Gidai įspėjo: „Vilniuje atverti vartai istorijos grobikams!“

Kai atvykę turistai iš Lenkijos didžiuodamiesi šaukia „Wilno nasze“ (Vilnius mūsų – lenk.), o baltarusiai įsivaizduoja atvykę į senąją Baltarusijos sostinę, nes Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė esą buvusi baltarusių valstybė – mums kelia tik šypseną.

R.Garuolis perspėjo, kad iš turizmo rinkos išstūmus vietos gidus, Lietuvos istorija atsidurs klastotojų rankose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Garuolis perspėjo, kad iš turizmo rinkos išstūmus vietos gidus, Lietuvos istorija atsidurs klastotojų rankose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Turistų grupes po Vilnių vis dažniau vedžioja atvykėliai gidai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Turistų grupes po Vilnių vis dažniau vedžioja atvykėliai gidai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Turistų grupes po Vilnių vis dažniau vedžioja atvykėliai gidai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Turistų grupes po Vilnių vis dažniau vedžioja atvykėliai gidai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Turistų grupes po Vilnių vis dažniau vedžioja atvykėliai gidai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Turistų grupes po Vilnių vis dažniau vedžioja atvykėliai gidai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 19, 2016, 2:38 PM, atnaujinta May 15, 2017, 11:07 AM

Bet netrukus gali būti visai nejuokinga, nes vietinius vedlius po miestą iš siauros rinkos išstumia su turistais atvykę tų šalių agentūrų gidai, neretai net be licencijų. Vilniaus gidai įsitikinę, jog atvykėlius, turistams tendencingai pateikiančius sostinės ir visos Lietuvos istoriją, palaiko Turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos. O saviškų gidų gildijai esą kasama kapo duobė.

Taip teigė prie Turizmo departamento susirinkusio piketo, kurį sukvietė Lietuvos gidų profesinė sąjunga (LGPS), dalyviai.

Atims duonos kąsnį

„Gidai atsidūrė apverktinoje padėtyje. Iš 4 tūkstančių turinčių licenciją profesionalų Lietuvoje tik 400 turi pastovų darbą. O ir paskutinį duonos kąsnį iš mūsų atėmė Turizmo departamentas, lengva ranka leidęs su turistų grupėmis atvykusiems užsienio gidams organizuoti ekskursijas“, – piktinosi LGPS pirmininkas Ričardas Garuolis. Jo teigimu, Turizmo departamento valdininkai lengva ranka dalija atvykėliams rengti ekskursijas po Vilnių, o vietiniai vedliai po miestą, profesionalai lieka it musę kandę.

„Konkurencija būtų pusė bėdos. Tačiau Ūkio ministerijos, Turizmo departamento valdininkai išduoda per agentūras laikinas licencijas net nelegaliems gidams. Buvo atvejų, kai tokius nelegalus pričiupo mūsų policija, o departamentas išrašė jiems leidimus vadovauti ekskursijoms po Vilnių atgaline data“, – skundėsi turistų vedlių profsąjungos vadovas.

Jo įsitikinimu, valdininkai grubiai pažeidė įstatymus, nes išduoti vienkartinę licenciją užsienio piliečiams teikti gido paslaugas Lietuvoje esą gali tik speciali komisija iš ministerijos, visuomeninių organizacijų ir turizmo ekspertų istorijos. Smūgis istorijos sargybiniams R.Garuolis teigė, kad tokia Turizmo departamento praktika kerta per kinkas informacinio karo pirmosiose gretose žengiantiems vietos gidams.

„Gidai yra mūsų šalies istorijos sergėtojai, informacinio karo kariai, nes jų lūpomis teisingai pasakojama apie Vilniaus, Lietuvos istoriją. O atvykusieji su grupėmis, tarkime, iš Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos neretai pateikia subjektyvų, mūsų šalies įvaizdį iškreipiantį pasakojimą. Girdėjau, kaip lenkas gidas iš Lenkijos atvykusiems turistams aiškino, jog Vilnių įkūrė lenkai, net Trakų pilį lenkai pastatė. Ir apskritai Vilnius yra jėga atplėštas nuo Lenkijos, lietuviai esą degte dega neapykanta lenkams. O juk į Vilnių per metus atvyksta apie 200 tūkstančių turistų iš Lenkijos. Tad įsivaizduokite, už kokius Lenkijos politikus jie balsuos, draugiškus Lietuvai, ar ne. Taip ir norisi paklausti Ūkio ministro Evaldo Gusto ir Turizmo departamento valdininkų: kam jūs tarnaujate?“ – degdamas patriotiniu įkarščiu kalbėjo R.Garuolis.

Turistus vedžioja už nosies?

Daug metų po Vilnių turistus vedžiojusi, gidų kursus organizuojanti Aldona Mikulionienė pritarė kolegai: problema tikrai yra.

„Panašu, kad Lietuvos gidus profesionalus siekiama sunaikinti, atlaisvinti vietą užsienio agentūroms. Tai būtų tik pusė bėdos. Blogai, kad atvyksta daug neprofesionalių, nežinia kur parengtų gidų. Jų pasakojimai apie Vilnių, Lietuvą kartais verčia pašiurpti. Pavyzdžiui, Vokietijoje beveik nėra jokios informacijos apie 1941-ųjų birželio sukilimą Lietuvoje.

Vengiama rašyti, kad holokaustą Lietuvoje organizavo vokiečių naciai. Su grupėmis atvykę vokiečių gidai ir pasakoja savo turistams, kad lietuviai patys, savo iniciatyva ėmė šaudyti žydus. Mes pristatomi pasauliui kaip žydšaudžių šalis“, – sunerimusi sakė Vilniaus gidė veteranė.

A.Mikulionienė, vadovaujanti gidų kursams Vilniuje, teigė, jog čia mokosi ir užsieniečiai, apsigyvenę Lietuvoje, jie išmokomi objektyviai perteikti turistams pasakojimus apie mūsų šalį, jos kultūros objektus.

„Gidų kursus lankė ir japonė, dvi kinės. Vilniaus lenkų taip pat parengiame nemažai, kad vestų ekskursijas po sostinę lenkų kalba. Kiek patyriau, jie objektyviai pasakoja, profesionaliai. Bet gretai nebebus prasmės rengti profesionalų vietoje, juos baigia išstumti mėgėjai iš turizmo agentūrų, atvykstantys su grupėmis. Dėl savęs aš nepergyvenu, man jau pensija ant nosies. Bet jauniems gidams teks eiti šunimis šėko pjauti“, – apgailestavo A.Mikulionienė.

Pasigedo mokančiųjų kalbas

Tačiau ne visi turistinių ekskursijų organozatoriai, kalbėdami apie užsieniečių gidų invaziją, įžvlegia tik blogybes. Konkurencija turėtų paskatinti Lietuvos turistų vedlius uoliau mokytis daugiau užsienio kalbų – ne vien tik rusų ir anglų.

„Aš suprantu mūsų gidų nerimą“, – sakė bendrovės „Senamiesčio gidas“ direktorius Jonas Ignatonis. – „Bet reikia pripažinti ir kitą problemos pusę. Iš mūsų, turizmo orgamizatorių, varpinės žiūrint, vietos gidų kvalifikacija nepakankama, kai tenka ieškoti ekskursijų vadovų, gerai kalbančių vokiečių, prancūzų kalbomis, jau nieko nesakau apie kinų, japonų kalbas. Jų per mažai. Anglų, rusų kalbą mokančių užtenka. O štai jei prireikia laisvai prancūziškai, vokiškai kalbančių vietinių gidų – sudėtinga. Pasitaiko atvejų, kad užsienio agentūroms, kurios prašo tokių paslaugų vasaros metu, kartais tenka atsakyti neigiamai“.

Kaip nori, taip pasakoja

Turizmo departamento Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vedėjas Tadas Žentelis neigė, kad iš užsienio šalių atvykusių nelegalių gidų veikla įteisinama, o atvykėliai nekontroliuojami.

„Valstybinis turizmo departamentas vykdo priežiūros ir stebėsenos funkcijas, susijusias ir su gidais, bei tuo tikslu organizuoja gidų tikrinimus. Šiais metais atlikti 3 tikrinimai, kurių metu tikrinta apie 50 gidų. Nubaustas vienas Lenkijos gidas, kuriam teismas skyrė baudą“, – teigė T.Žentelis.

Jis tvirtino, kad jokia komisija nėra įgaliota išduoti nei leidimų, nei licencijų.

„Jokie leidimai ir licencijos ES ir Šveicarijos piliečiams-gidams nėra reikalingos. Yra tik prievolė pateikti Turizmo departamentui nustatytos formos deklaraciją apie ketinamas teikti pasaugas“, – aiškino T.Žentelis.

Bet valdininkas pripažino, jog įstatymiškai gidų paslaugų turinys nėra kontroliuojamas.

Tai reiškia, kad su turistų grupėmis atvykę užsieniečiai gidai gali laisvai, pagal savo valią interpretuoti Lietuvos istoriją, faktus. Tad jei lenkų gidas saviškiams turistams kals į galvas, kad „Wilno nasze“, gi turistų vadovas iš Rusijos pasakos, kaip sovietų kariai išvadavo Vilnių, o nedėkingi lietuviai išniekino Žaliojo tilto skulptūras – nieko nepadarysime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.