ir veterinarams.

Apskritai užtektų vienos rankos pirštų, kad suskaičiuotum didesnius gyvūnus, kurie buvo pakliuvę į Gedimino prospektą šiame ir praėjusiame amžiuje. Miestas gyvūnijos pasauliui išties nesvetingas.

Grasina nutraukti piketą

Dėl mažų pieno supirkimo kainų Gedimino prospekte protestuosiantys pienininkai prašė leidimo žmonėms, bet ne karvėms. Apie gyvulius jie užsiminė tik žodžiu.

Tad savivaldybė įspėjo, kad jeigu Gedimino prospekte pasirodys karvių, policija turės teisę tokį piketą nutraukti.

Tačiau pienininkai kol kas neatlyžta ir tikina, kad į prospektą atgins ir kokį šimtą karvių.

Nuotraukose – vien arkliai

Diplomatas ir fotografijos istorikas Dainius Junevičius pasakojo, kad tos miesto dalies, kuria dabar driekiasi Gedimino prospektas, senose nuotraukose užfiksuoti tik arkliai ar žirgai.

Arklių kinkiniai matyti ne vienoje nuotraukoje iš to laikotarpio, kai Lukiškėse buvo įkurdintas miesto turgus.

Pavyzdžiui, tokia yra 1903 metų fotografija.

Kitoje nuotraukoje, kurioje matyti arklio traukiama konkė, – Vilniaus Katedros aikštė XX amžiaus trečiajame dešimtmetyje.

Lukiškių turgaus vieta caro patvirtintame plane pažymėta 1837 metais. O pats turgus atsirado 1860-aisiais.

Pagal tų metų projektą Lukiškėse turėjo būti įkurti penki turgūs. Tačiau vieta buvo nepatenkinti visų sluoksnių miestiečiai ir prekeiviai. Mat rudenį Lukiškėse telkšodavo balos, o žiemą būdavo šalta.

Tad iš pradžių buvusi didelė turgaus teritorija vėliau sumažėjo. XIX amžiaus pabaigoje Lukiškėse pradėtos rengti žemės ūkio produkcijos parodos.

Tam buvo pastatytas didžiulis lentų paviljonas. Gali būti, kad tuo metu Lukiškes buvo pasiekę ne tik arkliai, bet ir kiaulės, kitokie naminiai gyvuliai.

1897 metais paviljone garsus Vilniaus pirklys Solomonas Gurvičius įrengė cirką. Turbūt jame miestiečius linksmino ir įvairūs žvėrys.

Baisėjosi mėšlo krūvomis

D.Junevičiaus teigimu, gyvulių įvairove Lukiškės galėjo pasigirti nebent XIX amžiaus pradžioje, kai ši vietovė buvo retai urbanizuota. Tiesa, prie Tauro kalno buvo įkurtos rusų kariuomenės kareivinės, jose buvo ir arklidės.

Į Vilnių iš Austrijos atvykęs gydytojas Jozefas Frankas piešė tokį priemiesčių, tarp jų ir Lukiškių, vaizdą: čia galėjai užuosti ir pamatyti žmogaus ūgio mėšlo krūvas.

Vadinasi, gyvulių priemiesčių gyventojai augino daug. Tuo metu Lukiškių priemiestyje beveik 96 procentai namų buvo mediniai, nemažai lūšnų.

Jojiką sučiupo policija

Tiesa, arklių ir žirgų Gedimino prospekte galima sutikti ir šiomis dienomis.

Pavyzdžiui, 2013 metais per „Baltic Pride“ eitynes tvarką saugojo raiti policijos pareigūnai.

Jodinėdamas po Gedimino prospektą 2008-aisiais dėl greta namo nutiesto pietinio aplinkkelio protestavo verslininkas Laimūnas Rožukas. Vaizdas policijos pareigūnams pasirodė neįprastas ir jie jojiką sulaikė dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo.

Esą L.Rožukas sutemus jojo šaligatviu.

Kai vienas policijos ekipažas protestuotoją vežė į komisariatą tapatybei nustatyti, jo prie medžio netoli Seimo pririštą žirgą saugojo kitas patrulis.

Tačiau tai neišgąsdino L.Rožuko ir jis kitą kartą Gedimino prospektu jojo viena ranka laikydamas žąsį. Pasukęs į Konstitucijos prospektą, verslininkas sustojo prie savivaldybės ir ketino naminį paukštį įteikti merui.

Ožką vežiojo po komisariatus

Dar vienas naminis gyvulys, lankęsis Gedimino prospekte šiais laikais, – ožka. Per tas pačias „Baltic Pride“ eitynes buvo ir tam nepritariančiųjų. Eitynių dalyvius jie pasitiko Lukiškių aikštėje.

Labiausiai iš minios išsiskyrė vienas protestuotojų, kuris eitynes stebėjo atsivedęs ožką.

„Jos vardas – Simonko“, – pareiškė vyriškis. Anot pašnekovo, jis tokį vardą gyvuliui suteikė Lietuvos gėjų lygos pirmininko Vladimiro Simonko garbei.

Kaip ir L.Rožuko žirgas, policininkams ožka pridarė vargo, mat sulaikius šeimininką, iškilo klausimas – o kur šį gyvulį priglausti? Tad kol vyriškis buvo apklausiamas, pareigūnai vežiojo ožką iš komisariato į komisariatą.

Briedis apgadino mašiną

Nežinia, ar prieš porą metų į Vilnių užklydęs briedis pasiekė Gedimino prospektą. Bet šalia esančioje T.Vrublevskio gatvėje tikrai apsilankė. Čia šokdamas per automobilį „Volkswagen Golf“ žvėris jį apgadino.

Po to briedis įšoko į Nerį ir į krantą išlipo tik prie Žvėryno tilto. Ten jis buvo užmigdytas ir nuvežtas į mišką.

Tikro briedžio gaudynes matė nedaug kas, o butaforinis kurį laiką stovėjo V.Kudirkos aikštėje. Prie jo mielai fotografavosi vilniečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.