Šlovės ir gėdos istorijos: kas sieja Lietuvą ir „The Beatles“?

„Jeigu kas nors ir buvo penktasis bitlas – tai buvo Brianas“, – taip apie ryšių su Lietuva turėjusį vadybininką Brianą Epsteiną sakė „The Beatles“ narys Paulas McCartney.

Brianas Epsteinas su grupės „The Beatles“ nariais.<br>ViDA Press (Roy Cummings/insight media) nuotr.
Brianas Epsteinas su grupės „The Beatles“ nariais.<br>ViDA Press (Roy Cummings/insight media) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2016, 5:16 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:06 PM

Kas buvo tas B.Epsteinas ir kuo jis susijęs su mūsų šalimi? Apie tai galima sužinoti knygoje “Pasaulio lietuviai: šlovė ir gėda“, kurią išleido leidykla „Alma littera“.

Pateikiame knygos skyrių „Brianas Epsteinas – žmogus, padovanojęs pasauliui „The Beatles“.

* * *

Profesija: verslininkas, vadybininkas.

Gimimo data ir vieta: 1934 m. Liverpulis, Anglija.

Mirties data ir vieta: 1967 m. Londonas, Anglija.

Įspūdingiausi gyvenimo momentai: grupės „The Beatles“ vadybininkas, kuris, išgirdęs jų muziką, savo įtaka ir finansine parama pakėlė juos iki neregėtų aukštumų.

Ryšys su Lietuva: nors buvo Anglijos pilietis, turėjo litvakiškų šaknų – jo senelis, būdamas 16 metų, iš Lietuvos atvyko gyventi į Didžiąją Britaniją, o močiutė į šią šalį atvyko iš Rusijos.

George’as Harrisonas įteikė geram Briano draugui į laikraštį suvyniotą chrizantemą ir paprašė padėti ją prie vadybininko kapo. Žydų laidotuvėse gėlės dažniausiai nepageidaujamos, tačiau laidojant G. Epsteiną draugas įmetė bitlų dovanotą gėlę ir ji tuoj pat atsidūrė po žeme.

Galbūt juos mylite, galbūt jų nekenčiate, galbūt jums jie nerūpi, tačiau visi esate girdėję apie legendinę grupę „The Beatles“. Retai susimąstome, kad nors bitlai ir buvo puikūs muzikantai, jiems tapti tokiems garsiems, kokie tapo, vien muzikinio talento gal ir būtų nepakakę – tam reikėjo ir labai gerų vadybos įgūdžių.

1934 m. gimęs Brianas Epsteinas net neįsivaizdavo, kokia šviesi ateitis jo laukia, ir šlovę pasiekė nelengvai. Jis buvo išmestas iš dviejų mokyklų už tinginiavimą ir prastus pažymius. Tėvai kilnojo jį iš vienos mokyklos į kitą, kol galiausiai Brianas ilgesniam laikui pasiliko mokytis Rekino koledže ir ten išmoko griežti smuiku. Jaunasis Epsteinas norėjo būti drabužių dizaineris, tačiau tėvas neleido jam siekti svajonės, liepė grįžti namo ir dirbti šeimos baldų parduotuvėje.

1952 m. jis buvo pašauktas į tarnybą Didžiosios Britanijos kariuomenėje. Po tarnybos, grįžęs į Liverpulį, jis pradėjo lankytis pas psichiatrą, šiam prisipažino, kad yra homoseksualus. Kadangi gydytojas buvo Epsteinų šeimos draugas, jis papasakojo apie tai Briano tėvams ir patarė jam palikti Liverpulį. Psichiatrui jaunasis Epsteinas buvo prisipažinęs, jog nori tapti aktoriumi, tad tėvai išleido jį į aktorystės studijas Londone.

Tačiau Londone Brianas ilgai neužtruko – studijas metė po trečio pusmečio, teigdamas, jog tapo per gabiu verslininku, kad būtų studentas, ir grįžo į Liverpulį. Ten tėvas iškart įdarbino jį šeimos atidarytos muzikos parduotuvės NEMS įrašų skyriuje. Jaunasis Epsteinas dirbo ypač sunkiai, tačiau darbo vaisiai buvo saldūs – parduotuvė tapo viena didžiausių Šiaurės Anglijoje.

B. Epsteinas bitlus pirmąkart pamatė „Mersey Beat“ žurnale, kuris priklausė Johno Lennono buvusiam klasės draugui. Vėliau B. Epsteinas net ėmė rašyti į šį leidinį, tad grupė prieš akis jam šmėžavo dažnai.

1961 m. lapkričio 9 d. jaunasis verslininkas nusprendė apsilankyti klube, kuriame turėjo pasirodyti „The Beatles“. Kaip jis pats atsiliepė: „Mane iškart sužavėjo jų muzika, ritmas ir humoro jausmas scenoje. Net vėliau, kai susipažinome, man darė įspūdį jų žavesys. Ir nuo tada viskas prasidėjo.“ (38) Bitlai dar tris savaites grojo tame pačiame klube, o B. Epsteinas vis lankydavosi jų pasirodymuose. Jis susisiekė su jų buvusiu vadybininku, norėdamas pasitikslinti, ar jis nebeturi ryšių su grupe, ir šis patarė geriau net neprasidėti su šia kompanija.

Tik paskyręs susitikimą su „The Beatles“, B. Epsteinas suprato, apie ką kalbėjo jų buvęs vadybininkas – nė vienas bitlas nepasirodė laiku. Johnas Lennonas, Pete’as Bestas (tuometinis grupės būgnininkas, kurį vėliau B. Epsteinas atleido kitų grupės narių prašymu) ir George’as Harrisonas į susitikimą atvyko tiesiai iš baro ir pasakė, jog Paulas McCartney neseniai atsikėlė ir šiuo metu prausiasi. Briano pyktis atslūgo, kai G. Harrisonas pasakė: „Jis gal ir vėluos, bet užtat bus labai švarus.“ (39) 

Po dar kelių susitikimų B. Epsteinas pasirašė su bitlais penkerių metų sutartį, vėliau ją vis pratęsdavo. Jis įkūrė vadybos įmonę „NEMS Enterprises“, tėvams pasakęs, jog grupės reikalų tvarkymas neturės įtakos jo darbui šeimos versle.

Nors neturėjo jokios patirties, naujasis vadybininkas kaip reikiant sutvarkė bitlus – anksčiau jie per koncertus dėvėdavo mėlynus džinsus ir odinius švarkus, sustodavo ir nutraukdavo dainas kada panorėję, arba kai kas nors iš publikos paprašydavo atitinkamos dainos, scenoje gerdavo, valgydavo ir rūkydavo. Epsteinas tai pakeitė – grupės nariai ilgainiui, nors ir protestuodami, pradėjo dėvėti švarkus su kaklaraiščiais. Grupės simboliu tapęs sinchroninis „The Beatles“ nusilenkimas pasirodymo pabaigoje taip pat buvo B. Epsteino idėja.

Visas sunkus darbas davė vaisių – bitlai pradėjo groti geresniuose klubuose, jų koncertus lankė daugiau žmonių, jie galėjo kelti koncertų bilietų kainas... Tolesnė jų istorija ir taip gerai žinoma.

Tačiau „The Beatles“ sėkme ilgai džiaugtis B. Epsteinas negalėjo – būdamas vos 32-ejų, 1967 m. rugpjūčio 27 d. jis perdozavo migdomųjų vaistų, užgerdamas alkoholiu. Bitlai tuo metu buvo Velse, į jo laidotuves neatvyko, norėdami suteikti šeimai ramybę ir nepritraukti daug gerbėjų ir žurnalistų. G. Harrisonas įteikė geram Briano draugui į laikraštį suvyniotą chrizantemą ir paprašė padėti ją prie vadybininko kapo. Žydų laidotuvėse gėlės dažniausiai nepageidaujamos, tačiau laidojant B. Epsteiną draugas įmetė bitlų dovanotą gėlę ir ji tuoj pat atsidūrė po žeme.

J. Lennonas vėliau teigė po B. Epsteino mirties pradėjęs nujausti grupės pabaigos pradžią. Taip ir nutiko – grupė 1970 m. nustojo groti kartu, ir visi pasuko savais keliais. Visi žinome, kad pripažįstami keturi pagrindiniai bitlai: Johnas Lennonas, Paulas McCartney, George’as Harrisonas ir Ringo Starras. Tačiau grupės istorijoje gausu „penktųjų bitlų“, iki šiol diskutuojama, kas gi buvo tas tikrasis penktasis. Nuomonių yra įvairių – net grupės branduolys nesutarė šiuo klausimu, tačiau, P. McCartney teigimu, „jeigu kas ir buvo penktasis bitlas – tai buvo Brianas“ (40).

Paulo McCartney teigimu, „jeigu kas ir buvo penktasis bitlas – tai buvo Brianas“.

38 Martin Lewis. The Life of Brian (https://www.brianepstein.com/brian.html). Vertimas autorių. 39 Frankly speaking: Brian Epstein. BBC Archive (https://www.bbc.co.uk/archive/mersey/5184.shtml). Vertimas autorių. 40 Emily Handley. Brian Epstein Play to Open in Liverpool. The Telegraph, 27 August 2012 (https://www.telegraph.co.uk/culture/9494823/Brian-Epstein-Play-to-Open-in-Liverpool.html). Vertimas autorių.

* * *

77 lietuvių kilmės asmenų iš viso pasaulio šlovės ir gėdos istorijos

Mes, lietuviai, esame įpratę savo tautą vertinti kukliai ir mažai žinome, kiek daug šlovingų ir ne itin dalykų yra nuveikę mūsų tautiečiai visame pasaulyje.

Supermeno sukūrimas, zombių atvedimas į popkultūrą, gitarų, kuriomis grojo „The Beatles“, gamyba, skrydžiai į kosmosą, baudų metimo pamokos Shaquille‘ui O‘Nealui – tai tik keletas pasiekimų, kuriais pasaulį praturtino asmenys, kurių kilmės šaknys slypi Lietuvoje.

Šiuos ir kitus Lietuvoje mažai žinomus mūsų tautiečių ir jų palikuonių pasiekimus aprašo gruodį Lietuvos knygynų lentynas pasiekusi knyga „Pasaulio lietuviai: šlovė ir gėda“, kurią išleido leidykla „Alma littera“.

Knygoje galima rasti net 77 asmenų gyvenimo istorijas. Tarp jų – paskutinių „Titaniko“ keleivių maldų klausęs Juozapas Montvila, kovotojas už homoseksualų teises Harvey Milkas, kosmoso užkariautojai Karolis J. Bobko ir Aleksejus Jelisejevas, batų dizaino revoliuciją JAV sukėlusi Beth Levine ir kiti. Visus juos vienija svarbiausias aspektas – ryšys su Lietuva.

„Lietuviais mes laikome Lietuvos piliečius, nesvarbu, ar jų pavardė lietuviška, ar žydiška, ar rusiška, ar lenkiška, ar vokiška, ar dar kokia nors kita, ir jų palikuonis. Taip apsibrėžus, kas yra lietuviai, pasaulyje galima rasti įspūdingų personažų. Nuo baisiausių nusikaltėlių iki Nobelio premijos laureatų, nuo popie- žiaus dešiniosios rankos iki pornografijos žvaigždės, nuo karo didvyrio iki NKVD agento, nuo zombių krikštatėvio iki anarchistų motinos“, – sako vienas knygos autorių Donatas Pocius.

Knygos autoriai – D.Pocius ir dar penki jauni vilniečiai – Marius Rutkauskas, Ugnius Antanavičius, Laura Juozaitytė, Arnas Gužėnas ir Vilius Petkauskas, kartu prisistatantys kolektyvo „Šiandien sužinojau“ vardu. Juos suvedė domėjimasis pasaulio įdomybėmis, ypač susijusiomis su Lietuva.

Visi jie rašo į „Facebook“ puslapį „Šiandien sužinojau“. Šį puslapį jau gerai žino įdomių faktų apie istoriją, kiną, muziką, sportą ir kitas sritis gerbėjai.

„Vienas mūsų laisvalaikio pomėgių – naršyti „Wikipedia“, skaityti pasaulio įdomybes atveriančius interneto puslapius. Tai bedarydami supratome, kad Lietuva pasauliui padovanojo ne tik Arvydą Sabonį, Joną Meką ir Jurgį Mačiūną. Šimtai asmenų, turėjusių lietuviško kraujo, įėjo į istoriją, nors apie juos mes žinome mažai. Taip ir gimė mintis parašyti knygą“, – pažymi D. Pocius.

„Pasaulio lietuviai: šlovė ir gėda“ yra pirmasis „Šiandien sužinojau“ kompanijos projektas. Tačiau draugai nežada nuleisti rankų ir žada ateityje pristatyti ir kitų įdomių, nestandartiškai parašytų pažintinės literatūros knygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.