Palaimintojo Teofiliaus Matulionio gyvenimo palydovai kviečia permąstyti skaudžią Lietuvos praeitį

Rengiantis arkivyskupo Teofiliaus Matulionio (1873–1962) skelbimo palaimintuoju iškilmėms, sostinės Bažnytinio paveldo muziejuje, Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios erdvėje, įrengta jo beatifikacijai skirta ekspozicija „Per kryžių į žvaigždes“.

  Arkivyskupas T.Matulionis po kalinimo 1933 m. <br> BPM archyvo nuotr.
  Arkivyskupas T.Matulionis po kalinimo 1933 m. <br> BPM archyvo nuotr.
Arkivyskupas T.Matulionis (1873–1962).<br> BPM archyvo nuotr.
Arkivyskupas T.Matulionis (1873–1962).<br> BPM archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2017, 8:31 AM, atnaujinta Jun 19, 2017, 1:25 PM

Kankinys, Dievo tarnas Teofilius Matulionis – tik antrasis lietuvių kilmės palaimintasis, tampantis Katalikų bažnyčios pripažintu pavyzdžiu viso pasaulio krikščionims. Parodoje „Per kryžių į žvaigždes!“ palaimintojo arkivyskupo kankinystė ir ganytojo orumas atsiskleidžia lyg veidrodyje per vienas prieš kitą atsispindinčius daiktus, lydėjusius arkivyskupą skirtingais gyvenimo laikotarpiais. 

Kalinio drabužiai, rožinis iš duonos, ranka rašyta maldaknygė, baudžiamoji KGB byla bei kiti kankinystę liudijantys daiktai supriešinami su kitu „atspindžiu“ – puošniais ganytojo kunigiškais drabužiais, vyskupo insignijomis, prabangia Peterburgo auksakalių sukurta liturgine taure, beatifikacijos proceso dokumentų knyga. 

Šie kontrastingi kančios, tikėjimo, nuolankumo, paprastumo, visiško pasitikėjimo Dievu ir dvasinio tvirtumo atributai, susiliejantys viename asmenyje, skatina naujai ir su pasididžiavimu permąstyti skaudžią XX a. Lietuvos istorijos patirtį. Įvairiais laikotarpiais vyskupą lydėjusių daiktų istorijos  susilieja į vieną autentišką ir herojišką žmogiškumo viršenybės prieš blogį liudijimą. 

Kompiuteriniame terminale sudėtos nuotraukos ir laiškai pasakoja apie lietuvį, visuotinės istorijos klystkeliuose sugebėjusį išsaugoti žmogiškumą ir artimo meilės idealą. 

Brutalaus ateistinio sovietinio režimo, represijų, trėmimų ir kankinimų nepalaužta tvirta vyskupo laikysena tapo ne tik Katalikų bažnyčios, bet ir visos tautos herojiškumo simboliu.

Paroda veiks iki rugsėjo 16-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.