Atėnai atsisakė išnuomoti Akropolį „Gucci“ mados šventei

Dar 1951 metais žymus prancūzų dizaineris Christianas Dior‘as nutarė savo naująją kolekciją fotografuoti prie garsiojo Atėnų Akropolio. Modeliai buvo fotografuojami šalia kariatidžių skulptūrų, tarsi kopijuojant jų grakštumą. Ši fotografo Pierre Pedrazzini nuotrauka tapo ikonine.

1951 metais prancūzų dizaineris Ch.Dior‘as fotografavo savo naująją kolekciją prie Akropolio. Fotografija tapo kultine.<br>P.Pedrazzini nuotr.
1951 metais prancūzų dizaineris Ch.Dior‘as fotografavo savo naująją kolekciją prie Akropolio. Fotografija tapo kultine.<br>P.Pedrazzini nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė, specialiai lrytui.lt iš Atėnų

Feb 21, 2017, 7:31 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 5:00 PM

Šiandien pirmą kartą po 66 metų kito pasaulinės šlovės sulaukusio dizainerio prekinis ženklas savo svajonę irgi nutarė įgyvendinti Graikijoje. 1921 m. Florencijoje įkurti „Gucci“ mados namai parodė susidomėjimą ateinančią vasarą planuojamą tarptautinį mados šou surengti Akropolyje, Atėnės šventyklos – Partenono – fone.

Tačiau toks pasiūlymas Graikijos kultūros ministerijos tarybos buvo vienbalsiai atmestas: esą, Akropolis ir mados šou nesuderinami „dėl kultūrinių skirtumų ir charakteristikų“. Graikijos centrinės archeologinės tarybos (KAS) nariai teigė pritariantys šiam sprendimui, nes Akropolis yra archeologinis monumentas, kultūrinis UNESCO paveldas.

Tuo metu sklindant gandams, kad pasaulinio garso mados namai už Akropolio nuomą ir bendradarbiavimą pasiūlė net 56 milijonus eurų, „Gucci“ atstovai Milane parengė gana šaltą spaudos pranešimą: „Mes patvirtiname, kad susitikimas su Graikijos valdžia dėl galimo ilgalaikio kultūrinio bendradarbiavimo tikrai įvyko.

Tokia iniciatyva nėra nauja mūsų prekės ženklui. Per pastaruosius keletą metų „Gucci“ panašiai bendradarbiavo su „Palazzo Strozzi“ Flrencijoje, Mingshen muziejumi Šanchajuje, „Chatsworth House“ Anglijoje ir LACMA Los Andžele. Spaudoje pasirodę piniginiai spėliojimai ir gandai, tiesioginiai ar netiesioginiai, yra absoliučiai neteisingi ir neturintys jokio pagrindo. Informacija, pateikta „Repubblica.it“ ir kituose internetiniuose leidiniuose, nebuvo derinta su mumis.“

Kultūros ministrė Lydia Koniordou teigia sutinkanti su savo vadovaujamos ministerijos sprendimu. Akropolis – tai pasaulinis demokratijos ir laisvės simbolis, todėl turi būti gerbiamas ir deramai apsaugotas. Pasiūlymai išsinuomoti antikinius monumentus Graikijoje retai kada patenkinami, bet, pavyzdžiui, 2008 metais dainininkės Jennifer Lopez prašymui Partenone filmuoti jos vaizdo klipą buvo pritarta. Taip pat nebuvo pasipriešinta kino filmo „Du sausio veidai“ („The two faces of January“), kuriame vaidino Kirsten Dunst, filmavimui.

NUOTRAUKA

Ch. Dior‘o modeliai Akropolio Partenone 1951 m. Pierre Pedrazzini nuotrauka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.